Narkolegene var torpedoer

Legene som i dag begjæres varetektsfengslet etter slagsmål med politiet i Fredrikstad, operererte også som pengeinnkrevere. Tidligere på dagen 1. mai oppsøkte de en familiefar og skallet ham ned før de gjøv løs på ham i hans eget hjem på jakt etter penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to turnuslegene på 32 og 33 år blir i dag begjært varetektsfengslet fram til fredag, siktet for ransforsøk, vold mot offentlig tjenestemann, legemsbeskadigelse og besittelse av narkotika.

De unge legene gikk til angrep på politiet i en leilighet i Fredrikstad sentrum ved 20-tiden fredag, men også tidligere på dagen hadde de vært i slagsmål.

Ved 14-tida oppsøkte legene og en tredje person en småbarnsfar et annet sted i Fredrikstad og skallet ham ned i hans egen inngangsdør. Deretter slo de ham en rekke ganger og krevde ham for penger.

19-årig kvinne

Legene har i avhør hos politiet erkjent at angrepet på den 24-årige familiefaren skjedde på bakgrunn av en uoverensstemmelse mellom ham og en 19 år gammel kvinne. Kvinnen, som disponerer leiligheten i Thorbjørns gate der legene i narkorus gikk til angrep på politiet, leide tidligere en leilighet i huset til 24-åringen og hans familie.

- Det ringte på døra og jeg gikk ut på trappa. Der sto den ene legen rett foran meg, den andre sto på siden av trappa. De spurte om navnet mitt, og da jeg bekreftet det, fikk jeg umiddelbart en springskalle slik at det svimlet for meg. Det neste jeg husker, er at begge slo løs på meg mens jeg lå på gulvet i rommet innenfor gangen. Blodet mitt dryppet fra panna til den som skallet, sier 24-åringen til Dagbladet.

Legene krevde at han skulle betale dem 5000 kroner som den kvinnelige tidligere leieboeren mente han skyldte henne for et ødelagt stereoanlegg. Hvis han ikke betalte mandag, skulle legene komme tilbake tirsdag og kreve ham for 10000 kroner.
- Jeg fikk beskjed om at andre torpedoer ville komme og sluttføre jobben hvis jeg kontaktet politiet og fikk dem arrestert. Den ene sa at han drev opplæring av torpedoer i Oslo, og det ikke var noe problem å sende andre for å ta meg, sier familiefaren, som vil være anonym av frykt for sin families sikkerhet.

En mannlig tredje person var også til stede under angrepet, men 24-åringen husker ikke om han deltok i overfallet. Mannen, som kom seg unna under basketaket med politiet i Thorbjørns gate seinere på kvelden, er kjent men ennå ikke innhentet av politiet.

Ble kastet ut

Den 19-årige kvinnen flyttet inn i utleieleiligheten i huset til familien i begynnelsen av desember i fjor.

- Allerede fra første stund var leiligheten et narkoreir, med omsetning av stoff og tjuvgods. Enkelte av leieboerens venner flyttet delvis inn og vi måtte ringe politiet flere ganger på grunn av nattebråk, forteller han.
Etter mange klager ble kvinnen kastet ut i midten av februar, og har siden framsatt en rekke trusler mot 24-åringen og hans familie.

- Hun sa hun skulle «skape faenskap» hvis jeg fikk henne kastet ut, og fredag gjorde hun alvor av truslene. Hele familien er blitt truet på livet flere ganger gjennom telefonen. Politiet har selvsagt forståelse for vår fortvilte situasjon, men sier de ikke har ressurser til å beskytte oss, sier han.

24-åringen har ikke anmeldt overfallet av frykt for represalier fra den hevngjerrige tidligere leieboeren, og ble først orientert om bataljen med politiet i Thorbjørns gate lørdag. Da hadde utenforstående orientert politiet om overfallet på familiefaren.

- Jeg tar med meg kona og våre to små barn og flytter fra Fredrikstad nå, også politiet har sagt oss at det er det beste, sier 24-åringen.

Familiefaren oppfattet ikke legene som beruset da de overfalt ham ved 14-tida, noe som skremmer ham enda mer: Voldelige, edru leger.

Steroider

Etter det Dagbladet erfarer, har de to legene i flere år drevet med kroppsbygging og bruker anabole steroider. Under husransakelsen hjemme hos de to ble det funnet både hasj og muskeloppbyggende steroider - som kan føre til ukontrollerte aggresjonsutbrudd.

Dagbladets kilde opplyser også at en eller begge driver kampsport, blant annet boksing.
Jourhavende jurist ved Fredrikstad politidistrikt, Nils Vegard, kjenner ikke til at familien har levd under konstante trusler fra den 19-årige tidligere leieboeren, men opplyser at mange har behov for beskyttelse.

- Viser ikke overfallet på fredag at familien har behov for beskyttelse for å verne liv og helse?

- Det kan jeg ikke svare på, og det er ikke jeg som har oversikt over budsjettsituasjonen.

Vekttrening

Avdelingsoverlege ved medisinsk avdeling på Sykehuset Østfold Fredrikstad, Ragnar Dahle, sier han ikke har sett tegn som tyder på at de to legene bruker anabole steroider.

Til påstandene om at de to legene skal ha forfalsket sykemeldinger, svarer han:
- Det er bare en av de to som har levert sykemelding siden de begynte på medisinsk avdeling 15. januar. Dessuten har ikke turnuskandidatene anledning til å skrive ut sykemelding for hverandre. Dahle sier at det så langt ikke er noe som tyder på forfalskede sykemeldinger, men at en grundig kontroll først iverksettes i dag.

Turnusleger har full anledning til å skrive ut resepter, og Dahle medgir at de to kan ha forskrevet medikamenter til hverandre.
Dette vil bli vanskelig å etterspore for B-medikamenter som Paralgin Forte, Stesolid, Valium og Vival, siden det ikke finnes noe sentralt register for innløsning av slike resepter på apotekene.

OVERFALT: 24-åringen ble slått ned av skandalelegene under deres jakt på penger.