Narkolepsi hos norsk jente (8) som har fått svinevaksine

Europeiske legemyndigheter gransker om det er en sammenheng mellom sykdommen og vaksinen. - Tar dette svært alvorlig, sier Legemiddelverket.

STANSET MIDLERTIDIG I FINLAND: Etter flere rapporter om narkolepsi som en mulig bivirkning av svineinfluensavaksinen Pandemrix, stanses medisineringen i Finland midlertidig. Foto: REUTERS/Michael Buholzer/Scanpix
STANSET MIDLERTIDIG I FINLAND: Etter flere rapporter om narkolepsi som en mulig bivirkning av svineinfluensavaksinen Pandemrix, stanses medisineringen i Finland midlertidig. Foto: REUTERS/Michael Buholzer/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det er kommet melding om et tilfelle av søvnsykdommen narkolepsi hos et barn i Norge som tidligere har fått vaksinen mot svineinfluensa.

Finske myndigheter har i dag bestemt seg for å stanse vaksineringen mot influensa A(H1N1), også kalt svineinfluensa, etter flere slike meldinger både i Finland og Sverige, melder Hufvudstadsbladet.

Avdelingsoverlege Steinar Madsen opplyser at Legemiddelverket fikk den første norske meldingen om narkolepsi like før helgen. Ei jente på åtte år har fått sykdommen.

- Pårørende ringte og meldte fra om at jenta hadde fått påvist diagnosen narkolepsi. Jenta ble vaksinert i november, sier han til Dagbladet.

Første i Norge
Det er foreløpig det eneste tilfellet i Norge, og Legemiddelverket oppfordrer nå leger til å være spesielt oppmerksomme på sykdommen.

- Dette er alt for lite til å trekke noen konklusjoner. Vi tar dette svært alvorlig, og følger det opp som i andre europeiske land, sier Madsen.

Det norske tilfellet er nå meldt inn til europeiske legemyndigheter. Landene samarbeider om å kartlegge tilfeller av narkolepsi hos barn. Foreløpig er det ikke påvist noen sammenheng mellom sykdommen og vaksinen.

Det er ventet at en europeisk ekspertgruppe vil ha en foreløpig rapport om temaet klart førstkommende fredag.

Tilfeller i Finland og Sverige Det er også kommet meldinger om narkolepsi i Tyskland og England. I dag kom meldingen om at finske myndigheter mener vaksineringen bør stoppes. Madsen mener ikke det er grunnlag for det i Norge.

- Vi vil på dette stadiet ikke anbefale å stanse vaksineringen. I Finland har det vært flere tilfeller. Vi vil avvente ekspertgruppens uttalelse fredag, og etter det finne ut hva vi skal gjøre, sier avdelingsoverlegen.

Det svenske legemiddelverket meldte først fra om at de gransker om Pandemrix kan ha en sammenheng med den alvorlige og sjeldne søvnsykdommen. Det europeiske legemiddelverket har innledet en kartlegging i de nitten landene der vaksinen benyttes.

Om lag 45 prosent av Norges befolkning har tatt vaksinen mot svineinfluensa, ifølge Folkehelseinstituttet.

Flere mulige årsaker
Ifølge YLE ser det finske folkehelseinstituttet (THL) på om sykdommen henger sammen med svineinfluensaviruset i seg selv, vaksinen Pandemrix, en kombinasjon av vaksinen og en infeksjon, eller andre faktorer. Det er kjent at infeksjoner kan være årsak til narkolepsi.

THL har fått rapporter om 15 tilfeller av narkolepsi, og seks av dem kan knyttes nærmere til vaksinen enn resten. Seks bivirkningsrapporter fra Sverige skal også inneholde mistanke om at vaksinen er årsaken til narkolepsi hos barn.

Allerede i april ble det vurdert som det ikke er noen aktiv pandemi i Norge, og det er heller ingen sykdomsaktivitet i Finland på det nåværende tidspunktet.

I begynnelsen av august avblåste WHO pandemien globalt. Etter at viruset har vært spredt over hele verden i mer enn et år, er nå så mange immune at den videre spredningen likner den man ser ved vanlig sesonginfluensa, ifølge pandemi.no.

Det er ventet at viruset kan komme tilbake nærmere vinteren og årets influensasesong.

Narkolepsi

• Narkolepsi er en nevrologisk tilstand som karakteriseres av plutselige og ukontrollerbare søvnanfall, påtrengende søvnighet på dagtid og søvnlammelser.

• Sykdommen kan føre til unormal søvntrang - du klarer ikke holde deg våken på eksamen, under forelesning, på kino og lignende. Du faller raskt i søvn.

• Anfall med kortvarig tap av muskelkraft utløst av følelsesmessige faktorer som for eksempel sinne eller glede (katapleksi)

• Noen opplever også "hypnagoge hallusinasjoner" - livlige drømmer og sanseinntrykk i innsovningsfasen, eller "søvnlammelse" - du våkner og klarer ikke å røre deg i 1-2 minutter.

• En ganske sjelden tilstand. Det forekommer ca. 3-5 personer med sykdommen per 10 000 mennesker.

• I Norge er det ca. 2000 til 2500 personer med narkolepsi. Årsaken til sykdommen er til dels ukjent og vanligst hos voksne.

Kilde: Norsk Helseinformatikk, Legemiddelverket

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer