ANKLAGER: USA mistenker presidenten i Venezuelas nasjonalforsamling, Diosdado Cabello, og flere andre toppolitikere i landet for kokainhandel og hvitvasking av store pengebeløp. Foto: AP Photo/Ariana Cubillos
ANKLAGER: USA mistenker presidenten i Venezuelas nasjonalforsamling, Diosdado Cabello, og flere andre toppolitikere i landet for kokainhandel og hvitvasking av store pengebeløp. Foto: AP Photo/Ariana CubillosVis mer

Narkoanklager mot toppolitikere i Venezuela

Mistanker om kokainhandel og hvitvasking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA mistenker presidenten i Venezuelas nasjonalforsamling, Diosdado Cabello, og flere andre toppolitikere i landet for kokainhandel og hvitvasking av store pengebeløp.

Ifølge Wall Street Journal, som siterer en rekke kilder som er kjent med saken, har USAs narkotikapoliti (DEA) og den føderale påtalemyndigheten i New York og Miami innledet etterforskning.

Avhoppere Anklagene mot Cabello og de andre politikerne skal blant annet komme fra tidligere kokainsmuglere, avhoppere fra forsvaret i Venezuela og folk som tidligere hadde gode kontakter i regjeringen i landet.

Venezuelas president Nicolás Maduro, som regnes som en ideologisk fiende av USA, er ikke blant de mistenkte i saken, skriver Wall Street Journal.

Gamle anklager Venezuelanske opposisjonsledere har i årevis rettet narkoanklager mot sentrale personer i regjeringen, både under Maduro og forgjengeren Hugo Chávez.

Myndighetene i Caracas har avvist anklagene og hevder at de er ledd i en USA-ledet svertekampanje for å bringe høyresiden tilbake til makten i Venezuela.

Spansk avis Den spanske avisen ABC skrev i januar at et tidligere medlem av Cabellos sikkerhetsstab hadde flyktet fra Venezuela og fortalt myndighetene i USA at han hadde vært involvert i kokainsmugling.

Cabello, som foruten å være president i nasjonalforsamlingen er nummer to i det regjerende sosialistpartiet, svarte på anklagen ved å reise injuriesak mot 22 journalister i tre venezuelanske medieorganisasjoner som hadde viderebrakt påstandene i den spanske avisen.

- De anklager meg for å være involvert i narkotikahandel uten ha noen beviser for dette, sa han i et TV-intervju i forrige uke.

Leder kartell Wall Street Journals kilder hevder at det foreligger omfattende beviser som tyder på at han er en av lederne i et narkotikakartell der flere regjerings- og forsvarstopper er med.

- Dette er en kriminell organisasjon, sier en kilde i det amerikanske justisdepartementet til avisen.

(NTB)