Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Narkomanes livssituasjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa har vært på studietur i Tyskland og Frankrike og sett hvordan storbyer i disse landene driver skadereduserende arbeid overfor sine stoffmisbrukere. Rusmisbrukere får på enklere kriterier og i et langt større omfang enn i Norge medikamenter som hindrer abstinens, og dette gjør det lettere å leve et normalt liv. I Frankfurt fins institusjoner der forkomne misbrukere på egne premisser får bo, får mat og får helsehjelp. Og får sette sine sprøyter. Resultatet er at mange liv blir reddet og at de mest utslåtte narkomane lever et bedre liv.
  • Norsk narkotikaomsorg er internasjonalt sett langt framme når det gjelder behandlingtilbud som sikter mot rusfrihet. Men den idealistiske målsettingen om et narkotikafritt samfunn og fagmiljøer der ideologiske prinsipper har stengt for å dra lærdom av praktiske erfaringer, har ført til at Norge har et altfor dårlig omsorgstilbud til mennesker som ikke kommer seg ut av misbruket. Ikke minst derfor har vi så mange overdosedødsfall og så mange forkomne misbrukere.
  • Regjeringen bør raskt sette ned en narkotikakommisjon. Ett ledd i kommisjonens mandat må være å sette en ny standard for lavterskeltilbud og skadereduserende tiltak. På dette området må det være mulig å få til en bred politisk enighet, uavhengig av debatten om legalisering av lettere narkotiske stoffer. Dette dreier seg ikke om synet på narkotika, men om synet på de narkomane som mennesker. De har samme behov som andre for å leve et best mulig liv, og samme krav på at samfunnet stiller opp for dem.
  • I Oslo er situasjonen så alvorlig at det kreves raske tiltak. Oslo kommune har tatt det første skritt ved å opprette egne helsestasjoner på steder der de narkomane oppholder seg. Vi vil oppfordre Oslo kommune til å vurdere på nytt om det ikke her også bør åpnes sprøyterom, f.eks. i tilknytning til PRO-senteret. Og til å etablere et bo- og omsorgstilbud for forkomne narkomane.