Narkotatt politisjef endrer neppe Bolivia-tiltale

Var aldri sentral i saken mot 21-åringen, sier statsadvokat Petter Mandt.

NARKOTATT: Den tidligere sjefen for narkotikapolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, med de beslaglagte koffertene til de tre norske jentene. Koffertene med til sammen 22,5 kilo kokain er det mest sentrale beviset mot 21-åringen som er tiltalt hjemme i Norge. Bildet er tatt 24. mai 2008.
Foto: Arild Vik / SCANPIX
NARKOTATT: Den tidligere sjefen for narkotikapolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, med de beslaglagte koffertene til de tre norske jentene. Koffertene med til sammen 22,5 kilo kokain er det mest sentrale beviset mot 21-åringen som er tiltalt hjemme i Norge. Bildet er tatt 24. mai 2008. Foto: Arild Vik / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At den tidligere sjefen for narkotikapolitiet i Cochabamba er mistenkt for narkotikaforbrytelser får neppe noen innvirkning på saken mot den nå 21 år gamle kvinnen, som rømte fra Cochabamba til Norge da hun ble løslatt mot kausjon i februar i fjor.

- I utgangspunktet kan jeg ikke se at det vil få betydning for vår sak. Vi har foretatt vår egen etterforskning og drevet denne selvstendig, selv om vi har hatt en gjensidig informasjonsutveksling med politiet i Bolivia, sier statsadvokat Petter Mandt til Dagbladet.

Mandt er aktor i straffesaken mot 21-åringen som starter i begynnelsen av september. Hun ble tatt på flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008 sammen med Madeleine Alicia Rodriguez og Stina Brendemo Hagen. Rodriguez og Hagen soner for tida sine dommer på ti år og åtte måneder for smuglingforsøk av 22,4 kilo kokain til Norge.

21-åringen fra Lillesand er tiltalt i Norge i saken. Hun har hele tiden hevdet sin uskyld.

- Gjennomkorrupt - Denne mannen har etterforsket min klient, men er altså selv involvert i tung narkotikasmugling. Dette underbygger det vi har ment hele tiden - at landet er gjennomkorrupt og at man ikke kan forvente å få rettferdig behandling der, sier advokat Carl Bore til Dagbladet.

- Familien har beskrevet vanskelige forhold i Bolivia med omfattende korrupsjon og kriminalitet blant offentlige tjenestemenn. De har man ikke blitt trodd på her hjemme i Norge. Norske myndigheter har hele tiden hatt klokkertro på at bolivianske myndigheter arbeider etisk med de beste hensikter. Jeg håper man nå våkner opp fra denne drømmen. Dette gir legitimitet til at min klient reiste hjem, og at hun valgte å ta opp kampen her fremfor der nede, fortsetter han.

Stor opprulling
Det er tidligere narkosjef i Cochabamba, Milton Sanchez, som ifølge avisa latinamericapress linkes til saken der den tidligere nasjonale anti-narkotikageneralen i Bolivia, René Sanabria og en kjent narkosmugler, ble pågrepet i Panama 24. februar i år, siktet for å ha importert kokain til USA.

Milton Sanchez sin rolle skal ifølge DEA  blant annet vært å beskytte narkotikaen over grensa fra Bolivia til Chile uten at den ble avslørt.

Ifølge lokale medier beskrives Sanchez som en svært tillitsfull og korrekt person, og at arrestasjonen kom svært overraskende. Narkoligaen skal ha blitt avslørt etter at 144 kilo kokain ble beslaglagt i Miami.

- Vanskelig å se sammenheng Forsvareren til Stina Brendemo Hagen, advokat Frode Sulland, hadde ikke fått med seg arrestasjonen av den tidligere politisjefen da Dagbladet snakket med ham i dag morges.

- Dette er svært interessant. Samtidig er det vanskelig å vite hvilken sammenheng eller konsekvenser det kan gi i forhold til vår sak. Eller om det har noen sammenheng, sier han til Dagbladet.

Også forsvareren til Madeleine Alicia Rodriguez er avventende.

- Jeg er ikke kjent med denne saken, og ikke kjent med at det skal være noen tilknytninger mellom den og vår sak, sier Marius Dietrichson.

FRYKTER IKKE: Statsadvokat Petter Mandt er aktor når straffesaken mot kvinnen fra Lillesand starter i september. Han tror ikke mistanken mot den tidligere polititoppen i Bolivia får konsekvenser for saken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FRYKTER IKKE: Statsadvokat Petter Mandt er aktor når straffesaken mot kvinnen fra Lillesand starter i september. Han tror ikke mistanken mot den tidligere polititoppen i Bolivia får konsekvenser for saken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer