Narkodepoter forsyner gata

Beslagene av heroin og amfetamin i første halvår av 2004 er de største noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tormod Bønes, som er ansvarlig for beslagsstatistikken til Kripos, tror ikke at nedgang i antall beslag trenger å bety at det er mindre stoff i omløp.

-  Det fins store depoter her til lands. Markedet tørker ikke inn selv om vi gjør storbeslag.

Tre brukere som Dagbladet har snakket med, kan heller ikke se noen ringvirkninger på gateplan.

Jevn tilgang

-  Nå får du et kvart gram for 250 kroner. Det er billig på gata. Det er sånne priser du var heldig hvis du fant for bare et par år siden, sier Ole Klem (37). Han står på hjørnet av Skippergata og Prinsens gate, bare et steinkast unna gamle Plata som ble ryddet før i år. Sammen med ham står Leif (37) og Bjørn (32) som også er brukere.

-  Det er den samme flyten. Tilgangen er jevn, den finner minste motstands vei. For hver fangst politiet tar, er det tre som slipper igjennom. Det fins store depoter her i byen, sier Klem.

Rekordbeslaget på 107,6 kilo heroin utgjør anslagsvis 1,25 til 2,5 millioner rusdoser. Samlet mengde for amfetamin og metamfetamin utgjør hele 181 kilo - anslagsvis 900 000 rusdoser.

-  Selv om beslagene er betydelig større enn tidligere, tar vi bare en liten del av det som kommer inn, trolig rundt åtte prosent, sier politioverbetjent ved internasjonal avdeling hos Kripos, Åge Bakken.

Bedre organisert

Første halvår 2004 er det beslaglagt 149,1 kilo amfetamin, en mengdeøkning på 50 prosent i forhold til første halvår 2003. Beslagsmengden av metamfetamin, en sterkere variant av amfetamin, er også rekordhøy: 31,9 kilo.

-  Vi ser en klar økning de siste åra når det gjelder størrelsen på beslagene. Grupperingene som driver stort har mer kunnskap og mer ressurser. Det viser at det er stort potensial for å få levert stoff i Norge, sier Bakken.

Den store økningen i beslagsmengde er fordelt på færre beslag.

Halvårsstatistikken fra Kripos viser at antall beslag har gått ned fra 893 beslag første halvår 2003 til 684 beslag første halvår av 2004.

LAVE PRISER: Brukerne Ole Klem (37) og Leif (37) mener flyten av dop på gateplan i Oslo er jevn. - Prisnivået nå er lavere enn på lenge, sier Klem.