Narkosiktet jente (17) syk i fengsel i Bolivia

Kaster opp og er i svært dårlig form.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de narkosiktede norske jentene som sitter fengslet i Bolivia, er blitt syk.

Det er den yngste av de tre, en 17-åring, som ble syk i løpet av helgen.

- Hun kaster opp og er i svært dårlig form, sier den eldste av de tre, en 21 år gammel kvinne, til Dagsavisen.Sammen med en venninne på 18 år ble de to arrestert for en uke siden for smugling av rundt 23 kilo kokain.

Spiste rå grønnsaker

- Vi venter på lege, og har fått beskjed om at det kommer en snart, sier 21-åringen.

Fangene i fengselet lager ofte sin egen mat i bakgården. 17-åringen skal ha spist ukokte grønnsaker, og 21-åringen tror det er derfor at den yngste av dem er blitt syk.

- Vi vet ikke sikkert før vi får en lege hit, sier 21-åringen.

21-åringen har også sin to år gamle datter med seg i fengselet. Toåringen er i fin form, sier moren.
Omsorg
I løpet av helgen skrev 21-åringen under en fullmakt for å få sendt toåringen hjem til Norge så raskt som mulig. 21-åringens mor skal nå være på vei til Bolivia for å hente toåringen, skrev VG Nett lørdag.

Ifølge Romerikes Blad ønsker imidlertid barnefarens familie å overta omsorgen når barnet er hjemme i Norge igjen. Men ifølge NRK skal toåringens foreldre ha vært involvert i en barnevernssak i Norge, der det ble vurdert slik at barnefaren ikke kan ha hovedansvaret for toåringen.

Narkosiktet jente (17) syk i fengsel i Bolivia

21-åringens advokat Marius Dietrichson mener det er naturlig at barnets mormor som nå drar til Bolivia, henter med seg barnet, og at morens familie passer på barnet i Norge.

Når barnet er tilbake på norsk jord, står barnevernet i hjemkommunen klar til å ta imot toåringen.


Forklarer seg
De tre norske kvinnene som er siktet for narkotikasmugling skal ifølge Dagsavisen avgi forklaring i løpet av mandag. 21-åringen sier de tre er uskyldige. Hun gleder seg til å avgi skriftlig forklaring. Hun tror at veskene deres har blitt byttet med noen andres vesker, og at jentene derfor uten å vite det har fått med seg 23 kilo kokain.

- Vi er uskyldige, og derfor håper jeg dette vil gå bra. Vi har ikke gjort noe galt, sier 21-åringen.

De tre kvinnenes advokat håper forklaringen blir avgitt til dommeren mandag.

- Vi får ikke gjort stort før de har avgitt forklaring. Vi håper de får gjort det på mandag, sier advokaten til de tre, Marco Antonio Lino Rios.

De 23 kiloene med kokain som ble funnet da jentene skulle dra fra flyplassen, ble søndag destruert.

- Narkotika som blir konfiskert skal tilintetgjøres den sjette dagen, sier avdelingsdirektør for narkotikasaker i Cochabamba, Lorena Millan, til Dagbladet.

Hun sier dette er vanlig prosedyre i narkotikasaker i Bolivia.


Avventer ankesak
- I mellomtiden har vi sikret oss fotobeviser, og vi har foretatt laboratorieprøver av stoffet. Ifølge straffeloven er dette gode nok beviser i en rettssak i Bolivia, sier major Armando Astorisaya i narkotikapolitiet til Aftenposten.
TØFT MILJØ: Hjelpearbeidere som har vært i San Sebastain-fengselet i Bolivia forteller om svært dårlige hygieniske forhold. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET
TØFT MILJØ: Hjelpearbeidere som har vært i San Sebastain-fengselet i Bolivia forteller om svært dårlige hygieniske forhold. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET Vis mer

De tre narkotikasiktede nordmennene leverte lørdag inn anke. Anken vil enten frifinne dem, eller la dem sitte i varetekt på ubestemt tid til saken kommer opp for domstolen. Som regel tar det fra én til to uker å behandle en anke, men ifølge Aftenposten kan det i dette tilfellet bli gjort på et par dager.

Mens anken behandles, deler de tre nordmennene og toåringen rom i fengselet. Der har de hver sin seng, samt et TV-apparat.
 

(NTB)

<B>SYK: Den yngste av de tre norske jentene som sitter fengslet i Bolivia er blitt syk.