Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Narkorazzia på gårdsbruk: «Største beslag siden stoffet ble oppført som ulovlig»

Demonterte narkolab - fant nesten 122 kilo APAAN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre briter og en nederlender er arrestert etter at spansk politi beslagla nesten 122 kilo APAAN.

Stoffet kan brukes til framstilling av amfetamin og metamfetamin og ble oppført som ulovlig i henhold til EU-regelverket i 2013.

Ifølge spansk politi ble razziaen utført etter en lengre etterforskning.

Fant hemmelig laboratorium «På slutten av fjoråret ledet etterforskningen politiet til et lite hus på landet i Alicante hvor de fant et laboratorium som ble brukt til produksjon av syntetiske stoffer og som involverte nesten 122 kilo APAAN. De arresterte to personer», skriver den spanske TV-kanalen RTVE.

I huset fant de, i tillegg til kiloene med APAAN, et hemmelig laboratorium som skal ha vært brukt til produkjon av syntetiske stoffer.

Den hovedmistenkte i saken, lederen av smuglernettvverket, var under beslagleggelsen av stoffet ute av landet, men skal ha tenkt seg tilbake til Spania for å selge eiendom.

Deretter skulle han forlate landet for godt.

Politiet hadde imidlertid andre planer for mannen, og han ble arrestert i Alicante etter sammen med en håndlanger.

16 arrestert totalt «Laboratoriet er demontert. I tillegg til APAAN har vi beslaglagt diverse laboratorieutstyr og containere, svovelsyre, én pose marihuana, en pistol, datautstyr og mobiltelefoner», skriver politiet i en pressemelding.

Utenlandske medier, deriblant The Sun, omtaler laboratoriet som hentet ut fra serien «Breaking Bad».

Spansk politi har siden 2014, sammen med britiske National Crime Agency, arbeidet for å bekjempe kriminelle smuglernettverk.

Med de fire siste arrestasjonene har samarbeidet til nå resultert i 16 arrestasjoner totalt.

Razziaene skal i første omgang være rettet mot en spesifikk organisasjon som de siste årene har vært ansvarlige for store deler av produksjon, distribusjon og salg av narkotika på tvers av landene.

Største beslag de siste årene «I 2013 ble over 48 000 kg av pre-prekursoren APAAN (alfa-fenylacetoacetonitril) beslaglagt etter nasjonal lovgivning, en mengde som ville vært nok til å produsere over 22 tonn amfetamin eller metamfetamin», skriver Europeisk overvåkingssenter for narkotika og narkotikamisbruk i Europeisk narkotikarapport for 2015.

Beslaget som nå ble gjort skal ifølge spansk politi være det største i Europa siden stoffet ble oppført som illegalt til bruk av annet enn registrert legemiddelproduksjon.

«For å gi rettshåndhevningsorganene myndighet til å gjøre noe med dette stoffet, ble APAAN listeført som et kjemisk utgangsstoff i henhold til EU-regelverket i desember 2013, og det ble oppført på de internasjonale listene i oktober 2014»

I Norge ble det i starten av 2014 lagt fram et posisjonsnotat hvor det ble foreslått å listeføre APAAN, slik at stoffet blir omfattet av forordning om narkotikaprekursorer (utgangsstoffer for narkotika).