Narkodømt uten identitet

Statsadvokaten i Oslo tiltalte ungarske Malov Marko for en narkoforbrytelse i Norge. Men mannen har aldri vært i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malov Marko (27) ble 17. oktober 2000 tiltalt for grov narkotikaforbrytelse, etter et heroinbeslag på ca. 100 gram tre måneder tidligere. Men da identiten til ungareren ble sjekket via Interpol samme høst, viste det seg at den ekte Malov Marko, som bodde i Budapest, aldri hadde vært i Norge, og langt mindre vært involvert i norsk narkotrafikk.

Dette er det helt enestående utgangspunktet når Høyesterett om kort tid skal dømme mannen for grov narkotikaforbrytelse, snart to år etter at han ble arrestert i en bil på Linderud i Oslo.

I Høyesteretts saksliste står mannen bare oppført som N.N. Etter at den falske identiteten ble avslørt, har mannen konsekvent nektet å gi opplysninger om hva han heter, og hvor han kommer fra. Mannen har sittet varetektsfengslet siden han ble arrestert.

- Svært spesielt

- Jeg har aldri vært i en tilsvarende situasjon som forsvarer, sier Morten Kjensli.

Verken norske myndigheter eller Interpol vet hva mannen egentlig skjuler, og hvorfor han nekter å oppgi sin rette identitet. Fingeravtrykkssjekk har ikke gitt svar.

I mannens hjem ble det funnet et tsjekkisk pass. Bildet i passet er ikke den ukjente mannen, men det er trekk på bildet som kan minne om vedkommende, etter det Dagbladet får opplyst.

Skarpladd våpen

Det var 24. juli for snart to år siden at politiet fattet mistanke til mannen. I bilen ble det funnet ca. 100 gram heroin. I mannens bopel ble det funnet en revolver, som var ladd med seks skudd. Våpenet lå lett tilgjengelig, bare dekket av en klut. Serienummeret var slipt bort.

I forhørsretten dagen etter arrestasjonen oppga mannen at han var ungarer, og het Malov Marko. Han hadde et pass med dette navnet på seg da han ble arrestert.

Tre måneder seinere reiste statsadvokaten tiltalen, feilaktig rettet mot en sakesløs og syk mann i Budapest.

Ubetinget

6. mars 2001 ble den ukjente dømt til ubetinget fengsel i fem år i Oslo byrett, og det samme i lagmannsretten 9. mai i fjor.