- Når vi skreller løken er ikke dette så dårlig

SAS-resultatet bedre enn fagforeningen ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Når vi skreller løken så synes jeg ikke dette er så dårlig, gitt den økonomiske virkeligheten vi lever i, sier leder i Norsk Kabinforening John Lyng til Dagbladet.no.

Med et underskudd på 5,3 milliarder i fjor, ble det i dag klart at konsernet kutter 3000 stillinger, 5600 andre outsources. Av disse utgjør Spanair, som SAS nå selger 3000 personer.

- Jeg vil strekke meg til å si at dette var bedre enn ventet, sier kabinforeningslederen.

- Hadde vi hatt bak oss 12 gode måneder så hadde det vært noe annet, men slik som jeg ser det nå så tilpasser vi oss den økonomiske nedgangen. Jeg konstaterer at SAS nå vil satse på kjernevirksomheten sin, og selger de tingene vil ikke skulle drevet med, som Spanair. Tro det eller ei, men vi er gode til å drive flyselskap og det er nå det vi skal gjøre, sier han.

Ett selskap
Lyng er først og fremst glad for at SAS i Norden nå skal videreføres som ett selskap.

- Mats Jansen og konsernledelsen tar nå et oppgjør med oppsplittelsen av SAS i flere selskaper, og slår oss sammen til ett selskap slik det alltid har vært. Det er en helt riktig beslutning. Vi har brukt alt for mye energi på å samarbeide, og for liten tid på konkurrentene. Nå skal vi konsentrere oss om konkurrentene, og det gleder vi oss til. Jeg ser lys i mørket med denne strategien, sier Lyng, som likevel sier at situasjonen er alvorlig.

- 3000 ansatte mister jobben, og det tar vi veldig alvorlig. SAS skal sette 14 fly på bakken og det betyr automatisk overtallighet for disse. Men foreløpig vet vi ikke hvor disse kuttene skal tas, selv om det er klart at alle land vil bli berørt, også Norge, sier han.

- Dramatisk
Nestleder den største arbeidstakerorganisasjonen i SAS, Parat, er mer bekymret, selv om han også mener det var nødvendig med tiltak i SAS.

- Dette er dramatisk for de ansatte, men noe må gjøres for å berge SAS, sier nestleder i Parat, Vegard Einan, til Dagbladet.no

Ys-selskapet Parat har nærmere 2000 medlemmer i SAS konsernets norske del. Parat organiserer både bakkepersonell, piloter og kabinansatte.

- Dette er svært dramatiske kutt, det er det ingen tvil om. Men med situasjonen i SAS og i luftfarten generelt de siste årene er det ikke overraskende at noe må gjøres. SAS har vært på kanten av stupet lenge, og da er det naturlig at noe må gjøres, sier Einan.

Likevel mener han 3000 er et ekstremt høyt tall.

- Dette er svært dramatisk for de ansatte som nå er redde for jobbene sine, og som vil komme til å miste jobbene sine. Selv om vi ikke vet tallet for Norge er det helt klart at her vil mange norske arbeidsplasser gå tapt, sier Einan.

Tillitsvalgte skeptisk
Han forteller at flere tillitsvalgte melder om bekymrede arbeidstakere.

- Vi er svært skeptiske til om denne prosessen er foretatt i samarbeid med de tillitsvalgte, og føler ikke at de har fått være med underveis, sier Einan.

 -IKKE SÅ ILLE:  Gitt den økonomiske situasjonen, mener John Lyng i Norsk Kabinforening. 
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
-IKKE SÅ ILLE: Gitt den økonomiske situasjonen, mener John Lyng i Norsk Kabinforening. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX . Vis mer

Nestlederen i Parat frykter at det vil gå flere uker før man vet nærmere hvilke grupper og hvor mange i SAS Norge som vil miste jobbene sine.

- Det at man må vente så lenge skaper ytterligere usikkerhet, sier Einan.

- Fritidsmarkedet rammes hardest
Det er ikke lenge siden SAS satte 11 fly på bakken. Nå skal 14 nye parkeres for godt.

- 25 fly forsvinner, og det er dramatisk. Til sammenligning tror jeg Braathens hadde 25-30 fly ved sammenslåingen, sier Einan, og legger til at det er liten tvil om at også passasjerene vil rammes.

- SAS har sagt at de vil satse på forretningsmarkedet, dermed vil passasjerene merke det spesielt på fritidsmarkdet. Her vil det bli et mye dårligere tilbud til passasjerene, frykter Einan.

SETTES PÅ BAKKEN:  Totalt settes 25 SAS fly på bakken.  3000 ansatte mister jobbene sine. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
SETTES PÅ BAKKEN: Totalt settes 25 SAS fly på bakken. 3000 ansatte mister jobbene sine. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer