Narkodømt i rus angrep sin egen advokat

- Han var en tikkende bombe, sier forsvareren. Men ingen åpnet hos politiet.

 GIKK TIL POLITIET:  - Av hensyn til andre involverte i rettssaken måtte jeg be politiet om beskyttelse, sier advokat Torkjell Solbø etter å ha blitt slått og truet av sin egen klient. Her fra en tidligere rettssak. Arkvfoto: ØRN E. BORGEN, SCANPIX.
GIKK TIL POLITIET: - Av hensyn til andre involverte i rettssaken måtte jeg be politiet om beskyttelse, sier advokat Torkjell Solbø etter å ha blitt slått og truet av sin egen klient. Her fra en tidligere rettssak. Arkvfoto: ØRN E. BORGEN, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Alle de sju tiltalte i en alvorlig amfetaminsaken fra Vågsbygd ble kjent skyldige av juryen i Agder lagmannsrett.

Samme kveld angrep en av de dømte sin egen advokat utenfor hotellet i Kristiansand med slag og alvorlige trusler.

 -Av hensyn til sikkerheten til andre som også er involvert i rettssaken, gikk jeg til politiet. Min klient var ruset og framsto som en tikkende bombe. Jeg har aldri vært med på noe lignende, sier advokat Torkjell Solbø til Dagbladet.

I retten torsdag kom den dømte mannen i 30-årene i Kristiansand i håndjern til prosedyren for straffeutmåling. Han ble pågrepet noen timer etter at advokaten ba om politibeskyttelse.

Løst fra jobben
Før straffeutmålingen startet ba advokat Solbø om å bli løst fra forsvarerjobben.

- Jeg har hatt et godt forhold til klienten, og han ga også uttrykk for at han var godt fornøyd etter prosedyren om skyldspørsmålet. Derfor ser jeg ikke på denne episoden som et angrep på meg personlig og på min jobb, men at klienten var skuffet over juryens kjennelse, sier advokat Solbø.

- Hva skjedde utenfor Hotell Ernst den kvelden?

- Det ble framsatt trusler og jeg fikk et slag.

- Ble også lagdommeren, som bodde på samme hotell, truet direkte eller gjennom deg?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Solbø.

Har satt i verk tiltak
Dagbladet har også vært i kontakt med formannen for juryen, som kjente alle de sju tiltalte skyldige for befatning med 15 kilo amfetamin som ble funnet i Vågsbygd i Kristiansand — angivelig under transport fra Drammen til Stavanger.

-  Jeg er også kjent med at truslene omfatter flere enn advokaten, og derfor er det naturlig at jeg har satt i verk tiltak for å trygge egen sikkerhet. Jeg tok raskt kontakt med politiet, sier juryformannen, som ber om å bli omtalt uten navn.

Den narkodømte sørlendingen som angrep sin egen advokat, ble dømt til seks års fengsel i tingretten. Den strengeste straffen var 15 år, og alle anket til lagmannsretten.

Advokat Solbø gikk til politistasjonen i Kristiansand rettet etter angrepet utenfor hotellet.

Ingen åpnet hos politiet
- Der ringte jeg på tre ganger og ventet lenge uten at noen svarte eller åpnet. Da gikk jeg rett til Hotell Norge for å ringe politiet isteden. Det var kortere til Norge enn til Ernst. Mobilen lå på hotellrommet på Ernst fordi jeg bare skulle ut i kiosken, sier Solbø.

Han fikk overraskende eskorte tilbake til eget hotell.

De andre dømte, som var ute på byen med sine forsvarere, møtte opp på Norge for å følge Solbø trygt tilbake til eget hotell.

- De ga klart uttrykk for at slik oppførsel mot advokater ikke er akseptabel.

I kveld opplyser advokaten at han har fått telefon fra sin klient.

- Han angrer på det han gjorde, og han har bedt meg om å fortsette som hans advokat. Det har jeg akseptert, og jeg drar til Arendal fengsel for å besøke ham lørdag, sier Solbø til Dagbladet.no.

De seks andre får forkynt sine straffer til uka. Solbø vil over helga drøfte med lagretten hva som vil skje med hans klient.