Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Narkokonge skal ha sikret at Sotsji fikk OL

- En av verdens fire-fem viktigste heroinbakmenn.

FANCY: Bolsjoj-hallen, der det skal spilles ishockey, er bare ett av de mange flotte anleggene i Sotsji. Men lekene skal angivelig ikke ha vært mulige å få til uten hjelpen til en av verdens største heroinbakmenn. Foto: AP / David Goldman / NTB scanpix
FANCY: Bolsjoj-hallen, der det skal spilles ishockey, er bare ett av de mange flotte anleggene i Sotsji. Men lekene skal angivelig ikke ha vært mulige å få til uten hjelpen til en av verdens største heroinbakmenn. Foto: AP / David Goldman / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En påstått narkokonge hjalp Vladimir Putins Russland med å sikre årets Vinter-OL.

Den usbekiske forretningsmannen Gafur Rakhimov bekrefter, via tolk, overfor ABC News at han har hjulpet Sotsji med å få tildelt vinterlekene som begynner om få dager.

Rakhimov er visepresident i Asias olympiske råd, en paraplyorganisasjon for asiatisk idrett - som rommer de 45 asiatiske landene som også er med i IOC, den internasjonale olympiske komité, som administrerer OL.

- Han overbeviste dem [asiatiske delegater] fordi han har et godt forhold til dem. Han har stor innflytelse, sier tolken og talspersonen for Rakhimov til ABC News på telefon fra Dubai - der den påståtte heroinkongen søkte tilflukt da han ble etterlyst i hjemlandet.

Men den tidligere bokseren, idrettslederen og forretningsmogulen knyttes også av anerkjente kilder til omfattende organisert kriminalitet - spesielt handel med heroin.

Heroinedderkopp For to år siden forsøkte USA å fryse midlene på Rakhimovs mange bankkontoer, etter at de fant spor av at Rakhimov var et høytstående medlem i den beryktede mafiaorganisasjonen Brother's Circle (mer informasjon her og her (pdf) .

- Han står bak internasjonale syndikater som er tungt involvert i heroinsmugling, het det i en detaljert uttalelse fra det amerikanske finansdepartementet.

- Han er en av de fire eller fem viktigste enkeltpersonene i verdens heroinhandel. Han er en  svært framtredende, og svært farlig kriminell, sier Craig Murray, tidligere britisk ambassadør til Usbekistan.

Ifølge Murray smugles Rakhimovs heroin fra Sentral-Asia til St. Petersburg og videre til Europa.

«Pengesekker» I 2000 ble Rakhimov nektet å være til stede under OL i Sydney på grunn av sin påståtte forbindelse til organisert kriminalitet.

Også den russiske gravejournalisten Sergei Kanev knytter Rakhimov til organisert kriminalitet.

SVÆRT KONTROVERSIELL: Gafur Rakhimov. Foto: US Treasury
SVÆRT KONTROVERSIELL: Gafur Rakhimov. Foto: US Treasury Vis mer

Ifølge anerkjente Kanev skal nære kontakter av Rakhimov ha skrytt av hvordan «pengesekker» ble brukt til å sikre Sotsji stemmer i kampen om OL.

Rakhimov-talsmannen kommenterer ikke de alvorlige påstandene om forretningsmannens skjulte liv.

Viktig Russland har ikke vært snaue i sitt skryt av Rakhimov. I 2007 uttalte lederen for Russlands olympiske komité følgende om Rakhimovs bidrag:

- Det ville vært vanskelig for Sotsji å vinne rettighetene til vinterlekene uten ham.

En talsperson for president Putin vil ikke kommentere de mange anklagene mot Rakhimov, og henviser til uttalelser Putin har gitt til ABC News tidligere:

- Om noen har konkrete bevis på korrupsjon i forbindelse med Sotsji-OL, kan de komme til oss med disse opplysningene, sa Putin.

VIKTIG RUTE: På dette arkivbildet har russiske soldater stoppet et tonn heroin ved grensa mellom  Tadsjikistan og Afghanistan. En stor andel av verdens heroin kommer fra Sentral-Asia, via Russland til Europa. Foto: Reuters / NTB scanpix
VIKTIG RUTE: På dette arkivbildet har russiske soldater stoppet et tonn heroin ved grensa mellom Tadsjikistan og Afghanistan. En stor andel av verdens heroin kommer fra Sentral-Asia, via Russland til Europa. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart