<strong>SKYLDIG:</strong> Den mexicanske narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman (61) er kjent skyldig i narkotikaforbrytelser i en domstol i New York. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SKYLDIG: Den mexicanske narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman (61) er kjent skyldig i narkotikaforbrytelser i en domstol i New York. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Narkobaronen «El Chapo» funnet skyldig

Meksikaneren Joaquin «El Chapo» Guzman ble funnet skyldig i alle ti tiltalepunktene i en domstol i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På et tidspunkt var han sjef for et av verdens største og mest fryktede karteller - det meksikanske Sinaloa-kartellet.

Nå har juryen i en New York-domstol funnet narkobaronen Joaquin «El Chap» Guzman (61) funnet skyldig i ti tiltalepunkter, blant annet for storstilt narkosmugling.

Skyldig, skyldig, skyldig

«El Chapo», et kallenavn som på norsk kan oversettes til «småen», er funnet skyldig i å ha smuglet flere hundre tonn med kokain til USA.

Aktoratet mener at da narkobaronen var den allmektige lederen for Sinaloa-kartellet, var kartellet den største narkoleverandøren til USA, ifølge BBC.

I tillegg til narkosmugling var Guzman tiltalt for, og ble funnet skyldig i:

  • organisert kriminalitet
  • hvitvasking av penger
  • drap
  • ulovlig våpenbesittelse.

Da juryen trakk seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet, ble de instruert av dommeren til å ta stilling til 53 forskjellige spørsmål om hvorvidt aktoratet hadde lyktes i å bevise de ti tiltalepunktene, ifølge CBS News.

SKYLDIG: Juryen har funnet narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman skyldig under rettssaken mot ham i New York, skriver nyhetsbyrået AP. Video: AP Vis mer

Rettssaken varte i over tre måneder. Etter sluttprosedyrene, brukte juryen seks dager på å komme til enighet.

Svaret ble til slutt ja, på alle punkter. Det kan bety at «småen» må tilbringe resten av livet i fengsel.

Pågrepet etter flukt

Fordi Sinaloa-kartellet var en av, eller den største, leverandøren av ulovlig narkotika til USA, ble han etter sin pågripelse i januar 2016 utlevert til USA.

Der ble han stilt for retten i en føderal domstol.

Det tok et drøyt år fra han ble pågrepet 8. januar 2016 til han ble utlevert til USA. Siden da har han sittet fengslet i et av USAs mest beryktede fengsler, Metropolitan Correctional Center (MCC).

RØMMER FRA FENSEL: Dette er de siste bildene av den beryktede narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán, og er fanget opp av overvåkningskameraet i cella hans i Mexico. Narkobaronen rømte i 2015, og ble i fjor stilt for retten i USA. Video: Reuters Vis mer

Før han ble pågrepet i 2016 og utlevert til USA, rømte han fra fangenskap i Mexico på spektakulært vis.

Særlig ble hans flukt fra det meksikanske høysikkerhetsfengselet Altiplano i juli 2015, gjenstand for en rekke sensasjonelle medieoppslag.

I retten fikk juryen høre hvordan planleggingen foregikk før narkobaronen kunne snike seg ut gjennom et hull i dusjen i fengselet. Deretter satt han seg på en spesialbygd motorsykkel som tok ham 1,6 kilometer gjennom en tunnel og ut i frihet.

Slik foregikk rettssaken

Guzman er den største meksikanske narkobaronen som har måttet møte i en amerikansk domstol.

Rettssaken begynte klokka 09.30 hver dag, og hver dag ble han transportert til domstolen i Brooklyn med eksepsjonelle sikkerhetstiltak.

I armerte biler ble narkokongen fraktet fram og tilbake fra fengselet, og hver gang de krysset den ikoniske Brooklyn-brua, ble hele brua stengt.

Årsak: For å hindre mulige kapringsforsøk.

På bygningene rundt rettsbygningen sto skarpskyttere.

NARKOTIKA: Mellom Mexico og Arizona gravde narkobaronen «El Chapo» ut en tunnel for å frakte tonnevis med kokain under grensa. 28 år senere offentliggjøres bildene, i forbindelse med rettssaken mot lederen av Sinaloa-kartellet. Video: US ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer