SKYLDIG: Den mexicanske narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman (61) er kjent skyldig i narkotikaforbrytelser i en domstol i New York. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SKYLDIG: Den mexicanske narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman (61) er kjent skyldig i narkotikaforbrytelser i en domstol i New York. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Narkobaronen «El Chapo» funnet skyldig

Meksikaneren Joaquin «El Chapo» Guzman ble funnet skyldig i alle ti tiltalepunktene i en domstol i New York.

På et tidspunkt var han sjef for et av verdens største og mest fryktede karteller - det meksikanske Sinaloa-kartellet.

Nå har juryen i en New York-domstol funnet narkobaronen Joaquin «El Chap» Guzman (61) funnet skyldig i ti tiltalepunkter, blant annet for storstilt narkosmugling.

Skyldig, skyldig, skyldig

«El Chapo», et kallenavn som på norsk kan oversettes til «småen», er funnet skyldig i å ha smuglet flere hundre tonn med kokain til USA.

Aktoratet mener at da narkobaronen var den allmektige lederen for Sinaloa-kartellet, var kartellet den største narkoleverandøren til USA, ifølge BBC.

I tillegg til narkosmugling var Guzman tiltalt for, og ble funnet skyldig i:

  • organisert kriminalitet
  • hvitvasking av penger
  • drap
  • ulovlig våpenbesittelse.

Da juryen trakk seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet, ble de instruert av dommeren til å ta stilling til 53 forskjellige spørsmål om hvorvidt aktoratet hadde lyktes i å bevise de ti tiltalepunktene, ifølge CBS News.

SKYLDIG: Juryen har funnet narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman skyldig under rettssaken mot ham i New York, skriver nyhetsbyrået AP. Video: AP Vis mer

Rettssaken varte i over tre måneder. Etter sluttprosedyrene, brukte juryen seks dager på å komme til enighet.

Svaret ble til slutt ja, på alle punkter. Det kan bety at «småen» må tilbringe resten av livet i fengsel.

Pågrepet etter flukt

Fordi Sinaloa-kartellet var en av, eller den største, leverandøren av ulovlig narkotika til USA, ble han etter sin pågripelse i januar 2016 utlevert til USA.

Der ble han stilt for retten i en føderal domstol.

Det tok et drøyt år fra han ble pågrepet 8. januar 2016 til han ble utlevert til USA. Siden da har han sittet fengslet i et av USAs mest beryktede fengsler, Metropolitan Correctional Center (MCC).

RØMMER FRA FENSEL: Dette er de siste bildene av den beryktede narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán, og er fanget opp av overvåkningskameraet i cella hans i Mexico. Narkobaronen rømte i 2015, og ble i fjor stilt for retten i USA. Video: Reuters Vis mer

Før han ble pågrepet i 2016 og utlevert til USA, rømte han fra fangenskap i Mexico på spektakulært vis.

Særlig ble hans flukt fra det meksikanske høysikkerhetsfengselet Altiplano i juli 2015, gjenstand for en rekke sensasjonelle medieoppslag.

I retten fikk juryen høre hvordan planleggingen foregikk før narkobaronen kunne snike seg ut gjennom et hull i dusjen i fengselet. Deretter satt han seg på en spesialbygd motorsykkel som tok ham 1,6 kilometer gjennom en tunnel og ut i frihet.

Slik foregikk rettssaken

Guzman er den største meksikanske narkobaronen som har måttet møte i en amerikansk domstol.

Rettssaken begynte klokka 09.30 hver dag, og hver dag ble han transportert til domstolen i Brooklyn med eksepsjonelle sikkerhetstiltak.

I armerte biler ble narkokongen fraktet fram og tilbake fra fengselet, og hver gang de krysset den ikoniske Brooklyn-brua, ble hele brua stengt.

Årsak: For å hindre mulige kapringsforsøk.

På bygningene rundt rettsbygningen sto skarpskyttere.

NARKOTIKA: Mellom Mexico og Arizona gravde narkobaronen «El Chapo» ut en tunnel for å frakte tonnevis med kokain under grensa. 28 år senere offentliggjøres bildene, i forbindelse med rettssaken mot lederen av Sinaloa-kartellet. Video: US ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK Vis mer