Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Narkomane skal ikke fengsles

Thorvald Stoltenbergs åpenhet om sin narko-avhengige datter Nini har satt narkotikapolitikken i fokus. Å sperre folk inne for å bruke narkotika er like unaturlig som å fengsle alkoholikere, mener Knut Storberget Ap). Avholdsmannen, juristen og stortingsrepresentanten vil endre straffeloven for å hindre at narkomane hives bak murene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I likhet med over en million nordmenn fulgte han onsdag Stoltenberg-familiens fortelling på «Rikets Tilstand» om hvordan Nini ble narkoman og hvordan hun ble frisk.

- Jeg ble imponert over åpenheten og motet Stoltenberg-familien viste. Nå må vi som politikere følge opp. Lærdommen vi må trekke, må inneholde mer enn at rusmisbruk «angår oss alle». Vi må ta et oppgjør med måten vi straffer narkomane på, sier Knut Storberget (37), som har ti års praksis som forsvarsadvokat før han kom inn på Stortinget i høst. Han har ført hundrevis av narkosaker i retten, og har sett hvor «meningsløst det er å hive folk i fengsel». Men ingen kan beskylde Storberget for å være en narkoliberalist. I mange år var han en frontfigur i avholdsrørsla. Nå sitter han i regjeringens ruspolitiske råd.

- VI HAR ALTFOR LENGE ropt på mer politi og strengere straffer i kriminalpolitikken. Vi bruker enorme ressurser på å låse narkomane inne, mens det nesten ikke finnes penger til behandling. Vi prioriterer å krenke de som sliter aller mest fra før, sier Storberget. Han mener fengselsstraff for narkomane ikke har noen allmennpreventiv effekt. Som medlem av justiskomiteen har han allerede diskutert med sine partifeller nye innfallsvinkler til narkoproblemet.

- Alle vet at fengsel verken hjelper den narkomane eller samfunnet. For det første er ikke fengslene dopfrie. Og de som blir frarøvet dop når de sitter inne, tar det ofte igjen med overdose når de slipper ut. For det andre virker ikke fengsel forebyggende, verken for de narkomane eller andre. Det som virker avskrekkende på folk, er den fornedrende livsførselen til narkomane, som blant annet Nini Stoltenberg viste et glimt av på TV, mener Storberget. Han viser til at flere dommere allerede har sagt fra om at de ikke ser noen vits i å sperre narkomane inne. Storberget foreslår at straffeloven endres slik at ingen narkomane skal sitte i fengsel. Han forsvarer også den såkalte kvantumsrabatten for gjengangere i rettssystemet.

- DET BURDE VÆRE EN høyere terskel for å dømme narkomane også for andre forbrytelser enn bruk av stoff. Jeg ser ingen mening i at straffen for innbrudd som en følge av pengebehovet til narkomane skal legges oppå alt det andre. Vi må se alt i sammenheng med rusproblemet.

Vi er nødt til å finne et annet spor å slå inn på enn det politikere har fulgt i alle år, sier Ap-politikeren fra Hedmark. Et annet munnhell han vil til livs, er «Ta bakmennene».

- Gjennom arbeidet som advokat har jeg nesten ikke møtt en eneste bakmann som ikke har vært narkoman selv. Selv store mengder stoff kan slitne misbrukere ha hånd om, i større eller mindre grad. Det er ikke så enkelt å skille mellom langer og mottaker. Nettverket bak brukerdosene er ofte et komplisert samspill misbrukerne imellom, sier Storberget.

De rasjonelle argumentene mot å fengsle narkomane vil han ta med seg på Stortingets talerstol. Men som politiker er han også opptatt av moralen bak dagens system.

- I tillegg til at fengsel bare forverrer situasjonen for rusmisbrukere, er det også et etisk problem med å sperre folk inne. Vi må spørre oss om det er riktig å påføre noen som sliter så tungt en ekstra byrde.

De narkomane er vår tids løsgjengere, som vi skal hjelpe, ikke fordømme. Politiet er de minst egnede i samfunnet til å ta seg av narkomane. De er trent til konfrontasjon, ikke kommunikasjon, mener Storberget.

Han håper programmet med Nini Stoltenberg vil føre til en debatt om narkotikapolitikken. Men han er redd for at frontene vil graves på samme måte som i alle tidligere kamper: for eller imot legalisering.

- Med en gang jeg sier noe som kan tolkes i en liberal retning, kan vi få Petter Nome på banen, og da er det i gang. Jeg vil for alt i verden unngå det. Jeg vil overhodet ikke gjøre narkotika lovlig, sier Storberget.

Han vil heller ikke avkriminalisere besittelse av stoff til eget bruk helt.

- VI BØR HA EN STRAFF, men jeg ser for meg andre midler. Et kan være å dømme til behandling. Problemet i dag er at det ikke finnes samordning mellom straffe- og omsorgsapparatet. Vi må finne nyanserte virkemidler. Hvor lenge kan vi leve med at den ene delen av samfunnet bygger reine sprøyterom, mens den andre bygger glattcelle? spør Storberget.

Den mangeårige nestlederen i Avholdsfolkets Landsråd vil ikke snakke om narkomani uten å trekke inn alkoholen. For Storberget er det to sider av samme sak. Derfor blir det straks ubehagelig for alle som vil ha helgefylla i fred.

- En skikkelig debatt om hvordan vi skal bekjempe narkoproblemet, vil bli plagsom. For grunnen til at Nini og alle andre narkomane blir avhengige, er det fuktige samfunnet vi lager.

Jeg ser ingen forskjell mellom alkoholisme og narkomani. Når vi ber om billigere sprit, ber vi også om flere på kjøret. Rekrutteringen til stoff er størst i miljøer der det drikkes mye. Sammenhengene er så åpenbare at en slik debatt blir ubehagelig for politikere og folk flest, advarer Storberget, som sitter i Vinmonopolets styre.

- Vi må innse at løsningen på narkoproblemet vil angå oss alle. Jeg vil ikke ta alkoholen fra folk. Men det etablerte samfunn kan ikke fortsette å hegne om sine rusvaner og samtidig se ned på de som velger andre måter å dope seg på. Å sperre folk inne for å bruke narkotika er like unaturlig som å fengsle alkoholikere.

<B>SLIPP DEM FRI:</B> Knut Storberget ved Jernbanetorget i Oslo i går kveld - hovr mange narkomane vanker. - I tillegg til at fengsel bare forverrer situasjonen for rusmisbrukere, er det også et etisk problem med å sperre folk inne, sier Storberget.
Hele Norges coronakart