Narkokartell truer med å drepe TV-profil

Maskerte menn som hevder å representere Mexicos mektigste narkokartell, truer med å drepe en av landets fremste TV-profiler.

TRUET: Programleder Azucena Uresti har blitt drapstruet av folk som hevder å være fra et av Mexicos mektigste karteller. Foto: Milenio Televisión / YouTube
TRUET: Programleder Azucena Uresti har blitt drapstruet av folk som hevder å være fra et av Mexicos mektigste karteller. Foto: Milenio Televisión / YouTube Vis mer
Publisert

I flere år har Mexico vært kjent for sine blodige oppgjør og pågående kamp om narkotikamarkedet.

I et forsøk på å redusere volden i Mexico, lanserte myndighetene en «klemmer, ikke kuler»-kampanje. Det gikk imidlertid ikke helt etter planen, da kartellene tidligere i år kidnappet og torturerte flere av dem som jobbet i politiets elitestyrke mot narkotikakriminalitet.

Nå har Mexicos mektigste narkotikakartell gitt ut en ny video hvor de truer med å drepe Azucena Uresti, en av landets mest framtredende nyhetsankere, skriver en rekke medier, blant annet BBC.

- Urettferdig dekning

Trusselen skal angivelig komme fra lederen av Jalisco Nueva Generacion-kartellet (CJNG), en mann ved navn Rubén Oseguera Cervantes, bedre kjent som «El Mencho». Det er uklart om det faktisk var han som snakket på videoen.

Kartellet mener den kvinnelige journalisten driver med «urettferdig dekning» og favoriserer bevæpnede borgerverngrupper som jobber mot CJNG.

I videoen skal CJNG ha truet Uresti direkte, ifølge kanalen.

- Jeg lover at vi skal finne en måte å få deg til å spise ordene dine, selv om de beskylder meg for «femicide», sier den maskerte personen i videoen, omgitt av seks andre tungt bevæpnede menn.

Femicide innebærer at gjerningsmannen dreper offeret fordi hun er kvinne.

I videoen hevder de maskerte mennene at borgerverngruppene egentlig er narkosmuglere, da det bare er store narkotikaorganisasjoner som har råd til den typen våpen som disse gruppene har, skriver The Guardian.

Videoen har skapt store reaksjoner blant innbyggerne i Mexico, og flere har tatt til orde for å kreve at journalisten blir beskyttet av regjeringen. President Andrés Manuel López Obrador sier i en uttalelse at Uresti «ikke er alene» og at hun kan stole på myndighetene, uten å gi ytterligere detaljer om hva de vil gjøre for å beskytte henne.

Verdens farligste

Mexico regnes å være blant de farligste landene i verden for journalister, ettersom det er det landet hvor flest journalister blir drept på den vestlige halvkule, ifølge Committee to Protect Journalists.

Offisiell statistikk viser at over 36 500 personer ble drept i Mexico i fjor, hvorav narkotikakartellene sto for mye av volden.

Delstaten Michoacán har i årevis vært et av åstedene for de blodige oppgjørene. Den siste tida har kampene mellom medlemmer av CJNG og ulike vigilantegrupper tatt seg opp i området, i et forsøk på å ta kontroll over landområdene vest for hovedstaden Mexico by.

Verken Uresti eller TV-kanalen Milenio har kommentert truslene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer