Narkotester barna sine

Mange foreldre ønsker å narkoteste barna sine. Hurtigtest er på vei inn på markedet. Man kan bestille narkotesten i posten. Om få uker kan testen også være til salgs på apotek og i dagligvarebutikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Testen som er på markedet selges på postordre, men om få uker er en ny test ute. Den kan påvise bruk av ti ulike narkotiske stoffer på tre minutter.

- Testen er godkjent og klar for utsendelse til utsalgssteder, sier importøren av den nye hurtigtesten, Per Loge.

Han er daglig leder i Meditest og vil selge testen i apotek og dagligvareforretninger.

Stor industri

I USA brukes testene av politi, skole, barnevern, og privatpersoner. Importøren ser for seg et stort marked også her i landet.

- Vi vil selge dette til foreldre som er bekymret for barna sine. I tillegg skal skoler, barnevern og andre som har med ungdom å gjøre, få denne testen billig av oss, sier Loge.

Urintesten som alt er i salg, avslører narkotikabruk på åtte minutter. Selgeren, Knut J. Dahle, opplever økt pågang fra bekymrede foreldre som vil narkoteste ungene. Sykehus, politi og skoler står på kundelista til firmaet Pure Medical AS. Dahle har også fått telefon fra foreldregrupper som vil teste hele ungdomsgjenger.

Flere tester på vei

- Hvis du har en liten urinskvett, har du mulighet til å finne ut hva det er i den, sier Knut J. Dahle. Han registrerer at politiet beslaglegger mer og mer tabletter og partydop, og han mener en slik test kan gjøre problemene synligere.

- Vi har vært forsiktige i markedsføringen, men folk ringer fra hele landet og bestiller så de kan få det i posten, sier selgeren av urintestene.

Meditest ønsker å importere en test som ved å bruke spyttet, kan avsløre narkotikabruk. I tillegg skal Per Loge forsøke å få produsert en sticker som kan avsløre narkotiske stoffer.

Kritiske røster

Elevorganisasjonen, som representerer 130000 i alderen 16- 19 år, er svært kritisk til å bruke tvangstesting for avsløre narkotikabruk i skolen.

- Hvis testene blir et verktøy for tvangstesting, vil vi motarbeide det forebyggende arbeidet i skolen. Dette arbeidet vil gi større effekt for redusert narkotikabruk, sier leder av Elevorganisasjonen, Robert Terdal Moe.

Barneombud Trond Waage viser til en en forsøksperiode på Hamar: - Det viktigste er at foreldre og barn har en dialog. Det er viktig å skille mellom involvering og blind kontroll, sier han.

- Den beste løsningen er som regel å lage en avtale mellom foreldre og barn basert på frivillighet. Hvis ikke det er mulig å komme fram til en avtale, kan tvangstesting være en mulighet til å få barna ut av rushelvetet, sier Waage.

TEST DEG SELV: Denne urintesten avslører narkobruk, hurtig og effektivt, forteller Knut J. Dahle i firmaet Pure Medical AS.