Narkobaron pågrepet i Mexico

Lederen for Beltrán Leyva-kartellet ble pågrepet på en restaurant, opplyser landets påtalemyndighet.

PÅGREPET:  Bilder av den antatte narkobaronen Hector Beltrán Leyva ble vist under en pressekonferanse ved justisdepartementet i Mexico City. Foto: REUTERS/Attorney General's Office
PÅGREPET: Bilder av den antatte narkobaronen Hector Beltrán Leyva ble vist under en pressekonferanse ved justisdepartementet i Mexico City. Foto: REUTERS/Attorney General's OfficeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):   Mexicanske spesialstyrker gikk onsdag til aksjon mot en restaurant i San Miguel de Allende, hvor de pågrep  narkobaronen Hector Beltrán Leyva, opplyser landets påtalemyndighet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han antas å ha ledet Beltran Leyva-kartellet etter at broren Arturo ble drept av meksikanske styrker i 2009. To andre brødre sitter fengslet for deres rolle i kartellet.

Hector Beltrán Leyva har vært en av landets mest ettersøkte narkobaroner i Mexico og USA. Amerikanske myndigheter utlovet en dusør på opp mot fem millioner dollar for informasjon som kunne føre til pågripelse av Leyva.  

- Beltrán Leyla-kartellet er ansvarlig for smugling av narkotika, blant annet kokain, marihuana, heroin og metamfetamin. De er også ansvarlig for den økende volden i Mexico, og skal stå bak drap, kidnappinger og tortur mot en rekke kvinner, menn og barn i Mexico, heter det i etterlysningen.

Beltrán Leyva-kartellet ble etablert i 2008 som følge av en splittelse i Sinaloa-kartellet, og ble betydelig svekket etter drapet på Arturo og arrestasjonen av de to andre brødrene.

I februar ble Joaquin Guzman, som har gått under tilnavnet «El Chapo», pågrepet av politiet i Mexico. Guzman har i mange år stått i spissen for Sinaloa-kartellet, og er en av Mexicos rikeste menn.

Kartellet har deltatt i blodige kamper med andre narkokartelle for å få kontroll over det nordamerikanske markedet, og antas å ha stått bak en fjerdedel av alle illegale stoffer som har blitt smuglet inn til USA fra Mexico.