Narko-flørt starter hjemme på rommet

Ungdom debuterer tidligere med stoff.Terskelen for å prøve narkotika er blitt lavere.De yngste tenåringene starter dopkarrieren hjemme. Amfetamin og heroin er billig og lett å få tak i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er de nye og urovekkende tendensene i narkotikautviklingen i Norge. Rapporter fra alle kanter av landet tyder i samme retning: Veien til det sterkt vanedannende dopet heroin ser ut til å være kortere enn noen gang.

Livsfarlig debut

Tommy Huseby (36), leder for Landsforeningen for utekontakter, mener at situasjonen er dramatisk.

- Nå er det faktisk større tilgjengelighet av hardere stoffer enn av hasj og marihuana. Det kan være livsfarlig når unge uerfarne debuterer med amfetamin og heroin. Vi har dessverre sett flere eksempler på at ungdom har dødd av sin første heroinsprøyte, sier Tommy Huseby.

Kjellerstua

Turid Kuraas er en av landets mest rutinerte ungdomsarbeidere. 57-åringen har ledet Utekontakten i Lørenskog siden den ble opprettet i 1975. Hun er dypt bekymret fordi mange unge rekker å komme ganske langt i dopkarrieren sin før de voksne oppdager hva de holder på med.

- Stoffmisbruket er i ferd med å bli skjult. I løpet av 90-tallet har ungdom forsvunnet fra det offentlige rom. Inn i hjemmene, til jenterommene, til gutterommene, til kjellerstuene, til alenefestene. Der flørtingen med stoff foregår uten at foreldrene oppdager det. Fordi de slapper av når de unge håpefulle verken lukter øl, vin eller hasj. Fordi foreldres radar ikke er innstilt på apotekpiller, amfetamin og ecstasy. Det ser uskyldig ut med colaflasker på bordet.

Stå imot

Kuraas er opptatt av at ungdom skal forstå hva eksperimenteringen med stoff kan resultere i.

- Det nyeste nå er heroinens inntog blant de yngste som er uten kunnskap om hvor fort de kan bli avhengige. Lenge trodde vi at det forebyggende arbeidet kunne starte i ungdomsskolen. Nå ser det ut til å være for seint. Mange tester ut stoff allerede i femte-sjette klasse. Vi må advare og bygge opp holdninger blant 12-13-åringene som gir dem mulighet til å stå i mot når de blir tilbudt narkotika. De må få vite hva de risikerer.

Dobbeltmoral

350 feltarbeidere i landets 60 utekontakter jobber oppsøkende og rusforebyggende blant ungdom. De står overfor en vanskelig oppgave.

- Utfordringen er formidabel når så store grupper unge er uten sperrer for å prøve narkotika, mener Tommy Huseby i Landsforeningen.

Han peker også på voksnes rolle som forbilder.

- Vi kan ikke fri oss fra eksempelets makt. Ungdom forakter dobbeltmoral, som er det aller verste de vet. Moralprekener om rusens farer har ingen effekt hvis foreldre står med drinken i hånda. Derfor kan det lønne seg å investere i en rusfri tilværelse når man har tenåringer i huset. Et stort offer, vil kanskje noen si. Spørsmålet er imidlertid hva som er alternativet.

- Følg med!

Turid Kuraas oppfordrer foreldre til å følge med i livet til ungene sine.

- Bli bedre kjent med dem, se hva de foretar seg, hvem de er sammen med, bruk nettverket, ta kontakt med andre foreldre i nærmiljøet. Ikke for å skape mistro til de unge. Husk at det er stor forskjell på kjærlig omtanke og voksen nysgjerrighet.

Hva mener du om ungdom og dop?

BORTE: Tenåringene tester ikke dop på gata lenger, de gjør det hjemme. Tommy Huseby i Fredrikstad og landets øvrige feltarbeidere er nesten alene i gatebildet.