Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Narkokrigerne skryter av gullvåpen, tamme løver, luksusbiler og drap

Viser fram ekstrem luksus og brutalitet i PR-kampanje på Instagram, Facebook og Twitter.

MOROA OVER: Den siste bildeoppdateringen fra instagram-kontoen som promoterer mannen med kallenavnet Chino Antrax. Jose Rodrigo Arechiga Gamboa (33), alias Chino Antrax, ble pågrepet på Schipol-flyplassen i Amsterdam 31. desember.
MOROA OVER: Den siste bildeoppdateringen fra instagram-kontoen som promoterer mannen med kallenavnet Chino Antrax. Jose Rodrigo Arechiga Gamboa (33), alias Chino Antrax, ble pågrepet på Schipol-flyplassen i Amsterdam 31. desember. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Facebook-generasjonen av «vanlige» unge mennesker gjør det, har også siste generasjon av meksikanske narkogangstere omfavnet sosiale medier.

De styrtrike narkokongene driver en heftig PR-kampanje på Twitter, Instagram og Facebook.

Selvpromoterende drapsmann Da nederlandsk grensepoliti 31. desember pågrep den 33 år gamle Jose Rodrigo Arechiga Gamboa, slo de kloa i en av Sinaloa-kartellets mest fryktede menn.

33-åringen, som reiste under falsk navn fra Mexico City til Amsterdam, er også blant underverdenens mest prominente mytebyggere. Han er best kjent som «Chino Antrax».

Gamboa knyttes også til kallenavnene El Comandante Ántrax («Kommandør Antrax»), R-57, El Oriental, El Quinto Elemento («Det femte element») og Scarface Renacido («Den gjenfødte Scarface»).

Gjennom Facebook, Twitter og Instagram promoteres Chino Antrax som som en slags James Bond fra helvete.

PR-STRATEGI: Superbiler og store katter - her to Ferrari 458 og en løve - er gjengangere i bildematerialet, som i dette bildet fra Sinaloa-kartellets Twitter-konto. Overfor Dagbladet hevdes det imidlertid at det er en arabisk forretningsmann som er avbildet, og at det er hans bil og løve som er på bildet - og som Sinaloa-kartellet bruker til PR-hensyn.
PR-STRATEGI: Superbiler og store katter - her to Ferrari 458 og en løve - er gjengangere i bildematerialet, som i dette bildet fra Sinaloa-kartellets Twitter-konto. Overfor Dagbladet hevdes det imidlertid at det er en arabisk forretningsmann som er avbildet, og at det er hans bil og løve som er på bildet - og som Sinaloa-kartellet bruker til PR-hensyn. Vis mer

Bildene på Instagram-kontoen viser en mann, som konsekvent har sladdet eller skjult ansikt, omgitt av merkevarer, forgylte våpen og overveldende luksus.

Her er kassevis med champagne, diamantinnsatte Hublot-klokker, Ferrarier og Lamborginier, og gullbelagte kalasjnikover og pistoler. Her er bombekastere og persiske tepper.

Den selvpromoterende leiemorderen framstår med sladdet ansikt på turer til Paris, Dubai, Madrid, Amsterdam, Ibiza, Cannes og Roma. Chino Antrax er også portrettert i flere narcocorrido-ballader, der han omtales som en elegant og veltrent mann med sans for sportsbiler, yachter og champagne.

Også etter at Antrax ble arrestert er det publisert flere bilder på Instagram-kontoen. Og i kommentarfeltet på bildene går det fram at flere av Antrax' tilhengere ikke tror på at han er arrestert - men at det hele er et PR-stunt fra politiet.

Hengt fra bru Bildene fra luksuslivet står i skarp kontrast til den skitne meksikanske gjengkrigen, der kamp om kontroll med narkorutene inn til USA daglig krever sine dødsofre.

Gamboa er leder for Antrax-brigaden (Los Antrax), en hær av leiemordere og torpedoer som jobber for verdens antatt mektigste narkokartell, det meksikanske Sinaloa-kartellet.

INGEN TVIL: Flere av bildene levner ingen tvil om hvilken bransje fotografene er i.
INGEN TVIL: Flere av bildene levner ingen tvil om hvilken bransje fotografene er i. Vis mer

Antrax-brigaden beskyldes for en rekke drap, blant annet hengingen av tre menn fra en bro i byen Guamuchil i Sianola i desember 2012.  Gruppen skal også ha vært involvert da 30 personer ble drept i en skuddveksling mellom Sinaloa-kratellet og det konkurrerende Beytrán Leyva-kartellet i 2010.

