Narkoman stakk sprøyte i tiåring

Midt i julerushet på kjøpesenteret Oslo City ved Sentralstasjonen i Oslo i går ettermiddag: En narkoman stakk ei sprøyte i ei ti år gammel jente som var på julehandel sammen med foreldrene. - Jeg vil ikke dø, jeg er bare ti år, skrek den skrekkslagne jenta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VITNER: Her utenfor Oslo City ble den ti år gamle jenta stukket med sprøyte av en narkoman.

Familien hadde nettopp avsluttet handlerunden på blomsterbutikken Floriss i Oslo City. Faren og eldstedatteren gikk i forveien mot bilen da jenta ble stukket.

Moren og jenta løp rett inn igjen på blomsterbutikken, der betjeningen, Elisabeth S. Holtet, Barbro Kirkenes og Christine Nilsen, tok seg av dem.

- Jeg vil ikke dø, jeg er bare ti år, skrek jenta inne på butikken.

Blod på genseren

Butikkpersonalet fjernet boblejakken på jenta og så det var blod på genseren etter sprøytestikket. En afrikaner kom inn i butikken, og rådet dem til å snitte med kniv i såret for å minske smittefaren.

- Vi fant fram en helt ren kniv og skar henne med den, forteller Barbro Kirkenes.
Jenta gråt hele tida og hadde veldig vondt i armen.

Jenta og de skrekkslagne foreldrene ble straks kjørt i ambulanse til Oslo legevakt, der tiåringen fikk behandling.

Familien må nå leve med frykten for at jenta kan være smittet etter sprøytestikket.
Det vil gå et halvt år før den ti år gamle jenta får vite med sikkerhet om hun er smittet med hiv eller hepatitt.

- Det skjedde uten noen foranledning. Det er ikke brukt trusler, og det virker ikke som dette var forsøk på ran, sier vaktleder Trond Røgeberg på kriminalvakta i Oslo politidistrikt.

Påvirket av narkotika

Røgeberg bekrefter at gjerningsmannen var påvirket av narkotika. I dag blir 33-åringen, som er marokkansk, trolig framstilt for varetektsfengsling.
Politiet har beslaglagt to sprøyter og en tapetkniv som mannen hadde på seg. Den ene sprøyta var brukt og var blodig på spissen. Det er den sprøyta jenta er blitt stukket med.

Til politipatruljen som pågrep ham, sa marokkaneren at blodet på sprøyta stammet fra jenta. Han påsto at sprøyta var helt ren da han stakk henne med den.

Blodprøver av begge

Politiet aner ikke om mannen snakker sant.

Sprøyta vil nå bli undersøkt for å få svar på hvem blodet på den stammer fra.

Det er tatt blodprøver av jenta og av gjerningsmannen. Disse blir nå sendt til analyse.
Men først om flere måneder kan legene gi endelige svar på om jenta er blitt smittet av hiv eller de dødelige sykdommene hepatitt B og hepatitt C. Hun må inn til nye prøver etter seks uker, tre måneder og et halvt år.

- Legene på Ullevål sykehus har ennå ikke opplevd at noen som er blitt stukket med en sprøyte har blitt smittet av hiv eller hepatitt B eller C, sier lege Katrine Sørensen på legevakta til Dagbladet.

Stjal fotoalbum

Det krydde av folk utenfor kjøpesenteret da dramaet skjedde klokka 17.30 i går.

Forbipasserende holdt gjerningsmannen i sjakk til vektere fra Oslo City kom til. De la 33-åringen i bakken, satte på ham håndjern og holdt ham til politiet kom kort tid etterpå.

- Hvor er moren, hvor er moren, skal han ha skreket mens han lå nede.
Vekterne fra Personellsikring, som har ansvaret for vaktholdet på Oslo City, dro straks kjensel på gjerningsmannen. Klokka 14.50 i går ble han tatt for butikktyveri inne på kjøpesenteret. Da hadde han stjålet et fotoalbum til en verdi av 159 kroner.

«Noe må gjøres»

TV2 var i kontakt med foreldrene i går kveld etter at de hadde vært på legevakta, men de ville ikke la seg intervjue.

Det eneste de sa til TV-stasjonen var at nå må noe gjøres med volden i Oslo.