Narkotikalovene holder ikke takt med produsentene

Produksjonen av nye typer syntetisk narkotika går raskere enn norske myndigheter klarer å sette de nye stoffene på narkotikalisten. Nå varsles en lovendring.

LOVENDRING: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk i rekordfart ført syntetisk cannabis på narkolista, men narkoprodusentene manøvrerer lett unna, skriver Stavanger Aftenblad.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
LOVENDRING: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk i rekordfart ført syntetisk cannabis på narkolista, men narkoprodusentene manøvrerer lett unna, skriver Stavanger Aftenblad. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De som står bak utvikler nye varianter nettopp for ikke å havne på narkotikalisten. Det er umulig å løse dette problemet før vi får regler som gjør at man ikke trenger å føre hvert eneste nye stoff opp på denne listen, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Stavanger Aftenblad.

Derfor arbeider Statens legemiddelverk og Helsedepartementet nå med å lage en helt ny bestemmelse i narkotikalovgivningen.

I fjor høst ble det meldt om en voldsom økning i beslagene av syntetisk cannabis i Norge. Stoffet er blitt kalt hasjens heroin fordi det er så sterkt at ett gram gir rundt hundre brukerdoser, og fra 2012 ble det definert som narkotika.

Likevel kan ikke import av syntetisk cannabis til Norge alltid straffes etter narkotikalovene. Årsaken er ifølge avisa at når sammensetningen av stoffet endres, er ikke stoffet lenger oppført på listen over narkotika.

Den nye loven vil kunne forby ikke bare bestemte stoffer, men også ulike varianter av dem. En slik bestemmelse har ifølge Madsen blitt innført i flere andre land, men vil være noe helt nytt i Norge.

Selv om ikke alle varianter av syntetisk cannabis er oppført på narkotikalisten, er import av disse stoffene ifølge Madsen likevel ulovlig etter legemiddelloven, og kan straffes med bøter eller fengsel.

(NTB)