Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Narkolegene vil tilbake

- Selvfølgelig skal vi bli leger. Det er det vi er. Vi er utdannet leger, gode leger og har aldri gjort noe galt på jobben, sier de såkalte narkolegene til Dagbladet :på nettet. Den yngste vil gjerne jobbe med rusmiddelomsorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. mai i fjor ble to turnusleger i Fredrikstad arrestert for narkotikaforbrytelser og vold mot politiet. I desember ble de dømt til fem og ni måneders fengsel. Men de to legene på 32 og 33 år vil tilbake i legefrakk så snart som mulig.

- Vi føler oss som ekte leger, og har ekte motiver. Du behøver ikke være en dårlig lege sjøl om du har hatt motsetninger til politiet. Snarerer tvert imot, sier de.

Rusmiddelomsorg

32-åringen vil gjerne jobber med rusmiddelomsorg.

- Jeg har jobbet i restaurantbransjen i 15 år og sett mange gå til grunne. I ettertid har jeg gjort meg mange tanker om hvordan rusmiddelomsorgen fungerer. Jeg ser alle manglene ved hvordan folk med rusproblemer blir behandlet. De får ikke oppfølging.

- Bør en lege som er dømt for rusmisbruk jobbe med rusmisbrukere?

- Jeg kan langt mer om emnet enn mange andre. Jeg kjenner saken fra en menneskelig side, og kjenner folk som er gått til grunne etter rusmisbruk, sier 32-åringen, og får støtte fra kameraten:

- Å ha rusmiddelarbeidere som har erfaring, er bra.

- Hvordan kan pasientene stole på leger som er dømt for narkotikamisbruk og vold?

- Det var et rocka døgn, men at vi røyker en joint før en seks ukers lang ferie, bør ikke få konsekvenser for yrkesvalget vårt. Vi har aldri vært rusa på jobb.

- Men dere hadde brukt ecstacy også?

- Det finnes leger som har brukt morfin i arbeidstiden. De praktiserer fremdeles. Det får ikke noe å si for vårt virke som lege om jeg tok en ecstacy-tabelett for to år siden. Vi har aldri gjort noe klandreverdig på jobb.

- Bruker dere narkotika nå?

- Nei.

- Det ble påstått at dere skrev ut medikamenter og sykemeldinger til hverandre?

- Det har vi ikke gjort. Vi ble sjekket grundig, og retten slo også fast at vi har utført legeyrket upåklagelig. Vi fikk svært gode skussmål fra legestanden.

Dømt i media

Nå er 32-åringen sykmeldt, mens 33-åringen jobber gratis som forsker. Begge er svært misfornøyde med rettens behandligen av saken.

- Vi vant en moralsk seier i rettsaken. Politiet kom med løgn på løgn. Det var nesten gøy å høre hvor mye de ble arrestert på, sier 33-åringen.

Men det var før dommen fallt.

- Denne saken ble ikke avgjort i retten. Vi var dømt i media før vi kom så langt. Hadde vi fått en rettferdig straff, ville jeg ha angret på det vi gjorde. Men dommen gjør at jeg ikke angrer. Straffen vi fikk er så streng at vi egentlig kunne gjort mye mer. Jeg har gjort mye galt i livet som jeg ikke er dømt for. Men denne dommen er feil, sier 33-åringen.

- Retten har kun trodd på politiet. Vi ble dømt etter det som ble skrevet i mediene, ikke etter det som kom fram i retten. Retten mente at straffen var såpass streng at de ikke ville fradømme oss retten til å praktisere som leger. Men helsetilsynet kan frata oss lisensen. Så vi får den dommen oppå alt det andre, sier legene.

Stygge blikk

Ingen av dem er tidligere domfelt, men 33-åringen er tidligere bøtelagt for befatning med hasj og amfetamin.

- Vi er uthengt i helsevesenet. Når jeg kommer inn i kantina, snur 200 folk i hvite frakker seg, ser på meg og dømmer meg utfra hva som er skrevet i media. Det henger igjen en sur eim. Helsevesenet er en sint, lite tolerant bransje. Jeg får masse stygge blikk, sier 33-åringen, og ramser opp andre konsekvenser:

- Begge har tapt arbeidsfortjeneste på rundt en million kroner hver, vi mistet turnustjenesten vår og må ta den om igjen, vi fikk ni og fem måneders fengsel, vi får ikke tatt opp saken igjen, vi har mistet legelisensen på ubestemt tid, og framtida er usikker. Hvis vi mister lisensen for fem år, må vi ta opp flere eksamener igjen.

- Dette har vært et langt år i mitt liv, sier 33-åringen.
- Livet mitt er tatt fra meg, sier 32-åringen.

SKAL I FENGSEL: 32-åringen (til høyre) skal inn til soning på Ilseng i løpet av en måned. Kameraten skal inn om noen måneder, for å bli ferdig til jul.