Pokerklubbene

Narkotika, beskyttelsespenger og organisert kriminalitet. Slik er pokerklubbene på innsiden

Spiller ulovlig for tusenvis av kroner i mobil-apper som klubbene kontrollerer og gjør opp med betalingstjenesten Vipps.

AKSJON: Politiet gjennomførte razziaer mot fem forskjellige pokerklubber i Oslo. Sammen med Lotteritilsynet slo politiet til mot pokerklubben NPT i Sinsenveien 53 natt til fredag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
AKSJON: Politiet gjennomførte razziaer mot fem forskjellige pokerklubber i Oslo. Sammen med Lotteritilsynet slo politiet til mot pokerklubben NPT i Sinsenveien 53 natt til fredag. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Narkotikahunden snuste seg fram til noen få gram hasj på golvet i pokerklubben. En etterforsker fra spesielle operasjoner fanget de overraskede pokerspillernes oppmerksomhet.

- Den som eier narkoen bør stå fram nå, hvis ikke anmelder vi alle sammen, sa politimannen.

Ingen rundt de åtte-ni spillebordene i lokalet gjorde mine til å vedkjenne seg hasjklumpen.

Spanere

CASH GAMES: Det skal ha blitt spilt om penger på noen av bordene i pokerklubben NPT. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
CASH GAMES: Det skal ha blitt spilt om penger på noen av bordene i pokerklubben NPT. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Noen minutter tidligere hadde oslopolitiet aksjonert mot pokerklubben NTP (Nordic Poker Team) på Sinsen i Oslo. Sivile spanere, datakrimeksperter og konsulenter fra Lotteritilsynet strømmet inn i rommet.

De ansatte ble tatt til side for å bli avhørt. De fleste av spillerne som oppholdt seg på klubben natt til fredag, ble registrert og løslatt. Noen få ble holdt igjen. Én person ble pågrepet.

På bordene lå stabler med sjetonger og spillkort med ansiktene ned. Det var mye penger som ble liggende igjen på den blå filten da politiet gikk til aksjon.

SIKRET BEVIS: Politiet tok kopi av datamaskinens harddisk. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SIKRET BEVIS: Politiet tok kopi av datamaskinens harddisk. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

En person fra Lotteritilsynet kommenterte at klubben hadde sin egen minibank og betalingsterminal.

- Dette er et kasino, svarte en politimann.

En etterforsker fra SDPA, tidligere datakrimgruppa, koblet en harddisk til datamaskinen midt i spillerommet og kopierte systematisk alle filene på Apple-maskinen.

Lukten av svette blandet seg med osen fra kokte pølser i den innestengte lufta.

Beskyttelsespenger

Pokerklubben på Sinsen var en av fem klubber som politiet aksjonerte mot natt til fredag. Ifølge Aftenposten, som først omtalte saken, var over 100 politifolk med på den samordnede operasjonen. Pokermiljøet fikk seg en støkk, og litt lys fikk skinne ned i det mørke søkket som også kalles Oslos undergrunn.

RAZZIA: Pokerspillerne som var til stede da politiet slo til mot klubben Sentralen i Brugata i Oslo, sentrum, gjemte ansiktene sine da forlot stedet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
RAZZIA: Pokerspillerne som var til stede da politiet slo til mot klubben Sentralen i Brugata i Oslo, sentrum, gjemte ansiktene sine da forlot stedet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Fire av de fem klubbene som ble raidet, betaler beskyttelsespenger til kriminelle. De truer med å brenne ned klubben hvis eierne ikke betaler, sier «Javed», en mann i 30-åra med mange års erfaring fra spillebuler rundt om i hovedstaden.

Det han beskriver, er som tatt ut av handlingen fra en mafiafilm.

Han mener beløpet avhenger av klubbens størrelse, men forteller at «beskytterne» har krevd inn 35 000 kroner i måneden fra en klubb.

Politiadvokat Philip Green kan ikke bekrefte konkrete beløp eller hvilke klubber som mottar beskyttelse, men er enig at det er forskjellig fra klubb til klubb.

- Vi mener det er organiserte kriminelle miljøer som står bak innkreving av beskyttelsespenger. Det kan være perifere konstellasjoner, men de har tilknytning til andre kriminelle aktører, sier Green, som har påtaleansvar i etterforskningen av de fire klubbene som ble raidet.

Total fem personer ble pågrepet i pokeraksjonen, men da Dagbladet prater med politiadvokaten fredag ettermiddag, er én avhørt og løslatt. De fire andre er fremdeles i avhør, men vil sannsynligvis bli løslatt i løpet av dagen

Fire personer er siktet for brudd på lotteriloven, og to personer er siktet for grov økonomisk kriminalitet.

Virtuelle spill

Dagbladet får opplyst at klubbene opererer med poker-apper der medlemmene kan spille «cash games» mot hverandre. Appene er i utgangspunktet ikke laget for spill om penger, men det er bare inviterte som får være med i spillet.

- Jeg kjenner også til at personer har tapt opp mot 900 000 kroner på å spille i appen i løpet av noen måneder og må jobbe med å deale narkotika for å betale tilbake en fast sum i måneden, hevder «Javed», som ønsker å være anonym.

FLERE ETATER: Representanter fra Lotteritilsynet ankommer pokerklubben NPT i Sinsenveien. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FLERE ETATER: Representanter fra Lotteritilsynet ankommer pokerklubben NPT i Sinsenveien. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Lotteritilsynet deltok i aksjonen mot pokerklubbene for å yte bistand til politiet.

- Vi kjenner til appene, men er helt i kartleggingsfasen. Man kan spille i appen, men betalingstransaksjonen skjer utenfor den, sier Frank Hana i Lotteritilsynet til Dagbladet.

Dagbladet erfarer at det skal dreie om innsats fra noen tusen kroner opp til flere hundre tusen, og at eierne av klubbene tar en del av hver pott som det spilles om.

Støtter politiet

Spillerne bruker ifølge «Javed» betalingstjenesten Vipps for å gjøre opp seg imellom.

- Vi er kjent med at Vipps blir brukt som betalingsform, sier politiadvokat Philip Green.

Dagbladet har i dag vært i kontakt med kommunikasjonssjef i Vipps, Hanne Kjærnes, som sier de støtter politiet i etterforskning av svindelsaker, og at de får innsyn dersom Vipps mottar en utleveringsbegjæring som tillater datautveksling.

- Politiet har ikke tatt kontakt med Vipps i forbindelse med denne saken, men vi har en god dialog med dem generelt. Lotteritilsynet har heller ikke tatt kontakt med Vipps angående denne saken eller andre, sier Kjærnes i en e-post til Dagbladet.

BESLAG: Politiet sikret viktige bevis til videre etterforskning. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BESLAG: Politiet sikret viktige bevis til videre etterforskning. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Hun opplyser at Vipps jobber kontinuerlig med forbedring av transaksjonsovervåkning for å identifisere ulovlig virksomhet, som svindel og liknende.

- Risikoen for at tjenesten brukes til ulovlig pokerspill er en kjent risiko, og vi har rutiner som sørger for kontinuerlig overvåkning. Vipps’ vilkår sier tydelig at tjenesten ikke skal brukes til ulovlig virksomhet, sier Hanne Kjærnes.

Hardt miljø

«Javed» beskriver et miljø der narkotikamisbruk er helt vanlig. Han sier han selv flere ganger har vært med på å bli ranet når han har vært på en pokerklubb. «Javed» sier han også har blitt vitne til flere grove voldsepisoder på klubbene.

Politiadvokat Philip Green kjenner igjen beskrivelsene, men mener det er forskjell på pokerklubbene.

- Det er ulik karakter på pokerklubbene. Vi er kjent med problemområdene for noen klubber og mindre for andre, sier Green.

Politiet tok under aksjonen beslag i pokerutstyr knyttet til ulovlig virksomhet.

- Vi har opplysninger om at de tyngre kriminelle miljøene har interesse med tanke på at omsettes for store summer. De vil ha en del av kaka, men det er for tidlig å si noe konkret om hvor etterforskningen bærer, sier Green.

- Ifølge lotteriloven er poker ansett som et lotteri, slik at man må ha tillatelse. Det er åpnet opp for en type organisert poker, og det er NM i poker én gang i året, sier Frank Hana i Lotteritilsynet.

Han presiserer at unntak er vennelagspoker i private hjemme. Maksgrensen for pengeinnsats er 1000 kroner. Høyeste antall personer som kan være med i spillet er ti, og det er ikke lov med kredittspill.

- Vi og politiet er avhengig av å få tips. Dette er lukkede forum vi ikke har tilgang til, sier Frank Hana.