Narkotiltalt fikk barn i varetekt - risikerer 20 års fengsel

En kvinne (25) er sammen med sin ektemann (33) tiltalt for smugling av 184 kilo metamfetamin og forsøk på smugling av 30 kilo fra Litauen til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): 25-åringen ble arrestert i mars i 2009, og hun har siden sittet i varetekt. 22. mai i fjor fødte hun under bevoktning en datter på et sykehus i Østfold. Kvinnen, som har fra før to sønner på tre og fire år, ble fratatt barnet. 25-åringen ble fraktet tilbake til cella, da det var medisinsk forsvarlig.

Ekteparet er sammen med seks personer tiltalt i det som er en av de største amfetaminsakene norsk politi har avdekket, etter det Dagbladet får opplyst. Paret er sammen med flere tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, for grov narkotikakriminalitet og for hvitvasking av millionbeløp tjent på amfetaminsalg.

Ekteparet er opprinnelig fra Litauen, men kvinnen har bodd i Østfold de siste sju-åtte åra. Kvinnens stefar og bror er også tiltalt som sentrale i amfetaminsaken.

Millionbeslag Ifølge tiltalen innførte ekteparet fra 10. november 2007 til 27. september 2008 sammen med to landsmenn 174 kilo metamfetamin. 22. januar i fjor gikk det imidlertid galt. To kurerer ble stoppet av svenske tollere like før grensepasseringen ved Halden. Dette førte til at politiet et par måneder seinere kunne arrestere ekteparet.

Paret er samtidig tiltalt for over en periode på tre år å ha solgt 100 kilo amfetamin til en nordmann for 4,5 millioner kroner til en nordmann og 80 kilo til en annen nordmann og en for politiet ukjent person for 3,6 millioner kroner.

Mandag 30. mars aksjonerte politiet mot ekteparets bolig på Gyller i Våler kommune i Østfold. Etterforskerne fant blant annet 1,9 millioner kroner, som skal være utbytte fra narkotikahandel.

Kollaps Kvinnens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, sier til Dagbladet at klienten nekter straffskyld. Han mener 25-åringen har hatt en usedvanlig vanskelig tid i varetekt. Dette i tillegg til at hun fødte en datter 22. mai i fjor.

— Jeg kan ikke huske å ha hatt en klient som har gjennomgått et hardere varetektsopphold. 25-åringen har kollapset en rekke ganger på cella, og av den grunn har hun vært innlagt på sykehus 12—15 ganger etter at hun ble arrestert, sier Ihlebæk.

Straffesaken kommer opp for retten i løpet av august.

USKYLDIG: Forsvarer Oscar Ihlebæk sier at kvinnen (25) nekter straffskyld. Foto: Erling Hægeland
USKYLDIG: Forsvarer Oscar Ihlebæk sier at kvinnen (25) nekter straffskyld. Foto: Erling Hægeland Vis mer