Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Narkobaron drept: - Styrte et område på 1300 kvadratkilometer

Kontrollerte en tidel av Colombias kokain-avling.

LUFTANGREP:  Ifølge politiet skal angrepet på Victor Navarro skjedd både fra lufta og via en bakkeinfiltrasjon. Navarro styrte et avsidesliggende område på 1300 kvadratkilometer i Catatumbo-regionen, nær grensa til Venezuela, og det anslås at han kontrollerte en tiendel av Colombias kokain-avling her. Foto: Luis Robayo / US Department of State / AP / Scanpix
LUFTANGREP: Ifølge politiet skal angrepet på Victor Navarro skjedd både fra lufta og via en bakkeinfiltrasjon. Navarro styrte et avsidesliggende område på 1300 kvadratkilometer i Catatumbo-regionen, nær grensa til Venezuela, og det anslås at han kontrollerte en tiendel av Colombias kokain-avling her. Foto: Luis Robayo / US Department of State / AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En årelang jakt, med blant annet seks mislykkede forsøk på pågripelse, endte i forrige uke da den colombianske narkotikabaronen Victor Navarro (39) ble drept i et luftangrep.

Det opplyser landets president, Juan Manuel Santos, ifølge nyhetsbyrået AP.

39-åringen, som også er kjent som «Megateo», «El Viejo» og «El Mono», har ofte blitt sammenliknet med Colombias mest kjente narkobaron Pablo Escobar, som det nå er laget den kritikerroste TV-serien «Narcos» om.

- Kongen på haugen Navarro styrte et avsidesliggende område på 1300 kvadratkilometer i Catatumbo-regionen, nær grensa til Venezuela, og det anslås at han kontrollerte en tidel av Colombias kokain-avling her.

Han var kjent for sin forkjærlighet for eksklusive smykker, og er blant annet blitt avbildet med et kjede med en gullpistol rundt halsen. Han bar også ofte to gullringer, der den ene var belagt av diamanter og den andre av smaragder.

39-åringen var Colombias nest mest ettersøkte mann. USA hadde tilbudt fem millioner dollar for informasjon som kunne føre til at han ble tatt.

- Han er kongen på haugen i en svært produktiv narkotikahandel i området, har tidligere sjef for amerikanske DEA, Jay Bergmann uttalt.

Spaningsoperasjon Detaljene rundt Navarros død er fortsatt uklare. Fire andre menn skal ha blitt drept sammen med ham, skriver AP. Ifølge politiet skal angrepet både skjedd både fra lufta og via en bakkeinfiltrasjon.

ANNONSERTE NAVARROS DØD: Forsvarsminister Luis Carlos Villegas betegner drapet på Victor Navarro som «et av de mest geniale spaningsoperasjonene i Colombia de siste åra» Foto: Ricardo Maldonado Rozo / EPA / Scanpix
ANNONSERTE NAVARROS DØD: Forsvarsminister Luis Carlos Villegas betegner drapet på Victor Navarro som «et av de mest geniale spaningsoperasjonene i Colombia de siste åra» Foto: Ricardo Maldonado Rozo / EPA / Scanpix Vis mer

Forsvarsminister Luis Carlos Villegas ønsker ikke gi flere opplysninger om det han omtaler som «et av de mest geniale spaningsoperasjonene i Colombia de siste åra».

I likhet med forgjengeren Pablo Escobar har Navarro flere ganger tidligere unnsluppet myndighetene i siste sekund. Blant annet ble han i 2006 utsatt for et bakholdsangrep, som endte med at 39-åringens menn drepte 17 soldater og etterretningsagenter.

I 2011 ble 39-åringen tiltalt i en stor narkotikasmugler-sak i Florida. Totalt fantes det 45 arrestordre mot ham, og ifølge colombianske myndigheter var han mistenkt for å stå bak dusinvis av drap.

Korrupsjon    Amerikanske myndigheter har mistenkt Navarros organisasjon for å også ha drevet hvitvasking av penger, og de mener han har vært ansvarlig for flytting av millioner av dollar til Colombia.

- Han bruker sine penger og innflytelse på korrupte tjenestemenn i Colombia, og selv utnytter han disse korrupte polititjenestemennene i å frakte kokainforsendelser, skriver myndighetene.

Det er i tillegg blitt hevdet at Navarro ledet den siste gjenværende fraksjonen av opprørsbevegelsen Popular Liberation Army, som ble oppløst i 1991.

ETTERSØKT: 
Navarro var Colombias nest mest ettersøkte mann. USA hadde tilbudt 5 millioner dollar for informasjon som kunne føre til at han ble tatt.
Colombianske myndigheter opplyser at narkotikabaron Navarro ble drept torsdag denne uka.   Foto: Colombian National Police / Scanpix
ETTERSØKT: Navarro var Colombias nest mest ettersøkte mann. USA hadde tilbudt 5 millioner dollar for informasjon som kunne føre til at han ble tatt. Colombianske myndigheter opplyser at narkotikabaron Navarro ble drept torsdag denne uka. Foto: Colombian National Police / Scanpix Vis mer

I et magasinintervju har Navarro benektet at han smuglet narkotika. Samtidig innrømmet han at hadde «samlet seg en skatt på kokain for å finansiere krigen».

Colombia er en av hovedleverandørene av marihuana og kokain til det nordamerikanske markedet, og den karibiske delen av Colombia er et senter for denne virksomheten.

NARKOTIKABARON: Victor Navarro har flere ganger blitt sammenliknet med Pablo Escobar Gaviria, leder av Medellin-kartellet. Foto: AP / Scanpix
NARKOTIKABARON: Victor Navarro har flere ganger blitt sammenliknet med Pablo Escobar Gaviria, leder av Medellin-kartellet. Foto: AP / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!