Narkobaron rømte fra fengsel gjennom tunnel: - En krenkelse

Presidenten er forbanna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Lederen av Sinaloa-kartellet i Mexico, Joaquín «El Chapo» Guzmán, rømte fra høysikkerhetsfengselet Altiplano utenfor Mexico by i går og er stadig på frifot.

Flukten til «El Chapo» får politikere til å rase.

- Dette er uten til en krenkelse for meksikanske myndigheter. Men jeg er sikker på at vi skal tå tak i denne fangen, sier Mexicos president Enrique Peña Nieto, ifølge CNN.

Bekymring Det amerikanske justisdepartementet beskriver «El Chapo»  som en av verdens mest voldelige og mektige narkobaroner.

USAs justisminister Loretta Lynch er bekymret:

- Den amerikanske regjeringen er klar til å bidra for å fange Guzmán, sier Lynch i en uttalelse.

Tunnel Flukten til «El Chapo» beskrives som spektakulær.

Joaquín «El Chapo» Guzmán

* Er trolig mellom 58 og 60 år gammel. * Leder det mexicanske Sinaloa-kartellet, som smugler store mengder kokain, marihuana og metamfetamin til USA.

* Har kallenavnet El Chapo, eller småen på norsk, fordi han er lav.

* Skal ha en formue på 1 milliard dollar, som tilsvarer 8 milliarder kroner.

* Ble fengslet i 1993, men rømte i 2001 ved å gjemme seg i en skittentøykurv.

* Ble pågrepet på ny i 2014. Før pågripelsen utlovte amerikanske myndigheter en dusør på opptil 40 millioner kroner (5 millioner dollar) for informasjon som kunne føre til pågripelse av narkobaronen.

* Rømte fra høysikkerhetsfengselet Altiplano gjennom en tunnel lørdag kveld.

 (NTB)

Guzmàn klarte å rømme gjennom en flere kilometer lang tunnel fra cellen sin, melder TV-kanalen Televisa.

Narkobaronen ble sist sett ved fengselet badeområde lørdag kveld, men da fangevoktere senere sjekket cellene, var han sporløst borte.

Men betjentene fant derimot en 1,5 kilometer lang tunnel.

Fra cellen var det et rundt 10 meter dypt hull ned til tunnelen. Denne var rundt 1,7 meter høy og 80 centimeter bred. Det ble også funnet en liten motorsykkel i tunnelen som myndighetene mener er brukt for å transportere jord.

Det er foreløpig ikke kjent hvordan narkobaronen har klart å flykte uten at noen har merket det - men etter skandalen ble 18 fengselsbetjenter kalt inn til høring i Mexico by.

<strong>RØMTE GJENNOM TUNNEL:</strong> Narkobaronen Joaquin Guzman flyktet fra fengsel gjennom en tunnel. Foto: AP Photo/Marco Ugarte
RØMTE GJENNOM TUNNEL: Narkobaronen Joaquin Guzman flyktet fra fengsel gjennom en tunnel. Foto: AP Photo/Marco Ugarte Vis mer

Politiet satte tidligere i helga opp veisperringer i området, og det er startet luftoperasjoner fra flyplassen i Toluca.

Rømte i 2001 Guzmàn, som også er kjent under navnet «småen», eller «folkefiende nummer én siden Al Capone», var en av verdens mest ettersøkte menn og hadde gjemt seg utrolige steder da han ble pågrepet i fjor.

Han ble da pågrepet etter en 13 års flukt.

Hans kartell mistenkes for å ha smuglet kokain, metamfetamin, heroin og marihuana for mange milliarder dollar til USA. Guzmán kom fra fattige kår i delstaten Sinaloa og ble en av Mexicos mektigste narkosmuglere.

Bandekrigen mellom Sinaloa-kartellet og Juarez-kartellet, som har sin base i byen Ciudad Juarez på grensa til USA, har de siste åtte årene kostet minst 10 000 mennesker livet.

Da han i fjor ble pågrepet sog angivelig Guzmàn med en AK-47 automatrifle ved pågripelsestidspunktet, men rakk ikke å bruke den før han ble overmannet av meksikanske spesialstyrker, ifølge Los Angeles Times.

<strong>FLUKT:</strong> En politimann holder vakt utenfor fengselet. Foto:AFP PHOTO/ Yuri CORTEZ
FLUKT: En politimann holder vakt utenfor fengselet. Foto:AFP PHOTO/ Yuri CORTEZ Vis mer

Som leder for det ekstremt beryktede Sinaloa-kartellet i Mexico, akkumulerte Guzman en estimert personlig formue på rundt én milliard dollar, vel seks milliarder norske kroner. Siden 2009 har han konsekvent figurert på Forbes' liste over verdens mektigste personer.

Flyktet i vaskekurv I 2001 greide «Småen» å flykte fra et av Mexicos best bevoktede fengsler i en vaskekurv. Ryktene om hans tilholdssted de siste åra før han ble pågepet har vært mange, og dreid seg om alt fra Guatemala og Argentina til USA - hvor han etter sigende hadde fått tvillinger med kona. Han har også blitt meldt død.

Myndighetene beslagla 97 geværer, 36 håndvåpen, to granatkastere, én rakettkaster, 19 pansrede kjøretøy, 16 hus og fire rancher i forbindelse med pågripingen i fjor, melder Forbes. 

Narkoblodbadet Guzmans kartell har alene stått for rundt én fjerdedel av narkotrafikken inn til USA, og meksikanske myndigheter bekrefter at nabolandet bisto i arrestasjonen. Nærmere detaljer om dette samarbeidet er ikke kjent.

Sinaloa-kartellet, et av de største, rikeste og mektigste i verden, har forgreininger helt til Europa så vel som Asia, med en årlig omsetning på mange milliarder dollar. De er en av hovedaktørene i narkotikakrigen som pågår i Mexico, et blodbad mellom kartellene og med myndighetene, som trolig har kostet over 100 000 menneskeliv siden 2006, ifølge Washington Post

- Drap, kidnapping, hvitvasking av penger og narkotikatrafikk er de fire hjørnesteinene i denne organisasjonen. I flere år har volden, hensynsløsheten og den fullstendig fraværende respekten for menneskeliv og lover fått store konsekvenser for innbyggerne i Mexico og USA, sa påtalemyndigheten i Texas i forbindelse med en tiltale mot Guzman i 2012.

<strong>JAKT:</strong> Store styrker jakter etter den rømte fangen. Foto: Agencia MVT / Mario Vazquez de la Torre.
JAKT: Store styrker jakter etter den rømte fangen. Foto: Agencia MVT / Mario Vazquez de la Torre. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer