Narkokonge i skytedrama

TRANBY (Dagbladet): Qerim Dreshaj (40) var politimann i Pec i Kosovo. I Norge er han dømt til seks og tolv års fengsel for heroinsmugling. I går ble Dreshaj skutt i sitt eget hjem, mens han var på permisjon fra Berg kretsfengsel. En av inntrengerne ble skutt i magen og er alvorlig skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved 15.30-tida kom en ukjent bil med tre eller fire menn kjørende inn i Syrinveien på Tranby i Lier utenfor Drammen. Mennene gikk ut av bilen og inn i en leilighet i lavblokka - Syrinveien 15 A.

Inne i leiligheten var langtidsfangen Qerim Dreshaj, som har permisjon fra fengselet, kona hans og deres 15 år gamle datter.

Noen av mennene gikk inn i leiligheten. Etter hva Dagbladet erfarer, forklarte Qerim Dreshaj til politiet i natt at han følte seg truet, og at han i selvforsvar skjøt en av mennene. Mannen - en kosovoalbaner - ble truffet i mageregionen.

- Selvforsvar

I det påfølgende basketaket ble det avløste flere skudd. Et av skuddene traff Dreshaj i armen.

Mennene som hadde kommet til leiligheten, flyktet deretter fra stedet.

Ifølge advokat Ole Petter Drevland, som representerer Qerim Dreshaj, ringte 40-åringen umiddelbart til politiet og varslet om skytingen.

- Han har forklart at han følte seg truet, og at han skjøt i selvforsvar, sier Drevland.

Dreshajs kone og hans 15-årige datter, som begge var øyenvitner til skytingen, er sterkt preget av det som skjedde. Familiens to sønner var ikke hjemme da mennene kom til leiligheten på Tranby.

Qerim Dreshaj kom til Norge i 1987, og har siden hatt opphold her. Bare noen måneder etter at den tidligere politimannen fra Pec i Kosovo hadde slått seg ned i Norge, ble han arrestert med 1/2 kilo heroin.

Han ble dømt til seks års fengsel.

Høsten 1995 ble Dreshaj løslatt.

Han var den første kosovoalbaneren som ble tatt med et større parti narkotika i Norge. Narkotikaseksjonen ved Oslo politidistrikt hadde da opplysninger som tydet på Qerim Dreshaj var sentral i det kriminelle kosovoalbanske miljøet i Norge.

Allerede i 1996 mente politiet at det var nære forbindelser mellom den nå 40 år gamle mannen og Princ Dobroshi, som av politiet i Norge er utpekt til å være den største og farligste av samtlige narkotikasmuglere som har hatt tilhold i Norge.

Tatt igjen

Bare noen måneder at Dreshaj ble løslatt - etter å ha sonet den seks år lange straffen - ble han på nytt arrestert i april 1996.

I en større politiaksjon ble den tidligere politimannen pågrepet med om lag to kilo heroin i bilen.

Pågripelsen skjedde i Asker, like etter at han hadde kjørt fra hjemmet sitt på Tranby.

I 1998 ble Dreshaj i Borgarting lagmannsrett dømt til 12 års fengsel. En dom han nå soner.

En annen kosovoalbaner ble i rettssaken mot Qerim Dreshaj identifisert som politiets informant.

Alvorlig skadet

Dreshaj mener at landsmannen, sammen med politiet, ulovlig framprovoserte heroinsaken, som han ble dømt til fengsel i 12 år for å stå bak.

En av de fire mennene som kom til leiligheten på Tranby i går ettermiddag, har tidligere hatt forbindelse med mannen som Qerim Dreshaj mente var provokatøren.

Dagbladet får også bekreftet at provokatøren - kosovoalbaneren som skal ha samarbeidet med politiet - skal ha blitt skutt etter dommen mot Dreshaj. Mannen som skjøt ham, skal seinere ha blitt skutt i magen. Saken har vært under etterforskning, men ingen er dømt for de to skyteepisodene.

Mannen som nå ligger på Ullevål sykehus med alvorlige skader, og som tidligere hadde nær kontakt med den utpekte provokatøren, har også vært i politiets søkelys tidligere, men skal ikke være dømt til noen lengre straff i Norge.

<B>BEVÆPNET POLITI:</B> Det var i denne blokka i Lier utenfor Drammen at skytedramaet fant sted.