Narkomane varsler om unge misbrukere

Tunge rusmisbrukere gjør felles front med politiet for å hindre at ungdom havner på kjøret: De ringer og tipser politiet når ungdom kommer til rusmiljøet ved Oslo S for å skaffe seg dop. Likevel kommer ungdom helt ned i 13-årsalderen hit for å kjøpe stoff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er særlig om sommeren at nye ungdommer søker inn mot det knallharde narkotikamiljøet ved «Plata» på Oslo S. Det bekrefter både politi, barnevern, uteseksjon, frivillige organisasjoner og tall fra tidligere år. Nå tar også de narkomane selv grep for å få de unge ut av miljøet.

Avviser de yngste

- Mange eldre narkomane avviser de yngste. Og i det siste har politiet begynt å få inn tips fra narkomane, som varsler dersom unge mennesker kommer for å kjøpe, sier politiavdelingssjef Erland Jensen ved forebyggende avdeling ved Sentrum politistasjon til Dagbladet.

Men når abstinensen for alvor melder seg, tror han at prinsippene faller hos mange av rusmisbrukerne.

- Hvis de er desperate nok og mangler penger til neste dose, holder de seg ikke for gode til å selge til de yngste, mener han.

Ny misbrukere

  • I løpet av tre sommermåneder i fjor registrerte uteseksjonen 173 ungdommer og unge voksne som de ikke hadde sett i miljøet tidligere. Barnevernsvakten tok i fjor sommer kontakt med 41 rusmisbrukere under 18 år - 60 prosent av dem var jenter. Fem var barn under 15 år.
  • Hittil i 2001 har de som passer overvåkingskameraene utenfor Oslo S, merket seg 54 nye ansikter under 18 år som har kontakt med rusmiljøet. Ca. hver fjerde fersking er under 15 år.
  • 25 ungdommer ble igjen på «Plata» etter fjorårets sommer. Politiet mener de fleste av disse bruker heroin i dag.


Overvåkingskameraene utenfor Oslo S avslører mange av ungdommene som oppsøker miljøet for å få tak i amfetamin, ecstasy, rohypnol, heroin - for å nevne noe. Fredag ettermiddag er tilstrømningen som regel større enn andre dager.

Pur unge

- På denne tida kommer ofte ungdommer som skal skaffe seg dop til helga, forklarer Leif Rosenkilde, som jobber ved forebyggende avdeling ved Sentrum politistasjon. Fredagen før fellesferien, da han og en kollega spanet i sivil nede ved «Plata», pågrep de fem ungdommer fra 14 til 17 år i løpet av en halvtime.

- De handler som regel etter et spesielt mønster, og slik drar vi kjensel på dem, forklarer Rosenkilde.

- Hvis vi klarer å stoppe en fersking som er på vei inn i dette miljøet, kan man kanskje forhindre flere forbrytelser enn man kan håpe på å oppklare i løpet av en hel karriere, sier Rosenkilde.

ADVARER NYE MISBRUKERE: Særlig om sommeren strømmer det nysgjerrig ungdom til «Plata» på Oslo S. De eldre narkomane advarer og tipser politiet om nye misbrukere helt ned i 13-årsalderen.