Narkodømt fikk redusert straff

Psykiater Pål Herlofsen konkluderte med at en av hovedmennene i en narkosak var mentalt tilbakestående. Dermed ble straffen redusert med sju år. Nå er to sakkyndige anmeldt i attest- skandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Saken kan illustrere hvor stor påvirkning psykiatere har når det gjelder utforming av straff i det norske rettssystemet. 35-åringen er dømt for befatning med til sammen 12 kilo heroin. For to saker fikk han i utgangspunktet 18 års fengsel. Men straffen ble redusert til 11 år etter at psykiater Herlofsen og nevropsykolog Kjetil Sundet i en rapport konkluderte med at 35-åringen hadde en IQ på 65. Han hadde derfor ikke «evnemessig kapasitet til verken å planlegge, administrere eller gjennomføre» det han var dømt for. Seinere kom det fram at 35 åringen skal ha overdrevet sine psykologiske og psykiske vanskeligheter.

Attestskandalen

Psykiater Pål Herlofsen, som er sjef for Oslo Militære Legekontor, og psykolog John Sandstrøm er politianmeldt av Helsetilsynet.

Ifølge Dagens Næringsliv (DN) skal de to ha solgt falske legeerklæringer til kriminelle. Erklæringene skal ha blitt brukt til å gi lettere soningsforhold, soningsutsettelse og utsettelse av rettssaker. DN skriver at de selv fikk kjøpt en falsk legeerklæring under falskt navn.

Sandstrøm og Herlofsen avviser påstandene.

Helsetilsynet og Rikstrygdeverket gransker saken. Det er også åpnet tilsynssak mot to andre leger som er omtalt i DN.

Forbausende

Aktor i den ene saken, husker at han ble svært overrasket over psykiaterens konklusjon.

-  Jeg så på tiltalte som ganske gløgg, så psykiaterens konklusjon var forbausende. Det er vel første og siste gang en av hovedmennene i en narkosak er blitt stemplet som evneveik, sier Nicolaisen.

-  Jeg synes det var underlig i og med at han var dømt som organisator. Det krever jo litt logistiske evner. Men for all del, jeg er ikke psykiater, sier Nicolaisen.

-  Men jeg fikk noen ekstra tanker i går, da jeg så hva Herlofsen har havnet oppi, sier Nicolaisen.

Også aktor i den andre straffesaken, statsadvokat Erik Førde, reagerte på Herlofsens IQ-rapport.

-  Jeg synes konklusjonen var påfallende. Jeg mente ikke at tiltalte var så dum. Og jeg mener at deler av undersøkelsen var naiv. Måleverktøyene var lette å manipulere, sier Førde.

-  Dette er kanskje en av sakene det kunne vært naturlig å se nærmere på, hvis ikke det hadde vært for at personen det gjelder allerede er utvist fra landet, sier Førde.

-  Mentalt tilbakestående

35-åringen ble i juni 1996 dømt til 10 års fengsel i tingretten for befatning med to kilo heroin. Straffen ble endret til ni år i Borgarting lagmannsrett i mai 1997. Men i perioden mellom dommen i tingretten og dommen i lagmannsretten, ble han pågrepet for befatning med nok et heroinparti - denne gangen på 9,3 kilo.

I oktober 1997 får 35-åringen en samlet dom på 18 år som fellesstraff for de to sakene. Da sparket han sin advokat Øystein Storrvik. Ny advokat ble Ole Petter Drevland.

-  Klienten byttet advokat i 1997. Etter at Drevland kom inn, kom Herlofsen inn i bildet, sier Storrvik.

Da ankesaken kom opp i Eidsivating lagmannsrett i 1999, konkluderte Herlofsen med at 35-åringen «finnes intelligensmessig å fungere i gruppen for mentalt tilbakestående med en oppnådd IQ-verdi i området rundt 65». Lagmannsretten reduserte dermed den samlede straffen for forbrytelsene fra 18 til 11 år.

Spilte dum

35-åringen skal ha innrømmet å ha overdrevet sine psykiske problemer. I en erklæring fra sikkerhetsavdelingen på Dikemark i Asker, framgår det at 35-åringen «til flere leger, særlig på regional sikkerhetsavdeling har innrømmet at han har overdrevet sine psykologiske vanskeligheter og også spilt psykotisk».

To anmeldt

Av de fire sakkyndige som vurderte 35-åringens evnenivå, er to nå anmeldt for å ha mottatt penger for å ha skrevet «bestillingserklæringer».

Advokat Ole Petter Drevland, som den gang brukte Pål Herlofsen som sakkyndig, er nå Herlofsens advokat i saken der Herlofsen beskyldes for å ha skrevet ut falske legeerklæringer til kriminelle. Drevland ønsker av hensyn til at han nå representerer Herlofsen, ikke å kommentere saken der han brukte Herlofsen som sakkyndig.

SØRGET FOR REDUSERT STRAFF: Pål Herlofsen.
HERLOFSENS ADVOKAT: I 1997 var Ole Petter Drevland advokat for den narkodømte 35-åringen. Nå representerer han Pål Herlofsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer