Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Narkodømt

GEILO/OSLO (Dagbladet): For ni måneder siden skled drapsmannen rett gjennom HVs regodkjenning, til tross for at han ett år i forveien var straffedømt for narkotikamisbruk. I helga drepte han tre av sine venner, iført full HV-uniform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har en vond klump i magen, sier 25-åringens tidligere HV-sjef, Odd Vidme.

Etter at 25-åringens bursdagsselskap endte med krangel og slåssing, klikket det for ham: Han ikledde seg full HV-uniform og tok AG-3-rifla ned fra veggen før han gikk de 200 meterne opp til huset hvor hans beste venner befant seg. Med noen av de 70 skuddene han skjøt drepte han ekteparet Tufto og bestevennen, sønnen Christian, før han skjøt seg selv.

- Utenfor åstedet fant vi tre tomme og ett halvfullt magasin. Det femte magasinet satt i rifla. Her manglet det bare ett skudd, opplyste konstituert lensmann i Geilo Petter Braaten.

Overrasket

20. april 2001 gjennomgikk HV-nemnda i Hol alle soldater bosatt i området, for å se om noen var uskikket til å besitte og bruke sin militære AG-3. To mann mistet våpenretten etter gjennomgangen.

25-åringen ble overrasket da nemnda lot ham beholde våpenet. Det forteller to bekjente av gjerningsmannen til Dagbladet, uavhengig av hverandre. Trippel-drapsmannen fortalte dem at han ventet inndragning på grunn av stoff-fortida si.

Drapsmannen passerte gjennom sjekken uten anmerkninger, til tross for at han i april 2000 ble tatt for bruk av narkotika av lensmannen på Geilo. 25-åringen ble ilagt et forelegg på 2000 kroner. Fra før har trippeldrapsmannen en påtaleunnlatelse og flere andre stoffmerknader på rullebladet sitt.

- Slike opplysninger skal føre til at HV-nemnda vurderer våpentillatelse ekstra nøye, sier oberstløytnant Svein Runar Haugen ved Vestoppland HV-distrikt.

- Vondt

- Jeg har en vond klump i magen, sier daværende HV-sjef i Hol område Odd Vidme. Han var med da drapsmannen i fjor ble vurdert som våpenfør.

Odd Vidme bekrefter at straffbare forhold lå på bordet da Hols HV-menn ble sjekket i april i fjor. Han husker ikke at 25-åringens navn ble trukket fram.

- Nemnda fant det nødvendig å ta en ekstra vurdering av tre mann. To av dem ble underkjent, en fikk ny tillit. Men 25-åringen var ikke blant de tre som ble vurdert særskilt, sier oberstløytnant Svein Runar Haugen i HV.

Jordmor Liv Østveidt satt i nemnda som ga 25-åringen ny tillit. Hun vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger om trippeldrapsmannen.

- Vi kommer til å ha et møte i nærmeste framtid, der det blir naturlig å diskutere denne saken, sier Østveidt.

Lensmannsbetjent Torstein Seim satt som leder av nemnda. Han er på ferie, og var i går ikke tilgjengelig.

Slåssing om sprit

Dagbladet meldte i går at en spritkrangel utløste tragedien på Geilo. I går ettermiddag bekreftet politiet dette.

- Under bursdagsselskapet hos 25-åringen oppsto det en krangel mellom ham og en av gjestene om drikkevarer. De to begynte å slåss, og kort tid etter kastet 25-åringen alle gjestene ut av huset, sier lensmann Petter Braaten.

Politiet har ikke funnet narkotika i leiligheten til den avdøde 25-åringen.

FLERE SPØRSMÅL ENN SVAR: Lokale politifolk og teknikere fra Kripos fortsatte mandag undersøkelsene på åstedet for trippeldrapet på Geilo. Også gjerningsmannens bolig ble gjennomsøkt.
Hele Norges coronakart