Narko-flørt starter hjemme på rommet

Ungdom debuterer tidligere med stoff.Terskelen for å prøve narkotika er blitt lavere.De yngste tenåringene starter dopkarrieren hjemme. Amfetamin og heroin er billig og lett å få tak i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette er de nye og urovekkende tendensene i narkotikautviklingen i Norge. Rapporter fra alle kanter av landet tyder i samme retning: Veien til det sterkt vanedannende dopet heroin ser ut til å være kortere enn noen gang.

Livsfarlig debut

Tommy Huseby (36), leder for Landsforeningen for utekontakter, mener at situasjonen er dramatisk.

- Nå er det faktisk større tilgjengelighet av hardere stoffer enn av hasj og marihuana. Det kan være livsfarlig når unge uerfarne debuterer med amfetamin og heroin. Vi har dessverre sett flere eksempler på at ungdom har dødd av sin første heroinsprøyte, sier Tommy Huseby.

Kjellerstua

Turid Kuraas er en av landets mest rutinerte ungdomsarbeidere. 57-åringen har ledet Utekontakten i Lørenskog siden den ble opprettet i 1975. Hun er dypt bekymret fordi mange unge rekker å komme ganske langt i dopkarrieren sin før de voksne oppdager hva de holder på med.

- Stoffmisbruket er i ferd med å bli skjult. I løpet av 90-tallet har ungdom forsvunnet fra det offentlige rom. Inn i hjemmene, til jenterommene, til gutterommene, til kjellerstuene, til alenefestene. Der flørtingen med stoff foregår uten at foreldrene oppdager det. Fordi de slapper av når de unge håpefulle verken lukter øl, vin eller hasj. Fordi foreldres radar ikke er innstilt på apotekpiller, amfetamin og ecstasy. Det ser uskyldig ut med colaflasker på bordet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer