Narkosafari

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Organisasjonen Natteravnene i Oslo, som har gitt seg oppgaven å være ansvarlige og edru voksne i bygatebildet om natta, bør la det bli med det. Forslaget om å utvide aktiviteten til å omfatte narkosafari på byen for skoleelever som ikke har sett med egne øyne hvor hardt det er å være narkoman, er så oppsiktsvekkende dårlig at vi vil advare mot det. Natteravnene vil nemlig ta ungdom med på tur i virkeligheten og kikke på levende narkomane, helst snakke litt med dem og høre om hvor farlig det er å begynne med narkotika.
  • Denne typen avskrekkingsprosjekter kjenner vi igjen fra samarbeidet mellom politi og fengselsvesenet som skaffer fengselsinnsatte til å turnere rundt om på skolene og fortelle hvor fryktelig det er å sitte i fengsel, så bare pass dere, unger. Etter vår mening er årsakene til rusmisbruk og kriminalitet så mange og ulike at det i beste fall er naivt å tro at disse dramatiske møtene mellom uskylden og historiefortellerne fra virkeligheten har noen som helst effekt utover å virke som spennende underholdning.
  • Ingen ungdom drømmer om og planlegger å bli uteligger og rusmisbruker. Den lange veien til det hardeste gatemiljøet i Oslo starter andre steder i barn og unges oppvekstmiljø. Dessuten er det grunn til å advare mot overfokuseringen på ungdom og narkotika. Det er faktisk alkoholen som er samfunnets mest utbredte og helsefarligste dop, et faktum som likevel ikke bør inspirere Natteravnene til å legge safarien hjem til privatboligene både vest og øst i byen.
  • Hvis det finnes ungdom i dag som ikke kjenner til hvordan rusmisbruk rammer misbrukeren og de som står misbrukeren nær, bør denne ungdommen få være i fred. Enten dopet inntas på do på Oslo S, på kontoret i Akersgata, på restaurant eller i villaen i Holmenkollåsen, så finnes misbruket i alle miljøer. Til hvilken nytte skal turen gå til det hardeste miljøet i byen? Den som ikke kjenner veien dit, behøver da slett ingen veiviser. Særlig ikke når hensikten er å forklare at her skal du ikke gå.