Narko-flom som aldri før

PARIS (Dagbladet): Den internasjonale tollorganisasjonen, OMD, beslaglegger stadig mer narkotika i Europa. Det betyr at forbruket øker tilsvarende mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1999 belagla OMD 4200 tonn narkotika, mot 3830 tonn året før. Michel Danet, den franske lederen for OMD basert i Brussel, anser ikke det som en suksess. Tvert om. Det betyr at forbruket og den illegale omsetningen har økt tilsvarende mye.

Kokainbeslagene alene økte med 24 prosent. Spania er den store porten for kokain fra Latin-Amerika.

Ecstasybeslagene har eksplodert, fra 1,5 millioner piller i 1998 til fire millioner i fjor. Hvem som helst kan leke kjemiker. Det er ikke sjelden at ecstasy-tablettene inneholder rottegift.

Nesten halvparten av all beslaglagt ecstasy kommer fra Nederland, som også er den største produsenten av amfetamin. Det lages også i Belgia, Frankrike, Polen, Slovakia og Storbritannia.

OMDs tall beskriver omfanget av forbruket og den illegale omsetningen av narkotika i Europa. At tollerne stadig oftere finner hasj bak poteter i en lastebil slik det skjedde nylig på grensen til Spania, viser at transporten blir mer og mer utstrakt. OMD etterlyser et bedre internasjonalt samarbeid, den eneste løsningen på sikt.