«NARCO POLO»: Narkokonger som Edgar Valdez Villarreal med kallenavnet La Barbie har gjort Marc O`Polo-piqueskjorter svært populært etter å ha blitt presentert til media. Foto: AP Photo/Alexandre Meneghini/Scanpix
«NARCO POLO»: Narkokonger som Edgar Valdez Villarreal med kallenavnet La Barbie har gjort Marc O`Polo-piqueskjorter svært populært etter å ha blitt presentert til media. Foto: AP Photo/Alexandre Meneghini/ScanpixVis mer

Narkobaroner gjør «Narco Polo»-skjorter populært

Ungdommer kler seg i samme plagg arresterte narkokonger er avbildet i. Nå frykter myndighetene i Mexico at kriminelle idoliseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at sju høytstående narkobaroner i løpet av en tremånedersperiode ble pågrepet ikledd Big Pony-poloskjorter fra Ralph Lauren, har de blitt en trend blant unge i fattige nabolag i Mexico, melder nyhetsbyrået AP.

Skjortene er å finne hos alle gateselgerne i alle delstatene som preges av narkovolden i Mexico. Etterspørselen er så stor at gateselgere har ulike farger og gir skjortene navnet etter fargene de ulike narkokongene hadde på seg da de ble arrestert.

Navnes etter narkokonger - Dette er «J.J.», sier gateselgeren Felipe i Mexico City og peker på en blå piqueskjorte.

J.J. er en forkortelse for Jose Jorge Balderas, som i tillegg til å drive med narkokriminalitet, skjøt fotballspilleren Salvador Cabanas fra Paraguay i hodet i januar for et år siden etter en krangel om hans innsats for den meksikanske fotballklubben Clúb America.

- Og dette er «La Barbie», sier Felipe og peker på en grønn skjorte.

Amerikanskefødte Edgar Valdez (37) fikk kallenavnet «La Barbie» for sin lyse hud og sine blå øyne. Han skal ha vært leder for attentatavdelingen i banden til Arturo Beltran Leyva, som ble drept i desember 2009, og etter dette skal han ha vært i strid med Arturos bror Hector om lederposisjonen i banden.

Men til tross for Ralph Lauren-merket er skjortene som selges på gata i Mexico åpenbart piratvarer som selges til 160 peso (rundt 70 kroner).

- Ønsker å bli narkokonger Men skjortenes popularitet provoserer og skremmer Sinaloa-guvernør Mario Lopez Valdez. Han foreslår å gjøre plagget forbudt.

- Nå kan du se at skjorta La Barbie brukte har blitt mote. Jeg tror vi må få en slutt på alt som fremmer kriminell adferd, sier han til en lokal radiostasjon.

PIRATVARE: Skjortene selges på gata i Mexico for 160 pesos (rundt 70 kroner): Foto: AP Photo/Antonio Sierra/Scanpix
PIRATVARE: Skjortene selges på gata i Mexico for 160 pesos (rundt 70 kroner): Foto: AP Photo/Antonio Sierra/Scanpix Vis mer

- Mange unge vil ha dem som idoler på en eller annen måte. De ønsker å bli narkokonger. Og det er mange unge jenter som vil bli kjærestene til narkokongene, mener han.

Viser fram kriminelle Men mediadekningen i Mexico er også mål for debatt.

For det er vanlig at myndighetene i Mexico viser fram arresterte narkokonger og beslag foran media, og J.J. fikk også gjøre noen intervju.

Han fortalte til pressen at det å være etterlyst av myndighetene var en bra ting.

- Ting ble bedre. Alle ville jobbe med meg, har Balderas sagt.

IDOLISERES: Unge i Mexico påvirkes av narkokonger, og nå har plaggene de har blitt avbildet i, blitt svært populært. Foto: AP Photo/Marco Ugarte, Alexandre Meneghini, Dario Lopez-Mills/Scanpix
IDOLISERES: Unge i Mexico påvirkes av narkokonger, og nå har plaggene de har blitt avbildet i, blitt svært populært. Foto: AP Photo/Marco Ugarte, Alexandre Meneghini, Dario Lopez-Mills/Scanpix Vis mer