Bruken av tallene 5 og 7, som går igjen i Gamboas brukernavn og kallenavn, refererer trolig til ammunisjonen FN 5.7x28mm - som er den foretrukne ammunisjonen blant gjengkrigerne i Mexico.

Ammunisjonen, som er utviklet for NATO, ble lansert for det sivile markedet i USA i 2004. Ammunisjonen er er svært kontroversiell fordi den kan penetrere skuddsikre vester.

USA har begjært Gamboa utlevert. I San Diego er han tiltalt for smugling og distribusjon av metamfetamin, kokain og marihuana.

Våpen, dop og luksusbiler Dagbladet har gått igjennom flere kontoer på sosiale medier som hevder seg å representere medlemmer av Sinaloa-kartellet.

Blant mye annet finnes maskingevær i gull og en pistol med spesialdesignet Versace-logo.

JULEHILSEN: Fra Instagram-kontoen som hevdes å tilhøre Chino Antrax.
JULEHILSEN: Fra Instagram-kontoen som hevdes å tilhøre Chino Antrax. Vis mer

Flere enkeltmedlemmer har personlige kontoer, og kartellet har også en egen propagandakonto på Twitter, der de viser fram bilder av våpen, narkoraid i jungelen, biler, fester - og Jesus.

Enkelte av kartellmedlemmene poserer stolt med våpen og dop, uten å sladde ansiktet - mens andre skjuler identiteten sin før de legger ut skrytebilder på nettet.

Til Vice sier Antoine Nouvet fra den kanadiske forskningsorganisasjonen SecDev Foundation, som har forsket på fenomenet, at kartellene bruker sosiale medier på samme måte som PR-avdelingen i eksempelvis en TV-kanal gjør det.

- De sprer informasjon om aktiviteten sine, driver publikumskontakt, og har på en måte etablert sin egen medieorganisasjon, sier Nouvet.

Driver åpenlyst Spesielt Sinaloa-kartellets Twitter-konto er helt åpen på hva slags virksomhet som foregår. Der er det væpnede menn som kjører ut i jungelen iført finlandshette, det er biler stappfulle av pakker med det som tilsynelatende er dop, og det er festbilder av en mann som snorter det som ser ut som kokain.

- Både de colombianske kartellene og narkosmuglere i Myanmark på 1990-tallet drev avansert PR-arbeid, men de hadde tilgang til en slik publiseringsplattform, påpeker Nouvet.

VELKOMMEN TIL FEST: Fra kontoen som hevdes å tilhøre nå arresterte Chino Antrax.
VELKOMMEN TIL FEST: Fra kontoen som hevdes å tilhøre nå arresterte Chino Antrax. Vis mer

Ikke alle kartellene dyrker bad boy-imaget, skal vi tro forskeren.

- Etter orkanen Ingrid la Golf-kartellet ut en video på Youtube som viste at narkokartellets folk delte ut store mengder nødhjelp. Videoen ble sett av en halv million mennesker.

Men kartellet har også lagt ut flere videoer som skal vise halshugging og andre former for drap.

Hackere I 2011 forsøkte hackergruppa Anonymous å utnytte kartellenes PR-initiativ gjennom å hacke Zeta-kartellet, en av Mexicos aller mest brutale kriminelle grupper. Anonymous truet med å offentliggjøre navnet på en rekke kartellmedlemmer.

Den planen ble skrinlagt ikke lenge etterpå, ifølge Reuters - da kartellet kidnappet og banket opp en av Anonymous-aktivistene.

Narkokartellene i Mexico står bak tilvirkning og distribusjon av tusenvis av tonn med kokain, heroin, hasj og andre stoffer.

ALLTID SLADDET: Chino Antrax framstår sladdet på alle bildene som er publisert på kontoene som tilsynelatende tilhører ham.
ALLTID SLADDET: Chino Antrax framstår sladdet på alle bildene som er publisert på kontoene som tilsynelatende tilhører ham. Vis mer

Rundt 80 000 mennesker har ifølge NTB måttet bøte med livet siden tidligere president Felipe Calderon erklærte krig mot narkokartellene i 2006.

I GULL: Pistol med inskripsjonen «Los Antrax», fra Facebooksiden som hevdes å tilhøre Chino Antrax.
I GULL: Pistol med inskripsjonen «Los Antrax», fra Facebooksiden som hevdes å tilhøre Chino Antrax. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media