Narkolangere på jobb i skolegården

LILLESTRØM (Dagbladet): Slik forsynes norske skoleelever helt ned i 16-årsaldren med narkotika - midt i skoletida. De opptil 100 kundene ved Skedsmo videregående får hasj og ecstasy levert ved skoledøra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rådløs rektor vil bryte loven, og bruke narkohunder og urinprøve på elevene. Torsdag fortalte Dagbladet at narkomisbruket er doblet på fem år. Misbrukerne blir yngre, og også vanlig skoleflink ungdom bruker stoff, viser ny forskning.

I går var Dagbladet i skolegården på Skedsmo videregående skole i Akershus, for å finne ut om forskerne har rett. Det tok ti minutter.

Klokka 10.20 glir den første mistenkelige bilen inn på p-plassen. Bilen tilhører en mann fra Romerike, som er straffet for narkotikasalg, vold, ran, våpenbesittelse og biltyveri. Sjåføren prater i mobilen mens han venter på friminuttet.

Så kommer tre gutter ut fra skolen og setter seg inn i 20-åringens bil. Et par minutter seinere går de tilbake, og bilen kjører inn mot sentrum. Før storefri starter, er bilen tilbake på samme sted. Det samme gjentar seg i friminuttet etterpå.

I alt sju elever er innom narkolangerens hvite bil i løpet av tre friminutter. En av dem skvetter til når han går forbi Dagbladets bil, og snur og løper inn på skolen. Langerbilen forsvinner, og dukker ikke opp igjen. Den mørkegrå bilen som også har stått ved og på skoleområdet i friminuttene, forsvinner også.

Bileieren var i går ikke tilgjengelig på telefon.

Intet nytt

- Foreldrene våre vet ikke hvem som trafikkerer skolegården, tror elevrådsleder Siri Pettersen (18) og medlemmet Alan Ramazan (17).

Men verken rektor eller rådgiver ved skolen blir overrasket når Dagbladet forteller dem om aktiviteten utenfor skoleporten. Mellom 50 og 100 av de 800 elevene er potensielle kunder, anslår rektor Rune Gran og elevrådsleder Pettersen.

- Var det en hvit bil med spoiler? Og en grå Mazda? Ja, akkurat.

Spesialrådgiver Svein Skarholm ved Skedsmo videregående kjenner til alt det Dagbladet i går registrerte. Videokameraet som skolen plasserte i et vindu for å filme trafikken, har ført til at langingen av illegale stoffer som hasj, amfetamin, ecstasy og rohypnol nå foregår lenger borte på p-plassen.

- Jeg er klar til å bryte loven, og innføre tvungen narkotest via urinprøve, varsler rektor Rune Gran.

Han har heller ikke lov til å ransake bager eller få klasserom gjennomsøkt av politi og narkohund. Men med 34 års fartstid i skolen vil han bruke hard lut mot den stadig økende narkotrafikken. Skolen var en hårsbredd fra å kreve urinprøve på snekkerlinja i forgårs.

- Maskinene vi bruker, kan klippe både fingre og armer. Ved feil bruk er de livsfarlige, sier faglærer Hans Eggen. Han har flere ganger fulgt med elever spesielt, fordi han har hatt mistanke om at de har brukt maskiner i ruset tilstand.

Men svaret fra fylkeskommunen er klart: Elever som nekter urinprøve, kan ikke kastes ut av klasserommet. Dessuten er fylkeskommunen usikker på hvem som skal betale testingen.

Vil ha hund

I forrige uke ble to elever utvist for å ha møtt på skolen i ruset tilstand. Men:

- Vi vet ikke hva vi skal se etter. Lærerne, som har inntil sju år på universitetet, har ingen opplæring i å avdekke narko-rus - ut over det de leser i Dagbladet, sier rektor Rune Gran.

Også elevrådsstyret er nå positivt til å få narkohunder inn i skolen.

Andre skoler like ille

- Politiet kjenner bilnumrene på langerbilene, sier rektor. Men politiet har ikke spanet i skolegården der Dagbladet fant en langer-bil etter ti minutter.

- Narkotikaproblemet på prioriteres høyere. Vi skulle nok vært mer målrettet i dette arbeidet over tid, medgir seksjonsleder for spaning og etterretning ved Romerike politidistrikt, Harald Engøy, overfor Dagbladet.

- Men går vi inn i en skolegård, flytter virksomheten til en annen. Vi trenger en uropatrulje. Og jeg er fortvilt over regelverket for samhandling mellom offenlige etater. Barnevern, helse, skole og politi må kunne jobbe tettere, sier Engøy.

- Er det mer stoff på Skedsmo videregående enn på andre skoler i distriktet?

- Nei, Skedsmo er ingen verstingskole.

BESØK I BILEN: I alt sju elever stakk innom narkolangerens bil i går.
GJENTATTE BESØK: Denne skoleeleven snakket med sjåføren i langerbilen flere ganger i går.
VENDTE TILBAKE: Den straffedømte narkolangerens bil sto ved skolen i friminuttene, men kjørte til sentrum i skoletimene.
FORTVILET: - Jeg er klar til å bryte loven, og innføre tvungen narkotest via urinprøve, sie rektor Rune Gran ved Skedsmo videregående skole.