Narkodømt ville sykle den store styrkeprøven

Prolapsopererte «Sverre» må sykle seg i form. Myndighetene vil noe annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sykehistorien om «Sverre» starter en kveld på Ullersmo fengsel i juni 2003. Han har sonet halvannet år av en dom på 16 år for å ha smuglet narkotika inn til landet.

Plutselig får han store ryggsmerter.

- Helsemyndighetene i fengselet trodde ikke på meg. Jeg ble liggende på gulvet og klarte ikke røre meg, forteller han til Dagbladet.no.

Operert for prolaps

Fengselsbetjentene trodde på ham, og dagen etter ble han kjørt til sykehus.

Der ble han operert for dobbelt prolaps, en operasjon som gikk alvorlig galt. «Sverre» ble lam fra livet og ned. Etter en uke på sykehus ble han kjørt tilbake til fengselet.

- Der ble jeg undersøkt av fengselslegen. Han skulle teste refleksene på knærne mine. Han slo og slo uten at noe skjedde.

Dermed ble det ett nytt sykehusopphold. «Sverre» tilbrakte ni uker på A-hus før han ble sendt til Cato-senteret på Son hvor han måtte være i åtte uker.

BLE LAM: «Sverre» ble lam fra livet og ned etter en operasjon som gikk veldig galt. Foto: Kamilla Thoresen
BLE LAM: «Sverre» ble lam fra livet og ned etter en operasjon som gikk veldig galt. Foto: Kamilla Thoresen Vis mer

Syklet seg i form

I mellomtiden vurderte fengselet «Sverres» framtid.

- Benådning ble vurdert, men dette tok jeg ikke sjansen på. Jeg søkte meg over til Kroksrud hvor forholdene var mye bedre for meg i min tilstand.

Kroksrud er en avdeling på Ullersmo med lavere sikkerhetsnivå. Dette betyr blant annet at de innsatte kan studere eller jobbe utenfor fengselsområdet på dagtid. De kan også tilbringe mer tid med andre innsatte enn det som er vanlig. Det er enklere å bevege seg fritt på området, og det fins en turløype inne på det lukkede området. Her kunne «Sverre» gå daglige turer for å trene seg opp, men turene virket mot sin hensikt. Han ble dårligere.

- Så var det en sykkelinteressert betjent som tok meg med på sykkel. Det gikk galt. Jeg falt av, men han ga seg ikke og lot meg låne sykkelsko.

Dermed fikk han mye bedre feste i pedalene, og kunne sykle seg i form.

- Da begynte det. Musklene utviklet seg til det bedre og jeg tråkket time etter time på spinningsykkel. Da våren kom kunne vi sykle ute. Jeg dro med meg en haug andre og fikk laget et sykkelrom. Flere av oss ble gode og vi la planer, forteller han engasjert.

Ville sykle Trondheim-Oslo

Narkodømt ville sykle den store styrkeprøven

Planene gikk ut på å delta i sykkelrittet Trondheim-Oslo, rittet for de aller tøffeste syklistene. I 2005 ble flere av de innsatte enige om å melde seg på neste års ritt.

Fem på Kroksrud meldte seg på og søkte om permisjon.

«Sverre», som er medlem i Hells Angels, forteller at søknaden hans om permisjon ble sendt til politiet på grunn av tilhørigheten til MC-miljøet.

Han bestemte seg for å endre søknaden til å sitte i følgebilen, men får avslag.

- Uten at de har noe å skylde på. Jeg gadd ikke klage på avgjørelsen. De andre kom tilbake og hadde gjort det knallbra! Det var en kjempeprestasjon! Jeg fikk være med på pizzakveld sammen med de andre og dagen etter kommer det brev fra Kriminalomsorgens Forvaltning som vil ha et svar umiddelbart.

Frisk til å sone på Ullersmo

Etter at KRS fikk vite om sykkelplanene hans mente de at han var frisk nok til å bli overført til Ullersmo igjen. «Sverre» er avhengig av behandling og går til fysioterapi tre ganger i uken. Ullersmo fengsel har i tre år anbefalt at han kan fortsette soningen på Kroksrud. Han er en såkalt mønsterfange som overholder permisjonsreglene og han møtte selv opp til soning.

Straff i straffen

«Sverres» advokat, Knut Smedsrud er svært oppgitt over hvordan klienten har blitt behandlet av KSF.

- Det er en ekstra straff i straffen. Hva skal motivere han, de medinnsatte og ansatte på Ullersmo? Når du opplever en sånn behandling og urettferdighet så er jeg redd for at det kveler all velvillighet, sier Smedsrud til Dagbladet.no.

Tok ett år å sende ham tilbake

Det hele ender med at «Sverre» blir sendt tilbake til Ullersmo, selv om han i prinsippet har sonet lenge nok til å fortsette på Kroksrud. Saksbehandlingen tok ett år og «Sverre» har sittet på Ullersmo siden juli.

Nå sitter han på lukket avdeling, men er fortsatt avhengig av trening og behandling.

- Jeg går til behandling to ganger i uken, det er ikke så gjevt å fly ute hele tiden.

«Sverre» forteller at han bruker hælene når han går og at han er lam på baksiden av beina.

- Jeg fungerer bedre enn det jeg skal gjøre i min situasjon. Jeg må trene som bare det, men jeg er redd for hva som skjer med meg på lang sikt. Jeg gidder ikke gjøre meg til.

«Sverre» sier at han ser på seg selv som en svært positiv person, men mener han er blitt urettferdig behandling i denne saken.

- Alle har blitt ignorert. Betjenter, inspektører og direktøren. Blir jeg dårligere vil direktøren anbefale flytting.

Beklager at det tok tid

Kriminalomsorgen region nordøst beklager at det tok så lang tid å få «Sverre» overført tilbake til Ullersmo.

- Jeg har taushetsplikt og ser ikke at denne saken er av en slik karakter som gjør at vi skal kommentere denne, sier Hilde Lundeby assisterende direktør i Kriminalomsorgen region nordøst til Dagbladet.no.

Ullersmo fengsel har hele tiden ment at det ikke er noe i veien for at «Sverre» kan fortsette soningen i åpen avdeling på Kroksrud. Han har hatt flere hundre permisjonsdøgn og har alltid møtt opp når han skal. Men i dette tilfellet har Kriminalomsorgens Sentrale forvaltning overprøvd fengselet og forlangt at «Sverre» skulle tilbake til Ullersmo.

- At de blir overprøvd på denne måten er helt unikt, sier Smedsrud.

Nå vil advokat Smedsrud sende en klage til sivilombudsmannen.

Jeg vil be de vurdere saken og saksbehandlingen.

I mellomtiden sitter «Sverre» fortsatt på Ullersmo. Han blir bare dårligere og dårligere for hver dag som går.

- Han balanserer på en knivegg. Jeg har aldri sett en lignende behandling.

- Sonings-CV som en korgutt

«Sverre» er Hells Angels medlem, men sier at forbrytelsen han soner for ikke har noe med den beryktede klubben å gjøre.

- Jeg har sonings-CV som en korgutt. Det er så gæernt. Det nytter ikke å gi seg halvveis. Da har jeg tapt. Jeg er nok ingen gjennomsnittsfange. Jeg føler meg fryktelig urettferdig behandlet.

Fengselsdirektør Ellen Bjercke vil ikke uttale seg om behandlingen av «Sverre».

- Jeg kan ikke uttale meg om enkelttilfeller, sier hun til Dagbladet.no.

- HAR ALDRI SETT NOE LIGNENDE: Advokat Knut Smedsrud om hvordan klienten hans har blitt behandlet.