UTRYGT: En av to døde kartellkrigere ligger langs hovedveien mellom Monterrey og Reynosa. Dette var den første av flere voldsomme trefninger mellom den meksikanske hæren og narkotikakartellene de siste dagene. I natt ble 18 kartellgrigere drept i voldsomme kamper langs motorveien i Nuevo Leon. Foto: REUTERS/Tomas Bravo/SCANPIX
UTRYGT: En av to døde kartellkrigere ligger langs hovedveien mellom Monterrey og Reynosa. Dette var den første av flere voldsomme trefninger mellom den meksikanske hæren og narkotikakartellene de siste dagene. I natt ble 18 kartellgrigere drept i voldsomme kamper langs motorveien i Nuevo Leon. Foto: REUTERS/Tomas Bravo/SCANPIXVis mer

Narko-styrker angrep meksikanske militærbaser

18 drept i oppsiktsvekkende kartellangrep mot sju mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Nesten samtidig slo pansrede og væpnede styrker fra narkotikakartellene til mot sju militære leire og mål nord i Mexico.

Angrepene vekker oppsikt fordi kartellkrigerne slo til med tilsynelatende organiserte troppestyrker utstyrt med skuddsikre kjøretøy, automatvåpen, panservernraketter og håndgranater.

18 dreptSelv om narkokartellene ofte angriper soldater på patruljer, er det svært sjeldent de går til regelrette angrep på militærleire og baser. Og nesten aldri i den størrelsesorden man opplevde i dag. Det regnes som en alvorlig opptrapping av den allerede blodige og pågående narkotikakrigen som raser nord i landet.

Foreløpig er det meldt om 18 drepte og tre skadde. Alle de drepte skal være kartellkrigere som falt i den samme trefningen i grensestaten Nuevo Leon.

- DesperateDer angrep kartellkrigerne soldater som voktet en føderal motorvei i General Bravo. Bare en soldat skal være lettere skadd. Utenom de 18 døde kartellkrigerne ble to skadd og sju tatt til fange.

Nesten samtidig forsøkte kartellkrigere å blokkere hovedporten til en militærleir i Reynosa, samtidig som en annen gruppe kartellkrigere blokkerte innfartsveien til en militærleir i nabobyen Matamoros.

I Reynosa førte det til ildstrid mellom soldatene og kartellkrigerne.

- Angrepene er desperate reaksjoner fra kriminelle gjenger på den fremgangen føderale myndigheter har i kampen mot narkotika, sier general Edgar Luis Villegas til nyhetsbyrået AP.

Blodig kaosSoldatene har konfiskert 54 rifler, 61 håndgranater, panservernraketter, åtte hjemmelagede bomber og seks skuddsikre kjøretøy etter angrepene det siste døgnet.

Men det stanser neppe krigen, som nå skaper frykt for påskeferierende meksikanere og utlendinger i landet.

BLODIG: Narkokrigen nord i Mexico raser som aldri før. I natt slo kartellene til med organiserte troppeangrep mot flere militære leire og poster. Foto: REUTERS/Tomas Bravo/Scanpix
BLODIG: Narkokrigen nord i Mexico raser som aldri før. I natt slo kartellene til med organiserte troppeangrep mot flere militære leire og poster. Foto: REUTERS/Tomas Bravo/Scanpix Vis mer

- Jeg mener hovedveiene er rolige. Vi ber borgere som har planer om å reise i ferien om å nyte dagene. De bør gjennomføre planene, sa guvernøren i Nuevo Leon, Rodrigo Medina.

To timer senere brøt det ut full ildstrid på motorveien mellom Monterrey og Reynosa. To kartellkrigere ble drept.

Og så tok det helt av i de nevnte kampene på motorveien i General Bravo, der 18 kartellkrigere mistet livet.

«Vær spesielt på vakt», advarer nå det amerikanske konsulatet i Monterrey. Nord-Mexico er et yndet ferieområde for amerikanere, men det frarådes nå å reise dit ettersom situasjonen er blitt så spent.

Politisjef tattI går kunne politiet i kyststaten Tabasco kungjøre at fetteren til en av de fremste kartellederne var tatt. Sammen med politisjefen i oljebyen Ciudad del Carmen.

Den sistnevnte, politisjef Daniel Perez, skal ha mottatt 200 000 pesos i måneden (omlag 95 000 kroner) for å beskytte det beryktede storkartellet Zeta, som er hovedmotstanderen til en sammenslutning av karteller ledet av kartellet Gul i den pågående narkokrigen.

Roberto Rivero Arana, fetteren til toppsjefen i Zeta, Heriberto Lazcano, regnes som en storfangst. De to ble pågrepet med 10 automatrifler, en granat, ammunisjon, narkotika, politiuniformer og overaller til Mexicos statlige oljeselskap, Pemex.

- Ga ham vår tillitPerez var fungerende politisjef i ferd med å få jobben fast. At en høyt betrodd politimann har vært en agent for narkotikakartellene føyer seg inn i rekken av korrupsjonssaker politiet sliter med i Mexico i den pågående narkotikakrigen.

- Han er en agent som har vært hos politiet lenge før vi overtok som myndighet i byen. Vi ga ham vår tillit, sier ordføreren i Ciudad del Carmen, Aracely Escalante.

Enorme dødstall
Tabasco-guvernør Andres Granier frykter at flere pågripelser av Zeta-topper den siste tiden vil føre til nye voldsomme territoriale kamper mellom de ulike kartellene i området. Han ber derfor de føderale myndighetene om flere soldater.

I KRIG: Vanligvis er det militærpatruljer som denne kartellkrigerne slår til mot. Foto: AP/Claudio Cruz/SCANPIX
I KRIG: Vanligvis er det militærpatruljer som denne kartellkrigerne slår til mot. Foto: AP/Claudio Cruz/SCANPIX Vis mer

Men samtidig varsler meksikanske myndigheter om at det føderale politiet vil overta ansvaret for bekjempelsen av narkobandene i den voldelige grensebyen Ciudad Juarez. Til nå er det hæren som har ført narkotikakrigen på vegne av myndighetene.

Men dette har ført til kritikk og klager fra de som mener soldater ikke er egnet til å drive politiarbeid, og at det er blitt gjennomført en rekke ulovlige søk og pågripelser.

Dessuten har drapstallet bare økt i byen tross nærværet av soldater i byen som ligger rett over grensa for El Paso i Texas.

I denne byen alene mistet 2600 mennesker livet i narkotikakrigen i fjor. Hittil i år har drapstallet passert 500. Det er mye i en by med 1,3 millioner mennesker.


DESPERATE: Det siste døgns angrep viser hvor desperate og hvor hardt presset kartellene er, mener  general Edgar Luis Villegas. I går viste hæren frem dette narkotika- og våpenbeslaget sammen med sju pågrepne kartellkrigere i Tijuana. det skal være 847 kilo marijuana, våpen, kjøretøy og maskiner til å forfalske offentlige id-papirer i beslaget.  Foto: AP/Guillermo Arias/SCANPIX
DESPERATE: Det siste døgns angrep viser hvor desperate og hvor hardt presset kartellene er, mener general Edgar Luis Villegas. I går viste hæren frem dette narkotika- og våpenbeslaget sammen med sju pågrepne kartellkrigere i Tijuana. det skal være 847 kilo marijuana, våpen, kjøretøy og maskiner til å forfalske offentlige id-papirer i beslaget. Foto: AP/Guillermo Arias/SCANPIX Vis mer