Narkolepsi hos norsk jente (8) som har fått svinevaksine

Europeiske legemyndigheter gransker om det er en sammenheng mellom sykdommen og vaksinen. - Tar dette svært alvorlig, sier Legemiddelverket.

STANSET MIDLERTIDIG I FINLAND: Etter flere rapporter om narkolepsi som en mulig bivirkning av svineinfluensavaksinen Pandemrix, stanses medisineringen i Finland midlertidig. Foto: REUTERS/Michael Buholzer/Scanpix
STANSET MIDLERTIDIG I FINLAND: Etter flere rapporter om narkolepsi som en mulig bivirkning av svineinfluensavaksinen Pandemrix, stanses medisineringen i Finland midlertidig. Foto: REUTERS/Michael Buholzer/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det er kommet melding om et tilfelle av søvnsykdommen narkolepsi hos et barn i Norge som tidligere har fått vaksinen mot svineinfluensa.

Finske myndigheter har i dag bestemt seg for å stanse vaksineringen mot influensa A(H1N1), også kalt svineinfluensa, etter flere slike meldinger både i Finland og Sverige, melder Hufvudstadsbladet.

Avdelingsoverlege Steinar Madsen opplyser at Legemiddelverket fikk den første norske meldingen om narkolepsi like før helgen. Ei jente på åtte år har fått sykdommen.

- Pårørende ringte og meldte fra om at jenta hadde fått påvist diagnosen narkolepsi. Jenta ble vaksinert i november, sier han til Dagbladet.

Første i Norge Det er foreløpig det eneste tilfellet i Norge, og Legemiddelverket oppfordrer nå leger til å være spesielt oppmerksomme på sykdommen.

- Dette er alt for lite til å trekke noen konklusjoner. Vi tar dette svært alvorlig, og følger det opp som i andre europeiske land, sier Madsen.

Det norske tilfellet er nå meldt inn til europeiske legemyndigheter. Landene samarbeider om å kartlegge tilfeller av narkolepsi hos barn. Foreløpig er det ikke påvist noen sammenheng mellom sykdommen og vaksinen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer