Narkospaner slipper straff for falsk rapport

En spaner ved Trondheim politidistrikt slipper straff etter å ha skrevet en falsk rapport, fordi både Sefo og førstestatsadvokat Geir Fornebo i Nordland mener han handlet mot bedre vitende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ukultur, sier advokat Ole Petter Drevland om politiets framgangsmåte.

For noen år tilbake ble også tre politimenn fra Trondheim tiltalt i en liknende sak, men ble frifunnet. Høyesterett bemerket imidlertid den gang at de stilte seg uforstående til den praksis som ifølge retten var utviklet i politidistriktet - og som medførte risiko for ulovligheter i tjenesten.

Narko-aksjon

Denne gangen stammer politimannens ulovlige handlinger fra en narkotika-aksjon mot to personer i 1998. Under rettssaken kom det fram at spanerne hadde laget uriktige rapporter. Dette blir et hovedpoeng når de narkotikadømtes ankesak kommer opp for Høyesterett i nær framtid.

Opprinnelig ble tre polititjenestemenn anmeldt til politiets særskilte etterforskningsorgan Sefo. Sefo-leder Øyvind Hoel i Trøndelag innstilte på henleggelse for to av dem og påtaleunnlatelse for den tredje.

Også førstestatsadvokat Geir Fornebo i Nordland konkluderer med at politimennene har rapportert falskt, men at dette er gjort mot bedre vitende.

- Tvunget

- Uten å kommentere selve høyesterettssaken oppfatter jeg dette som at påtalemyndigheten har pålagt polititjenestemannen en arbeidsoppgave slik at han følte seg tvunget til å skrive falsk rapport. Dette nektet politiet for i lagmannsretten i fjor høst. Nå savner jeg litt ydmykhet fra den siden, sier advokat Ole Petter Drevland.

Han skal prosedere saken i Høyesterett sammen med advokat Morten Kjensli.

«Ukultur»

Politimester Per M. Marum i Trondheim avviser bruk av ordet «ukultur» om politikammeret.

- Jeg vil ikke kommentere denne konkrete saken, men jeg er klar over at kunnskapsnivået ikke alltid er godt nok. Men vi driver utstrakt kvalitetskontroll med det vi gjør, sier politimester Marum.