Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regisserte narkotransport til Norge:

Narkobaron fikk «svært høy strafferabatt»

Retten mente innførselen av 97 kilo amfetamin kvalifiserte til 15 års fengsel. Så fikk den nederlandske 30-åringen sju års strafferabatt.

GIGANTBESLAG: I januar 2015 ble det beslaglagt 97 kilo amfetamin ved grenseovergangen på Svinesund. Nå er bakmannen dømt. Foto: Politiet
GIGANTBESLAG: I januar 2015 ble det beslaglagt 97 kilo amfetamin ved grenseovergangen på Svinesund. Nå er bakmannen dømt. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke møtte en 30 år gammel mann fra Nederland i Oslo tingrett, tiltalt for å være bakmannen bak en narkotikatransport med 97 kilo amfetamin inn til Norge.

Mannen erkjente straffskyld etter tiltalen og ble dømt til åtte års fengsel.

- Vi forholder oss til dommen. Jeg skal diskutere den med klienten mer inngående i løpet av de neste 14 dagene, sier mannens forsvarer i Norge, Morten Furuholmen til Dagbladet.

- Er klienten din fornøyd med dommen?

- Den er til å leve med, vil jeg tro.

FORSVARER: 30-åringens forsvarer i Norge, Morten Furuholmen, vil tro at dommen er til å leve med. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FORSVARER: 30-åringens forsvarer i Norge, Morten Furuholmen, vil tro at dommen er til å leve med. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Gigantbeslaget

Det var i januar 2015 at norgeshistoriens nest største enkeltbeslag av amfetamin ble gjort av Tollvesenet ved grenseovergangen på Svinesund.

I døgnet som fulgte utførte politiet i Oslo politidistrikt, med hjelp av den pågrepne sjåføren, omfattende etterforskningsarbeid som ledet dem tilbake til den nederlandske 30-åringen.

Bakmannen ble ikke pågrepet på det aktuelle tidspunktet, men tre litauere som skulle motta narkotikaen ble pågrepet omtrent et døgn etter at den først ble beslaglagt på Svinesund.

«Svært høy rabatt»

Til tross for at den nederlandske kureren i lagmannsretten ble dømt til åtte års fengsel og de litauiske mottakerne ble dømt til 13 og 11 års fengsel, ble bakmannen selv dømt til «bare» åtte års fengsel i tingretten.

Grunnen til at 30-åringen ble tildelt det retten selv omtaler som en «svært høy rabatt», er at han erkjente straffskyld og at de i straffeutmålingen tok høyde for en tidligere dom fra Nederland.

Grov mishandling

Den nederlandske dommen kom etter et forhold i august 2015.

I nederlandske domstoler har 30-åringen forklart at beslaget på Svinesund førte til at faren – som var også var involvert i narkotikavirksomheten – fikk gjeldsproblemer.

For å betjene denne gjelden, skal de ha lagt en plan som involverte en ny narkotransport til Norge og et iscenesatt ran.

Den dømte 30-åringen og en familievenn skulle nemlig rane førstnevntes far under transporten. På den måten kunne de beholde narkotikapartiet og ta pengene for salget selv.

For at ranet skulle virke troverdig, ble det bestemt at volden skulle være så alvorlig at faren ble bevisstløs, står det beskrevet i den nederlandske dommen.

Det hele endte med at han døde av skadene, og 30-åringen og familievennen ble begge dømt til sju års fengsel for grov mishandling med døden til følge – eller medvirkning til dette.

MYE DOP: Tollerne ved Norges største postterminal lar seg stadig overraske over avsendernes kreativitet. Lars Teige i tollvesenet viser fram noe av det mest spesielle de får inn. Reporter: Audun Hageskal / Video: John Terje Pedersen / Redigering: Emilie RydningVis mer Vis mer

I en tidligere utgave av denne saken hadde Dagbladet forsidetittelen: «Ville ha 15 år for narkobaron - fikk sju års strafferabatt.» Det er upresist. Det riktige er at retten mente smuglingen kvalifiserte til 15 års fengsel.

Strafferabatten

I dommen fra Oslo tingrett tok retten utgangspunkt i at amfetamininnførselen kvalifiserte til 15 års fengsel. Tre år ble trukket for tilståelsen, mens ytterligere fire år ble trukket for dommen i Nederland.

- Poenget er at han samlet sett ikke skal få strengere straff enn han ville fått hvis han hadde fått en samlet dom for de to forholdene. I praksis fører dette til at han i vår sak må få redusert straff på grunn av dommen fra Nederland, sier konstituert statsadvokat Jens Johannes Andenæs til Dagbladet.

Kan bli enda mildere

Den norske dommen vil sannsynligvis sones i Nederland og Andenæs opplyser om at den da vil bli justert slik at den samsvarer med nederlandsk straffenivå.

- Betyr det at dommen for forholdet i Norge kan bli enda kortere?

- Det kan man ikke utelukke. Det vil være opp til nederlandske domstoler å avgjøre hva som blir den riktige straffeutmålingen til slutt. Det gjør saken noe spesiell, avslutter Andenæs.

Hele Norges coronakart