Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Narkokongen kjøpte nytt ansikt

PRAHA (Dagbladet): Her er bildene av narkokongen Princ Dobroshi (34) - før og etter at kroatiske plastiske kirurger ga ham nytt ansikt. Norsk politi har knapt opplevd et tilfelle der en ettersøkt forbryter har gjennomgått en slik forvandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Princ vil med det første bli overført til Norge for å sone den over sju år lange reststraffen, siden rømningen fra Ullersmo landsfengsel for tre år siden.

35000 tyske mark, eller ca. 155000 norske kroner, betalte Princ for den plastiske operasjonen, som kirurger i Kroatia utførte på ham for to år siden.

Dette opplyste sjefen for det tsjekkiske narkotikapolitiet, oberstløytnant Jirij Komorous, da han sammen med norske kolleger presenterte status i etterforskningen mot den arresterte Ullersmo-rømlingen.

- Dette er et eksempel på en plastisk operasjonen som er fantastisk dyktig utført. Ikke Dobroshis egen mor ville gjenkjent ham. Hvordan vi greide å finne det ut, er vår yrkeshemmelighet, sier oberstløytnant Komorous.

Verden rundt

På bildet som er tatt før Dobroshi rømte fra Ullersmo, hadde han smale, markerte ansiktstrekk. Et gjenkjennelig ansikt.

Så sikker følte Dobroshi seg med sitt nye utseende at han med Praha som base reiste over store deler av verden for å styre sitt enorme narkoimperium.

- Det er helt utrolig at de to bildene viser én og samme mann, sier kriminalsjef Roger Andresen.

Sammen med statsadvokat Kristian Nicolaisen og politietterretningssjef Odd Malme deltok Andresen i går på pressekonferansen som ble holdt i Praha-politiets hovedkvarter.

Politiet viste videoopptak av arrestasjonen både av Princ Dobroshi og hans nestkommanderende Limani Murati.

«Fangebur»

Kriminalsjefen er full av beundring for den jobben som tsjekkisk politi utførte da de i to år skygget Dobroshi, før de slo til og arresterte ham utenfor Hotel Hilton i sentrum av Praha om formiddagen 23. februar.

Prince Dobroshi satt i bilen og ventet på rødt lys da tsjekkisk politi i kamputrustning slo til med en lynaksjon. Dette var klimaks i en storstilt operasjon som gikk under navnet Operasjon Fangebur.

Før lyset hadde skiftet til grønt, var Princ revet ut av bilen og lagt i bakken.

- Jeg er imponert over kvaliteten på tsjekkernes politiarbeid i denne saken, sier kriminalsjef Roger Andresen.

42 medlemmer av narkoligaen som Dobroshi ledet, er nå arrestert i flere europeiske land.

At Dobroshi fikk utført en plastisk operasjon i Kroatia og deretter reiste tilbake til Praha, får tsjekkisk og norsk politi til å stille spørsmål om hvorvidt han er styrt av bakmenn på Balkan.

Politioberstløytnant Jiri Komorous sier Princ står bak smugling av flere hundre kilo heroin til Skandinavia.

Heroinet som er beslaglagt, har en renhetsgrad på opp til 95 prosent.

Hvor stor fortjeneste Dobroshi har hatt, vil sjefen for det tsjekkiske narkopolitiet ikke spekulere i. Med dagens pris på gatenivå, dreier det seg om hundretalls millioner.

- Vi regner med at 90 prosent av all heroin som omsettes på gata i Oslo, har gått i transitt over Tsjekkia, sier sjefen for det tsjekkiske narkotikapolitiet.

Det meste av heroinsmuglingen til Skandinavia styres av den kosovoalbanske mafiaen, som har kontroll over den nordlige delen av den såkalte Balkan-ruta, sier sjefen for det tsjekkiske narkotikapolitiet.

«Prosjekt Viking»

Dette nære samarbeidet om arrestasjonen av Princ Dobroshi har resultert i at tsjekkisk politi nå har blitt med i «Prosjekt Viking», som er navnet på det nordiske politisamarbeidet mot narkosmugling.

Tsjekkiske myndigheter vil ikke ha innvendinger mot at Princ utleveres til Norge, der han må regne med å sone sju år som er igjen av straffen.

- Denne gangen skal Princ Dobroshi ikke få noen muligheter til å rømme, understreker kriminalsjef Roger Andresen.

ARRESTASJONEN: Tsjekkisk politi i full kamputrustning overmanner og legger Princ Dobroshi i bakken.
FØR OPERASJONEN: Før hadde Dobroshi markerte trekk og fyldig hårmanke. Nå er alt annerledes.
ETTER OPERASJONEN: Dobroshi har fått kraftigere og mindre markerte ansiktstrekk. Nakken hans er også forandret.