Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Narkomane bør ikke fengsles

Narkomane er syke mennesker som ikke bør fengsles, men få behandling i helsevesenet, mener lederen i sosialkomiteen, John Alvheim (Frp).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Narkomane er uten tvil syke. De som går på stoff, er forgiftet. I tillegg har mange narkotikamisbrukere psykiatriske lidelser, og de som har gått på stoff i mange år, har ofte infeksjoner og andre somatiske lidelser, sier Alvheim.

- Må behandles

- Det har ikke noe for seg å sende disse menneskene i fengsel. De trenger behandling.

Alvheim er likevel uenig i at det er nødvendig å endre straffeloven.

- Usikker

Det er ikke den innfallsvinkelen jeg prioriterer. Det er vanskelig å utforme en lov som skiller mellom brukerne og langerne. Jeg er usikker på om jeg vil avkriminalisere narkotikamisbruk, men det er meningsløst å sende brukere som tas med et gram på lomma, i fengsel. Det er mulig å idømme dem behandling, sier han.

Alvheim sloss tidlig på 90-tallet for at narkomane skulle få rett til metadonbehandling. Lenge sto helsemyndighetene steilt mot. Nå er metadon kommet inn som en akseptert del av behandlingstilbudet. Nå sier Alvheim at synet på narkomane må endres.

Hele Norges coronakart