- Narkodød blir ledelsens ansvar

- Jeg kommer til å holde hver eneste en som er involvert i Subutex-prosjektet personlig ansvarlig for hvert narkodødsfall som skjer blant forsøkspersonene, sier heroinavhengige Jon-Arild til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jon-Arild er en av forsøkspersonene under placebo-eksperimentet utført av Senter for metadonassistert rehabilitering i Oslo (Mario).

Sukker

Av hundre utvalgte narkomane får halvparten det morfinliknende erstatningsstoffet Subutex. Femti tungt heroinavhengige får sukkerpiller.

En uke ut i forsøket forsto han at han var en av dem som hadde blitt trappet ned til sukker. Selv kaller han seg heldig som hadde et alternativt behandlingsopplegg, fram til han om ti uker kan komme tilbake på Subutex.

Linda, som fortalte sin historie til Dagbladet mandag, har ingen alternativer og ingen oppfølging.

- Ingen kontroll

De narkomane hevder at det ikke utøves kontroll over om det forekommer sidemisbruk blant forsøkspersonene.

- I løpet av drøye 12 år på heroin har jeg hatt to overdoser, forteller Geir (46). Etter to uker på Subutex-prosjektet har det blitt to overdoser til.

Verken Geir eller Linda har fått noen oppfølging fra sosialkontoret, slik forutsetningen var for godkjennelsen av eksperimentet.

- Dersom dette har blitt et rent medikamentforsøk, er det i strid med forutsetningene. Både den fagmedisinske etiske komiteen og Sosialdepartementet la oppfølging til grunn som betingelse for godkjenningen av forsøket, sier sosialminister Guri Ingebrigtsen.

- Med forbehold om at dette medfører riktighet, vil vi be Oslo kommune om en redegjørelse.

Krever svar

Det ble også gitt en ekstrabevilgning for å sikre den sosiale oppfølgingen av hver enkelt person, og dersom dette ikke er etterfulgt må prosjektledelsen svare oss på det, sier Guri Ingebrigtsen til Dagbladet.