Narkoplass i sentrum?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Skippergata har overtatt for Plata som sentral markedsplass for omsetning av narkotika i Oslo. Byråd Margaret Eckbo sier seg likevel fornøyd ettersom hun har oppnådd de mål som var hensikten med å få de narkomane bort fra Plata: De narkomane skulle få et verdigere liv. Rekrutteringen til miljøet skulle reduseres.
  • Det er opprettelsen av lavterskeltilbudene og de nye «værestedene» som skal gi de narkomane et verdigere liv. Men dette er tilbud som er helt uavhengige av om markedsplassen er lokalisert på Plata eller Skippergata, som også kan tilby et beinhardt prostitusjonsmiljø. Hovedproblemet kan nemlig Eckbo verken rydde eller trylle bort: de narkomanes behov for kjøp og salg av ulovlige rusmidler.
  • Kirkens Bymisjon frykter at en ny ryddeaksjon, og den kommer nok, vil drive markedsplassen til et sentrumsnært boligområde med et på forhånd belastet miljø. Det kan få langt alvorligere konsekvenser fordi narkotikaomsetningen flytter inn i nabolaget til de mest sårbare familiene, døgnet rundt og uten offentlighetens konstante innsyn, slik tilfellet er når omsetningen foregår midt i sentrum.

Ap kommer derfor med et forslag der bystyret blir bedt om å etablere et fristed i Oslo sentrum der narkotika kan omsettes i kontrollerte former. Det er i sin konsekvens som å gjenåpne Plata, der politiets overvåkingskameraer ga fullt innsyn i hva som foregikk og ikke minst hvem som oppholdt seg der. Dermed ble det også lettere å luke ut nykommerne og eventuelt kople inn hjelpeapparatet.

  • Det er selvfølgelig et valg mellom pest og kolera så lenge omsetningen er forbudt ved lov og dermed ikke forsøksvis kan reguleres politisk, som alkohol på Vinmonopolet og B-preparater på apoteket. På den annen side er forslaget om en overvåket frisone et forsøk på å isolere omsetningen i motsetning til å la den flyte fritt. Og som elva uthuler steinen, flytter narkotikaomsetningen våre holdninger til straff og behandling. Vi er blitt mer liberale enn før til medikamentbasert behandling. Nå må vi slutte å jage brukerne.