Narkomane får gratis togbillett

I høst har Oslo kommune satt rundt 100 narkomane fra miljøet på Plata ved Oslo Sentralstasjon på toget hjem. Staten betaler billetten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Aftenposten som melder dette.

Et eget hjemsendelsesteam har jobben med å gå rundt blant de narkomane for å finne nykommere som ikke hører hjemme i Oslo-området.

- Dette er ikke et opplegg for renovasjon av Plata. Men Plata er et av de tøffeste stedene i landet å oppholde seg, og målet er at de skal få noe bedre, sier Merete Hanch Hansen i rusmiddeletaten.

Foreløpig er det særlig trøndere og bergensere som har tatt imot billett. Svært få er sendt hjem til steder på Østlandet.

Verken politi eller kommune kan nekte noen å oppholde seg på Plata, i hvert fall ikke for mer enn svært korte perioder. Når kommunen vifter med togbillettene, er det derfor fullstendig opp til klientene om de skal benytte seg av dem eller ikke. Erfaringene så langt tyder imidlertid på at relativt mange synes en tur hjem virker som en god idé.

- 95 prosent av dem som vi har kontakt med, er allerede sosialklienter. Vi vet dessuten at folk som kommer til Plata, fort blir veldig mye dårligere. Vi sørger alltid for kontakt med sosialtjenesten i hjemkommunen før de reiser, sier Merete Hanch Hansen.

(NTB)