Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joaquin «El Chapo» Guzman:

Narkoimperiet lever videre: - Ingen blir større enn ham

Joaquin «El Chapo» Guzmans favorittsønner har tatt over driften av Sinaloa-kartellet, ifølge amerikanske myndigheter, som mener de fortsatt er i stand til å utøve vold mot vitner.

SKAL FOR RETTEN: Mandag starter rettssaken mot Joaquin «El Chapo» Guzman (61), kjent som lederen av det verdenskjente og brutale Sinaloa-kartellet. Foto: Foto: Daniel Cardenas / Anadolu Agency / NTB Scanpix
SKAL FOR RETTEN: Mandag starter rettssaken mot Joaquin «El Chapo» Guzman (61), kjent som lederen av det verdenskjente og brutale Sinaloa-kartellet. Foto: Foto: Daniel Cardenas / Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske påtalemyndigheter mener at den beryktede narkobaronen Jouaquin El Chapo Guzman og Sinaloa-kartellet har stått bak innførsel av tusenvis av tonn med kokain, heroin, metamfetamin og marihuana til USA. Mandag starter den omfattende rettssaken mot ham.

I opptakten til rettssaken har amerikanske myndigheter valgt å føre en streng linje når det gjelder hemmelighold av informasjon: De vil ikke si noe om hvordan de skal frakte ham til og fra rettssaken, flere vil sannsynligvis vitne under alias og jurymedlemmenes identitet vil holdes hemmelig.

Kanskje ikke så rart med tanke på hans historikk. Han har nemlig rømt fra fengsel to ganger tidligere, og amerikanske myndigheter mener at kartellet hans fortsatt er i stand til å utøve vold mot vitner.

«Det er vanskelig å se for seg en person som representerer større rømningsfare enn Joaquin Archivaldo Guzman Loera», ble det konkludert med i en fengslingskjennelse fra 2017.

Sønnene drifter kartellet

Lenge virket det som om «El Chapo» var nærmest urørlig, men nå ser det ut til at han blir nødt til å stå til ansvar for sine handlinger. Men selv om narkobaronen er tatt, lever Sinaloa-kartellet videre, ifølge Fox News.

«Den tiltaltes sønner er fremdeles ansvarlig for hans enorme narkotikaimperium», lyder det i et brev fra statsadvokatene.

Brevet ble sendt til dommer Brian Cogan i forrige uke, som en advarsel angående sikkerheten til vitnene som velger å vitne mot narkobaronen under rettssaken.

«El Chapo» skal ha tolv barn, men det er hans to «favorittsønner» som har tatt over arven: Ivan Guzman Salazar og Jesus Alfredo Guzman Salazar.

Forrige måned ble Alfredo oppført på DEAs liste over mest ettersøkte personer, og myndighetene har utlovet en dusør på fem millioner dollar (41 millioner kroner) til den som hjelper politiet med å ta ham.

Om familiebedriften går like godt som under «El Chapo», betyr det at sønnene disponerer enorme summer: Guzman skal nemlig ha vært i besittelse av blant annet en gullbelagt AK-47 og en diamantbelagt pistol, samt at inntekten hans skal ha vært på svimlende 38 milliarder dollar i året - det tilsvarer 315 milliarder kroner etter dagens kurs.

Og sønnene er ikke redd for å vise sin velstand. I innlegg som er blitt publisert i sosiale medier kan man se sønnene hans kjøre luksuriøse Audi Spyders som er verdsatt til over 220 000 dollar (1,9 millioner kroner).

Styrer med jernhånd

Ifølge en ikke navngitt kilde i det amerikanske narkotikapolitiet (DEA), styrer brødrene kartellet med jernhånd.

- De har vært involvert i oppsiktsvekkende voldshendelser. De har gått til bakholdsangrep på militære tjenestemenn, og de har ressursene til å kunne påvirke vitner, sier kilden til Fox News.

Også statsadvokatene mener at kartellet fortsatt har mye makt:

«Det er ingen tvil om at den tiltalte og kartellet hans har evnen, ressursene og viljen til å skade samarbeidende vitner og deres familier - selv etter at de er blitt omplassert», lyder det i det nevnte brevet.

Forrådte kartellet

To av personene som har forrådt Sinaloa-kartellet, er tvillingene Pedro og Margarito Flores. I samarbeid med kartellet, bygde de et massivt narkotikanettverk som forsynte Chicago. Men i frykt for den økende voldsbruken «El Chapo» representerte, valgte de i 2008 å samarbeide med politiet i et forsøk på å styrte narkobaronen en gang for alle.

I fjor ga konene deres, Mia og Olivia Flores, ut boka «Cartel Wives». Der forteller de om hvordan det var å leve luksuslivet i Mexico, og om hvordan frykten overskygget gleden ved livet mange drømmer om.

I 2008 etterlot familiene seg millioner av dollar, biler og eiendommer, da de flyktet fra Mexico. Siden har de levd under vitnebeskyttelse i USA.

- Jeg vet at ektemennene våre satte kjepper i hjulene for narkotikahandelen, og selv om folk erstattes, kommer ingen til å bli større enn «El Chapo». Ingen blir større enn ham, sa Olivia i et intervju med Rolling Stone i fjor.

HEFTIG: Mexicos spesialstyrker møte sterk motstand da de rykket inn i bygningen som huset, Joaquín «El Chapo» Guzmán. Dette er tredje gangen en av verdens mest notoriske kriminelle er arrestert. To ganger tidligere har han rømt fra fangenskap. Vis mer Vis mer

Komplisert rettssak

Trolig vil rettssaken bli New Yorks mest kompliserte på flere år. Saken omfatter hele 17 tiltalepunkter, blant annet narkotikasmugling, hvitvasking, ulovlig bruk av skytevåpen og for å ha ledet en kriminell organisasjon

Og aktoratet skal ha delt dokumenter som inneholder mer enn 300 000 sider med forsvarsadvokatene, noe som inkluderer 14 000 sider med vitneforklaringer, ifølge New York Magazine.

Forsvarerne har bedt om at saken skal utsettes, noe den allerede har blitt gjort to ganger, men har ikke fått medhold.

- Jeg har aldri sett noe liknende, det er som seks rettssaker i én, sier en av «El Chapos» forsvarere, Jeffery Lichtman.

Han kan fortelle at han har mye til felles med klienten sin.

- Han opplever stort press. Men hver gang jeg treffer ham, så ler vi hysterisk minst én gang. Vi har mye til felles, tro det eller ei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!