<strong>NEKTES KLEM:</strong> 19. januar 2017 landet El Chapo i USA, etter å ha blitt utlevert fra Mexico. Mandag startet rettssaken mot ham, der han må nøye seg uten klem fra kona. Foto: U.S. law enforcement via AP / NTB scanpix
NEKTES KLEM: 19. januar 2017 landet El Chapo i USA, etter å ha blitt utlevert fra Mexico. Mandag startet rettssaken mot ham, der han må nøye seg uten klem fra kona. Foto: U.S. law enforcement via AP / NTB scanpix Vis mer

Narkobaronen «El Chapo» ba dommeren om å få klemme kona. Fikk nei

«Tiltaltes oppførsel har vært eksemplarisk, og han har opptrådt strålende under press. Likevel er retten tvunget til å avvise det».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag startet den omfattende rettssaken mot den beryktede narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman.

Han har gjennom åra stått bak innførsel av tusenvis av tonn med kokain, heroin, metamfetamin og marihuana til USA.

Onsdag ble juryen som skal dømme «El Chapo» plukket ut, og torsdag svarte dommeren på en noe uvanlig forespørsel fra den fallerte narkobaronen.

Ville ha klem - fikk nei

På vegne av «El Chapo» har nemlig hans forsvarere bedt om at han får anledning til å gi sin kone, Emma Coronel Aispuro, «en kort hilsen, og kanskje omfavne henne» i retten, ifølge ABC News.

Med andre ord ba «El Chapo» om lov til å få klemme sin kone. Advokatene framstilte det som en «humanitær gest» til «El Chapo», som ikke har fått lov til å ha kontakt med sin kone i de nesten to åra han har sittet i isolasjon.

«En klem over rekkverket vil ikke utgjøre noen sikkerhetsrisiko», skrev forsvareren.

Forespørselen virket ikke helt fremmed for dommer Brian M. Cogan, som hadde sympati med narkobaronens ønske om en kos, men der stoppet det også.

For dommeren sa rett og slett nei til kos.

«Tiltaltes oppførsel har vært eksemplarisk, og han har opptrådt strålende under press. Likevel er retten tvunget til å avvise det», heter det i dommerens avgjørelse.

Rømningsfare

Dommer Corgan skriver at å gi «El Chapo» tillatelse til å klemme kona ville være et brudd på sikkerhetsprotokollen til U.S. Marshals Service, som er satt til å både beskytte narkobaronen og sørge for at han ikke rømmer eller skader andre under rettssaken.

Ifølge Cogan sikkerhetstiltakene «El Chapo» er underlagt «skreddersydd for regjeringens legitime mål om å hindre at tiltalte koordinerer en flukt fra fengselet eller beordrer et angrep på personer som muligens kan samarbeide med myndighetene».

Cogan legger til at sikkerheten er spesielt viktig på dagen da rettssaken begynner «når realitetene for det tiltalte skal holdes til ansvar for går opp for ham og hans motivasjon til å rømme eller true vitner kan være spesielt sterk».

At sikkerheten kommer i første rekke er ikke spesielt rart. «El Chapo» har nemlig rømt fra fengsel to ganger tidligere, og amerikanske myndigheter mener kartellet hans fortsatt er i stand til å utøve vold mot vitner.

«Det er vanskelig å se for seg en person som representerer en større rømningsfare enn Joaquin Archivaldo Guzman Loera», ble det konkludert med i en fengslingskjennelse fra 2017.

Forrige uke fikk dommer Cogan et brev, som var ment som en advarsel angående sikkerheten til vitnene som velger å vitne mot narkobaronen under rettssaken.

«Den tiltaltes sønner er fremdeles ansvarlig for hans enorme narkotikaimperium», lød det i brevet fra statsadvokatene.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 11.01.2016 HEFTIG: Mexicos spesialstyrker møte sterk motstand da de rykket inn i bygningen som huset, Joaquín «El Chapo» Guzmán. Dette er tredje gangen en av verdens mest notoriske kriminelle er arrestert. To ganger tidligere har han rømt fra fangenskap. Vis mer

Hemmelig jury

Onsdag ble altså juryen til rettssaken plukket ut, sju kvinner og fem menn. I tillegg ble det valgt ut seks varaer, i tilfelle noen må trekke seg underveis, skriver NTB.

Påtalemyndigheten mener Guzman har styrt et mexicansk narkotikakartell, Sinaloa-kartellet, kjent for sin bruk av vold og for gjentatte ganger ha hjulpet sjefen med å flykte fra fengsel i hjemlandet.

Grunnet tiltaltes rykte var sikkerheten under juryutvelgelsen skjerpet. Blant annet er jurymedlemmenes navn holdt hemmelig.

Juryen er ikke tatt i ed ennå, i tilfelle noen av dem forsøker å unnslippe rettssaken, som er ventet å bli svært langtrukken.

Ett jurymedlem skal også ha grått etter å ha blitt plukket ut, og ifølge dommer Cogan fortalte kvinnen ham at hun var redd for oppmerksomheten hun ville få dersom navnet hennes ble kjent.

Forsvarer Jeffery Lichtman ville likevel ikke la kvinnen slippe, fordi han mente det ville sende et signal om at man kan komme unna borgerplikten «med noen få tårer».

Kona velter seg i luksus

Når det gjelder «El Chapo»s kone, 29 år gamle Emma Coronel Aispuro, som han altså ikke får lov til å klemme, så lider hun ingen nød selv om mannen har sittet fengslet i USA i nesten to år.

Den tidligere skjønnhetsdronningen velter seg i luksus hjemme i Mexico. På Instagram ser det ut til at hun lever luksuslivet med alt som hører til. Hun er blant annet avbildet med designerklær, under en storstilt bursdagsfeiring for tvillingdøtrene og mens hun blir jaget av paparazzier.

I Mexico er hun mediestjerne, og hun holder på ingen måte en lav profil.

- Hele hennes historie er surrealistisk. Hun flyr rundt og viser fram sin luksuriøse livsstil til alle, sier en pensjonert agent, som tidligere var ansatt i det amerikanske narkotikapolitiet til New York Post.

Under «El Chapo»s første høring i retten utvekslet ekteparet ømme smil.

- Natten kommer og hjertet mitt husker deg, her, hvor du alltid bor, og hvor ingen vil utslette deg eller erstatte deg, skrev hun på Twitter etter å ha returnert til Mexico.

RØMMER FRA FENSEL: Dette er de siste bildene av den beryktede narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán, og er fanget opp av overvåkningskameraet i cella hans i Mexico. Narkobaronen rømte i 2015, og ble i fjor stilt for retten i USA. Video: Reuters Vis mer

Omfattende rettssak

Rettssaken mot narkobaronen vil trolig bli New Yorks mest omfattende på mange år. Saken omfatter hele 17 tiltalepunkter, blant annet narkotikasmugling, hvitvasking, ulovlig bruk av skytevåpen og for å ha ledet en kriminell organisasjon.

Ifølge tiltalen ledet narkobaronen Sinaloa-kartellet fra 1989 til 2014.

Aktoratet skal ha delt dokumenter som inneholder mer enn 300 000 sider med forsvarsadvokatene, noe som inkluderer 14 000 sider med vitneforklaringer.

«El Chapo» har ikke erklært seg skyldig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer