JAKTEN FORTSETTER: Politiet har gjort store framskritt i etterforskningen de siste dagene, men gjerningsmannen er ennå ikke tatt. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
JAKTEN FORTSETTER: Politiet har gjort store framskritt i etterforskningen de siste dagene, men gjerningsmannen er ennå ikke tatt. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer

Narko-bande presses hardt i drapsavhør

Politiet tror ikke Einar Opsahls drapsmann er blant mennene som er pågrepet, men at flere av dem vet hvor han er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Totalt sju personer var i politiets varetekt etter at bevæpnede spanere fra Seksjon for organisert kriminalitet gikk til aksjon natt til tirsdag og i de påfølgende timene, i klappjakten på den ukjente mannen som skjøt og drepte Einar Opsahl (35).

Alle de sju - fire menn og tre kvinner med bakgrunn fra Thailand, Laos og Norge - er nå siktet i en større kokainsak. Men det var etterretning i den intensive drapsetterforskningen som utløste det massive tilslaget mot gruppen.

De mest interessante blant mennene er tidligere straffedeømt blant annet fra narkosaker, og kjent for politiet for å ha utøvd vold.

Beslagla skytevåpen Fem av de siktede skal ha oppholdt seg i samme leilighet. I tillegg til kokain og hasj som ble beslaglagt, fant spanerne også skytevåpen da rundt åtte adresser ble oppsøkt.

Alle pistoler som nå dukker opp i miljøet blir analysert, særlig med tanke på tomhylsen som ble funnet på åstedet for det henrettelseslignende drapet på drosjeholdeplassen på Bislett.

- Pågripelsene skjedde i forbindelse med et betydelig beslag av narkotika, etter jobbing i miljøet som er relevant i drapssaken. Fem av de siktede har vært i avhør hos voldsavsnittet i den forbindelse, sa Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet, til Dagbladet i går.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seint i går kveld pågikk det fremdeles lange avhør av flere av vitnene, som i time etter time blir grillet om alt fra eget alibi til hver enkelt i den kriminelle omgangskretsen.

- Vi vil vite alle detaljer, enten vedkommende har vært på stedet eller bare tilhører miljøet. Vi er langt fra ferdige med avhørene av de interessante personene fra narkosaken, sier Hanne Kristin Rohde, sjef for volds- og sedelighetsavsnittet, til Dagbladet.

- Riktig spor Etterforskningsledelsen tror ikke gjerningsmannen er blant de fire mennene som er pågrepet. Men siden noen av de narkosiktede er lite samarbeidsvillige, kan heller ikke det utelukkes.

De pågrepne hadde i går kveld kun status som vitner i drapssaken, men det er ventet at flere av dem vil bli framstilt for varetektsfengsling på fredag med grunnlag i kokainsiktelsen. Fengslinger vil gi drapsetterforskerne langt bedre tid til å legge press på personene de mener er gjerningsmannens venner.

- Vi mener vi er på riktig spor. Vi blir mer og mer sikre på at det er i dette miljøet vi vil finne løsningen, enten direkte eller indirekte, sa politiinspektør Rohde i går, samtidig som hun etterlyste flere vitner:

- Vi er ikke i tvil om at det er mange som både vet hva som har skjedd og hvor gjerningsmannen befinner seg.

- Var tilfeldig i leiligheten Noen av de narkosiktede har avvist at de kan være sentrale vitner i drapssaken. En 25 år gammel norskthailandsk kvinne har forklart politiet at hun ikke vet noe om drapet eller aktuelle gjerningsmenn.

En av de to siktede som har norsk bakgrunn, en mann i 30-åra fra Akershus, er bare avhørt om narkosaken har forklart til politiet at han tilfeldigvis var i den aktuelle leiligheten i Oslo da det ble funnet en større mengde kokain.

Parallellt med avhørene bruker politidistriktet nå store ressurser på å gjennomgå enorme navnelister basert på mobiltelefoner som har slått inn på basestasjonene ved åstedet. I tillegg analyseres timevis med video fra overvåkningskameraer, som så langt ikke har avdekket fluktruten til den mørke og lyse bilen som forsvant fra åstedet.