NARKOTIKA: Amfetamin gjøres  klar til inhalering. 

 Illustrasjonsfoto: Jon Eeg / NTB / SCANPIX
NARKOTIKA: Amfetamin gjøres klar til inhalering. Illustrasjonsfoto: Jon Eeg / NTB / SCANPIXVis mer

Narkosmuglere går fri etter politimageplask

Frikjent på grunn av provokasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I oktober 2005 ble to menn dømt til fengsel i henholdsvis 5,5 og 3,5 år for å ha smuglet et større parti amfetamin til Norge.

Etter fem år og sju runder i retten endte Nordmøre og Romsdals største narkotikasak med mageplask for politiet og full frifinnelse av de to hovedtiltalte, skriver rbnett.no.

- Utenfor enhver kontroll
I går kom Frostating lagmannsrett fram til at politiet drev med urent trav i sin etterforskning. Hovedmannen (38) fra Fræna og hans høyre hånd (22) fra Eide, ble begge frikjent på grunn av politiprovokasjon, skriver lokalavisa.

- Politiet har drevet kildebehandling utenfor enhver kontroll og ramme. Dessuten led etterforskningen av mange formalfeil, sier advokat Aasmund O. Sandland til Dagbladet.no. Sandland er den utpekte hovedmannens forsvarer.

Senere i dag faller endelig dom i saken. Det er ventet at de to tiltalte vil bli domfelt for mindre forhold som de har erkjent straffskyld for. Eventuell fengselsstraff er allerede ferdigsonet i varetekt.

Visste om smugling

Saken startet våren 2004 med smugling av noen hundre gram amfetamin og ecstasytabletter fra Nederland til Norge. Det er dette forholdet de to tiltalte må stå til ansvar for.

Måneden seinere ga en ny tur til Nederland det som til da var største narkotikasaken i Nordmøre og Romsdal politidistrikt. Nordmøre tingrett kom høsten 2007 fram til at det ble smuglet 5 kg amfetamin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge rbnett.no startet rettsfarsen i Nordmøre tingrett 7. oktober 2005. Der ble seks personer dømt. Frænamannen til fengsel i 5,5 år, hans nærmeste medhjelper fikk 3,5 år. Rett før saken skulle opp i lagmannsretten, dukket spørsmålet om politiprovokasjon opp.

Det framkom at politiet kjente til turen på forhånd, men uten å gripe inn før tilbaketuren. På oppfordring fra statsadvokaten opphevet lagmannsretten de seks tingrettsdommene 25. oktober 2006.

3. juli 2007 kom saken igjen opp i Nordmøre tingrett. Der ble en tiltalt frifunnet, mens dommene til de to hovedtiltalte var redusert til et års ubetinget fengsel for dem begge. I april 2008 kom saken opp for lagmannsretten for første gang med omtrent samme utfall, skriver lokalavisa.

Forsvarerne fastholdt at det var snakk om politiprovokasjon. De anket til Høyesterett, som opphevet dommen.

- Meget overrasket
Uten nærmere begrunnelse sa lagmannsretten i går at de to var utsatt for politiprovokasjon. Dermed ble de frikjent for all skyld og straff etter storsmuglerturen.

- Meget overrasket for å si det mildt, sier aktor Ingvild Thorn Nordheim til Romsdals Budstikke om frifinnelsen.

- Denne saken har flere tiltalte som allerede har vedtatt dom. Nå blir spørsmålet hvilken betydning denne dommen får for deres saker, sier advokat Sandland til Dagbladet.no.