Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Narkotiltalt i retten: - Har smuglet sprit i 25 år

- Jeg kjenner grensa bedre enn de fleste, sa 55-åringen i retten. At han skal ha tatt med over 50 kilo amfetamin fra Sverige, vil han imidlertid ikke ha på seg.

BESLAG: Ett av en rekke beslag politiet gjorde i forbindelse med operasjon Crescendo. Foto: Politiet
BESLAG: Ett av en rekke beslag politiet gjorde i forbindelse med operasjon Crescendo. Foto: Politiet Vis mer

LILLESTRØM (Dagbladet): - Jeg har holdt på med brennevin. Det er det jeg driver med. Det har tuslet og gått i 20-25 år, så du kan si at jeg kjenner grensa bedre enn de fleste.

Slik beskrev den narkotiltalte 55-åringen smuglervirksomheten sin, da han inntok vitneboksen i Nedre Romerike tingrett tirsdag. Sammen med seks andre menn i alderen 31 til 46 år, skal han de neste ukene sitte på tiltalebenken i en av årets største narkotikasaker i norsk rett.

Selv må han blant annet svare for innførsel av over 50 kilo amfetamin, sju kilo råopium og nesten 90 kilo hasj, som han ifølge tiltalen kjørte fra Jönköping i Sverige til Norge i januar 2018. Selv tviholder han på forklaringen han hele veien har gitt: At han var overbevist om at de 150 kiloene med narkotika var hasj.

- Jeg har holdt på med sprit, så bevegde jeg meg over til hasj. Men jeg hadde ikke blitt med og tatt det siste steget fordi konsekvensene er så langt, langt større og risikoen opp imot strafferamme er så mye høyere, sa mannen i rettssal 103.

- Ikke greit å bli lurt

I flere uker etter at han ble pågrepet under politiets «operasjon Crescendo» i januar 2018, nektet den tiltalte mannen å forklare seg for politiet. Det ble imidlertid en helomvending da dokumentene i saken, som blant annet viste beslagene som var gjort, ble avklausulert.

- Da jeg fikk vite hva som var i lasten, tenkte jeg hva i helvete er dette. Det her har jeg aldri sagt ja til, forklarte mannen, og fortsatte:

- Jeg ble forespurt om å hente 120-150 kilo hasj i Sverige, og visste at det var en marginal sjanse for å bli tatt på grensa. Når du blir sendt avgårde på feil premisser og ikke vet hva du har med deg, så er det ikke greit. Det er ikke greit å bli lurt.

55-åringen pekte videre på en annen av de andre tiltalte, en 45 år gammel venn av NOKAS-raner David Toska, som den som hadde bedt ham hente narkotikaen i Sverige. 45-åringen er av politiet pekt ut som hovedmannen i det som betegnes som et narkotikanettverk som har forsynt store deler av Østlandet.

Mannen er på ingen måte et ukjent ansikt for politiet. I 2014 ble han dømt for omfattende narkotikakriminalitet i Danmark sammen med en av de andre tiltalte. Den gang i en omfattende smuglersak som omfattet 260 kilo hasj pakket ned i hockeybager.

Nektet å forklare seg

Den utpekte hovedmannen ville selv ikke forklare seg, da rettssaken startet tirsdag. Etter at tingrettsdommeren flere ganger hadde forsøkt å få i gang den frie forklaringen, ga hun til slutt opp.

- Jeg sliter med kvalme som følge av en kraftig hjernerystelse jeg har fått tidligere. I tillegg har jeg omgangssyke. Denne forklaringen er så viktig for meg, og det er ikke forsvarlig å avgi den når jeg er i så dårlig form, sa 45-åringen.

En forklaring statsadvokat og aktor Hulda Olsen Karlsdottir var mindre fornøyd med.

- Det har blitt vist til helseproblemer siden mars 2018. Jeg oppfatter dette som et spill fra tiltalte, sa Karlsdottir. En påstand både tiltalte selv og hans forsvarer, advokat Waqar Malik, avviste blankt.