Narkobeslag verdt 3,6 milliarder

Politiet på Fiji slo til mot metamfetamin-fabrikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet raidet fabrikken i hovedstaden Suva i dag, og arresterte sju personer. I fabrikken fant de metamfetamin og kjemikalier til å produsere stoff med en gateverdi på tilsammen 3,6 milliarder kroner, skriver nyhetsbyrået AP.

Fabrikken besto av tre bygninger stappfulle av kjemikalier og utstyr, opplyser Andrew Hughes i politiet. De arresterte er fire asiater og tre fra Fiji.

Fabrikken kunne produsere 500 kilogram metamfetamin i uka, og leverte til det australske, newzealandske og europeiske markedet. Et overslag over råmaterialet i lokalene anslo at det var nok til å produsere 1000 kilo metamfetamin.

Metamfetamin

  • Har samme effekt som amfetamin, men er sterkere og giftigere.
  • Finnes i pulverform, og brukes innen medisin blant annet til behandling av pasienter med Parkinson.
  • Kan svelges, injiseres i blodet eller sniffes.
  • Stoffet er et vanlig rekreasjonsstimuli som bidrar til å øke forbrenningstempoet.
  • Gir en effekt av oppstemthet, og økt våkenhet. Ved store doser kan man bli seksuelt opphisset.
  • Skadevirkninger: Avmagring, fosterskader, tannskader, psykoser, paranoia, forstyrrelser i motorikk, forhøyet blodtrykk og fare for blødninger i hjernen.

Beslaget underbygger advarslene fra Australia og New Zealand om at de små statene sør i Stillehavet kan bli reder for organisert kriminalitet dersom de ikke styrker politet, kvitter seg med korrupsjon og styrker økonomien, skriver AP.

- Dette er et skremmende eksempel på at flernasjonale, organiserte kriminelle bruker Fiji som base for sine ulovlige aktiviteter, sier Hughes.

Fiji har omkring 869 000 innbyggere, og ligger i Stillehavet omtrent 350 mil øst for Australia.