Narkomillioner flommer ut av Norge

De siste dagene er det beslaglagt en million kroner som ble forsøkt tatt ulovlig ut av Norge. Årlig flommer titalls millioner kroner i narkopenger ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pengene går til bakmenn i organisert kriminalitet og for investeringer i nye narkopartier for smugling til Norge.

Verken politi eller tollvesen aner hvor mye svartpenger som passerer norgesgrensa i året.

- Det er ikke foretatt beregninger. Dette er et sort hull, sier avdelingsdirektør Roy Storslette i Tollvesenet.

I helga ble en bil stoppet ved Halden på vei til Sverige. I bilen ble det beslaglagt 500000 kroner. Politiet tror pengene skulle gå til kjøp av narkotika, eller at det var penger for salg av narkotika.

To i varetekt

To menn fra Oslo-området er varetektsfengslet i Halden med brev- og besøksforbud i fire uker. Saken kan ha sammenheng med et beslag på 12 kilo heroin gjort av svensk politi i helga, etter samarbeid med norske kolleger. En svenske sitter fengslet i Norge i saken, etter at han ble arrestert ved Svinesund i sommer med 10 kilo hasj i bagasjen. Denne skal ha valgt å samarbeide med politiet. Norsk politi er nå også er i ferd med å rulle opp en større kokainliga.

Personene i ligaen er mistenkt for å ha smuglet to millioner kroner ut av landet, og i den forbindelse foretatt et titall turer til utlandet. Pengene er gått til kjøp av narko flere steder på kontinentet. Betydelige mengder stoff er smuglet tilbake til Norge.

Bare i de to narkotikasakene er 2,5 millioner kroner involvert. Dagbladet kjenner til at politiet nå også er på jakt etter ytterligere flere millioner narkokroner. Ifølge Dagbladets opplysninger, jobber flere politidistrikter nå aktivt med å avdekke narkotikaligaer.

4,9 millioner tatt

Til sammenlikning beslagla Tollvesenet 4,9 millioner kroner de første åtte månedene i år, som ulovlig var på vei ut eller inn av landet. Beløpet er omregnet til norske kroner og fordeler seg på 23 enkeltbeslag. Trolig var ikke alle beslagene knyttet til narkotikatrafikk. Det foregår også en betydelig spritsmugling til Norge, hvor innkjøp i utlandet også finansieres med valutasmugling. Tollvesenets tall for samme tidsrom i fjor var 11,3 millioner kroner og 39 enkeltbeslag.

Økokrim har i mange år arbeidet intenst for å avsløre valutasmugling i alle former.

- Vi har ikke tall for valutabeslag gjort av politiet, men dette er uten tvil et problem. Mørketallene er nok også høye, sier leder for utbytteteamet i Økokrim, Aage Aase.

Fordi prisen på alle narkotiske stoffer i Norge er blant de høyeste i hele Europa, gir smugling hit høy profitt.