Narkodømt fikk redusert straff

Psykiater Pål Herlofsen konkluderte med at en av hovedmennene i en narkosak var mentalt tilbakestående. Dermed ble straffen redusert med sju år. Nå er to sakkyndige anmeldt i attest- skandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken kan illustrere hvor stor påvirkning psykiatere har når det gjelder utforming av straff i det norske rettssystemet. 35-åringen er dømt for befatning med til sammen 12 kilo heroin. For to saker fikk han i utgangspunktet 18 års fengsel. Men straffen ble redusert til 11 år etter at psykiater Herlofsen og nevropsykolog Kjetil Sundet i en rapport konkluderte med at 35-åringen hadde en IQ på 65. Han hadde derfor ikke «evnemessig kapasitet til verken å planlegge, administrere eller gjennomføre» det han var dømt for. Seinere kom det fram at 35 åringen skal ha overdrevet sine psykologiske og psykiske vanskeligheter.

Forbausende

Aktor i den ene saken, husker at han ble svært overrasket over psykiaterens konklusjon.

-  Jeg så på tiltalte som ganske gløgg, så psykiaterens konklusjon var forbausende. Det er vel første og siste gang en av hovedmennene i en narkosak er blitt stemplet som evneveik, sier Nicolaisen.

-  Jeg synes det var underlig i og med at han var dømt som organisator. Det krever jo litt logistiske evner. Men for all del, jeg er ikke psykiater, sier Nicolaisen.

-  Men jeg fikk noen ekstra tanker i går, da jeg så hva Herlofsen har havnet oppi, sier Nicolaisen.

Også aktor i den andre straffesaken, statsadvokat Erik Førde, reagerte på Herlofsens IQ-rapport.

-  Jeg synes konklusjonen var påfallende. Jeg mente ikke at tiltalte var så dum. Og jeg mener at deler av undersøkelsen var naiv. Måleverktøyene var lette å manipulere, sier Førde.

-  Dette er kanskje en av sakene det kunne vært naturlig å se nærmere på, hvis ikke det hadde vært for at personen det gjelder allerede er utvist fra landet, sier Førde.

-  Mentalt tilbakestående

35-åringen ble i juni 1996 dømt til 10 års fengsel i tingretten for befatning med to kilo heroin. Straffen ble endret til ni år i Borgarting lagmannsrett i mai 1997. Men i perioden mellom dommen i tingretten og dommen i lagmannsretten, ble han pågrepet for befatning med nok et heroinparti - denne gangen på 9,3 kilo.

I oktober 1997 får 35-åringen en samlet dom på 18 år som fellesstraff for de to sakene. Da sparket han sin advokat Øystein Storrvik. Ny advokat ble Ole Petter Drevland.

-  Klienten byttet advokat i 1997. Etter at Drevland kom inn, kom Herlofsen inn i bildet, sier Storrvik.

Da ankesaken kom opp i Eidsivating lagmannsrett i 1999, konkluderte Herlofsen med at 35-åringen «finnes intelligensmessig å fungere i gruppen for mentalt tilbakestående med en oppnådd IQ-verdi i området rundt 65». Lagmannsretten reduserte dermed den samlede straffen for forbrytelsene fra 18 til 11 år.

Spilte dum

35-åringen skal ha innrømmet å ha overdrevet sine psykiske problemer. I en erklæring fra sikkerhetsavdelingen på Dikemark i Asker, framgår det at 35-åringen «til flere leger, særlig på regional sikkerhetsavdeling har innrømmet at han har overdrevet sine psykologiske vanskeligheter og også spilt psykotisk».

To anmeldt

Av de fire sakkyndige som vurderte 35-åringens evnenivå, er to nå anmeldt for å ha mottatt penger for å ha skrevet «bestillingserklæringer».

Advokat Ole Petter Drevland, som den gang brukte Pål Herlofsen som sakkyndig, er nå Herlofsens advokat i saken der Herlofsen beskyldes for å ha skrevet ut falske legeerklæringer til kriminelle. Drevland ønsker av hensyn til at han nå representerer Herlofsen, ikke å kommentere saken der han brukte Herlofsen som sakkyndig.

SØRGET FOR REDUSERT STRAFF: Pål Herlofsen.
HERLOFSENS ADVOKAT: I 1997 var Ole Petter Drevland advokat for den narkodømte 35-åringen. Nå representerer han Pål Herlofsen.